Ђумбир помаже код прехладе, али може бити и опасан

Потиче метаболизам и бори се против прехладе: као чај или у храни, коријен ђумбира један је од најпопуларнијих кућних лијекова. Али ђумбир није прикладан за свакога и код одређених људи може изазвати тешку нелагоду.

Здравље 04.12.2021 | 10:41
Ђумбир помаже код прехладе, али може бити и опасан

Када се прехладе, многи људи прво посежу за ђумбиром. Овај љути коријен један је од најпопуларнијих кућних лијекова за борбу против прехладе и упале грла. Садржи етерична уља која потичу циркулацију крви и загријавају тијело. Ђумбир такође убрзава и метаболизам.

Међутим, треба бити на опрезу, јер превише ђумбира може имати опасне нуспојаве.

Габриеле Кауфманн из њемачког Савезног центра за прехрану каже да би одређене груопе људи требале избјегавати ђумбир.

“Љутина његових етеричних уља може узроковати нелагоду”, рекла је.

Ако имате осјетљив желудац и патите од жгаравице, избјегавајте ђумбир. “Осјетити да је нешто љуто увијек значи осјећати бол. Етерична уља надражују желудац па он производи више киселине. Људи који имају проблема са желуцем требали би, стога, радије бирати блаже твари”, рекла је Кауфманн.

Особе с осјетљивом слузницом требају избјегавати ђумбир. Љути састојци такође могу узроковати иритацију и бол у устима и грлу, преноси Фоцус.де.

Ако и не спадате у ову групу људи, свеједно не бисте требали превише конзумирати ђумбир.

“Ако сте прехлађени, можете ставити мали комадић у уста и сисати га или пажљиво загристи. Али након минуте требали бисте испљунути тај комадић. То је довољно”, савјетује Кауфманн.

(Н1 Фото:: Пиxабаy.цом)

Коментари / 0

Оставите коментар