Одлука о изградњи ХЕ на Дрини до јануара одложена

На јучерашњој пленарној сједници Уставни суд Босне и Херцеговине је у предмету о рјешавању спора између Босне и Херцеговине и Републике Српске у вези с додјелом концесија, када је ријеч о спору о изградњи хидроелектране на ријеци Дрини, одлучио да одложи одлучивање о привременој мјери до јануара 2022. године када је планирано одржавање наредне пленарне сједнице.

Република Српска 04.12.2021 | 10:05
Одлука о изградњи ХЕ на Дрини до јануара одложена

Наиме, ријеч је о захтјеву 24 члана Представничког дома Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине за рјешавање спора између Босне и Херцеговине и Републике Српске насталог у вези с додјелом концесија.

”На данашњој пленарној сједници Уставни суд БиХ је у предмету број У 16/20 одлучио да одложи одлучивање о привременој мјери до јануара 2022. године када је планирано одржавање наредне пленарне сједнице. До тада ће Уставни суд од учесника у поступку у овом предмету затражити релевантне податке у вези с доношењем одлуке о привременој мјери у овом предмету“, саопштено је из Уставног суда.

У саопштењу је наведено како је у овом предмету Уставни суд донио рјешење којим је утврдио да Комисија за концесије Босне и Херцеговине у својству Заједничке комисије за концесије није извршила дјеломичну одлуку Уставног суда Босне и Херцеговине број У 16/20 од 16. јула 2021. године.

”На захтјев комисије, овим рјешењем Уставни суд БиХ је продужио рок комисији за извршење наведене одлуке Уставног суда БиХ за даљих шест мјесеци од дана достављања овог рјешења. Даље, наведеним рјешењем је наложено Суду Босне и Херцеговине да предузме мјере с циљем хитног рјешавања спора који се води под бројем СИ 3 У 041293 21 Фп против рјешења о именовању Заједничке комисије за рјешавање спорних питања између Босне и Херцеговине и Републике Српске у вези с додијељеним концесијама”, наведено је у саопштењу.

Суд се изјашњавао о спору између Републике Српске и државе БиХ о изградњи хидроелектране на Дрини, коју заједнички планирају изградити Република Српска и Србија, без да је раније постигнуто консултовање с државом БиХ.

(БУКА)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

ОО7

04.12.2021 11:53

Да се прослави Дан републике,а и снег је,па нема радова.Сретно свима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

04.12.2021 14:24

Луд и збуњен,хоце ли икад доц и нормалан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Криво рођено, а и настављено

04.12.2021 14:57

@Истина..у праву сте, са постављеним питањем. Први нису дошли нормални, који су оставили толико трага на нама, да нам нема дуго опоравка. Док су ти први пљачкали, молери, шофери били у ''Влади'' по шумама Јахорине, дотле су слали нашу дјецу да гину за њихове интерес.

Name

Милан

04.12.2021 17:53

Није уопште нормало да се о томе расправља на Уставном суду БиХ. Поставља се питање да ли уопште у вези изградње ХЕ Горња Дрина (Фоча, Паунци и Бук Бијела) колоквијално речено ХЕ Бук Бијела, постоји икакав спор између БиХ и Републике Српске ? Не постоји никакав спор ! Да би постојао спор морало је претходно Предсједништво БиХ донијети акт којим изражава своју несагласност са изградњом ХЕ Бук Бијела. Такав акт је могло донијети само Предсједноштво БиХ јер БиХ по Уставу представља Предсједништво а не 24 посланика у Парламентарној скупштини БиХ. Тек тада у случају такве несагласности би настао спор између БиХ и ентитета Република Српска. Тек тада би то могло бити предмет расправе на Уставном суду БиХ. Због тога је ово обична циркуска представа пред Уставним судом БиХ.

ОДГОВОРИТЕ