Odluka o izgradnji HE na Drini do januara odložena

Na jučerašnjoj plenarnoj sjednici Ustavni sud Bosne i Hercegovine je u predmetu o rješavanju spora između Bosne i Hercegovine i Republike Srpske u vezi s dodjelom koncesija, kada je riječ o sporu o izgradnji hidroelektrane na rijeci Drini, odlučio da odloži odlučivanje o privremenoj mjeri do januara 2022. godine kada je planirano održavanje naredne plenarne sjednice.

Republika Srpska 04.12.2021 | 10:05
Odluka o izgradnji HE na Drini do januara odložena

Naime, riječ je o zahtjevu 24 člana Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine za rješavanje spora između Bosne i Hercegovine i Republike Srpske nastalog u vezi s dodjelom koncesija.

”Na današnjoj plenarnoj sjednici Ustavni sud BiH je u predmetu broj U 16/20 odlučio da odloži odlučivanje o privremenoj mjeri do januara 2022. godine kada je planirano održavanje naredne plenarne sjednice. Do tada će Ustavni sud od učesnika u postupku u ovom predmetu zatražiti relevantne podatke u vezi s donošenjem odluke o privremenoj mjeri u ovom predmetu“, saopšteno je iz Ustavnog suda.

U saopštenju je navedeno kako je u ovom predmetu Ustavni sud donio rješenje kojim je utvrdio da Komisija za koncesije Bosne i Hercegovine u svojstvu Zajedničke komisije za koncesije nije izvršila djelomičnu odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine broj U 16/20 od 16. jula 2021. godine.

”Na zahtjev komisije, ovim rješenjem Ustavni sud BiH je produžio rok komisiji za izvršenje navedene odluke Ustavnog suda BiH za daljih šest mjeseci od dana dostavljanja ovog rješenja. Dalje, navedenim rješenjem je naloženo Sudu Bosne i Hercegovine da preduzme mjere s ciljem hitnog rješavanja spora koji se vodi pod brojem SI 3 U 041293 21 Fp protiv rješenja o imenovanju Zajedničke komisije za rješavanje spornih pitanja između Bosne i Hercegovine i Republike Srpske u vezi s dodijeljenim koncesijama”, navedeno je u saopštenju.

Sud se izjašnjavao o sporu između Republike Srpske i države BiH o izgradnji hidroelektrane na Drini, koju zajednički planiraju izgraditi Republika Srpska i Srbija, bez da je ranije postignuto konsultovanje s državom BiH.

(BUKA)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

OO7

04.12.2021 11:53

Da se proslavi Dan republike,a i sneg je,pa nema radova.Sretno svima.

ODGOVORITE
Name

Istina

04.12.2021 14:24

Lud i zbunjen,hoce li ikad doc i normalan.

ODGOVORITE
Name

Krivo rođeno, a i nastavljeno

04.12.2021 14:57

@Istina..u pravu ste, sa postavljenim pitanjem. Prvi nisu došli normalni, koji su ostavili toliko traga na nama, da nam nema dugo oporavka. Dok su ti prvi pljačkali, moleri, šoferi bili u ''Vladi'' po šumama Jahorine, dotle su slali našu djecu da ginu za njihove interes.

Name

Milan

04.12.2021 17:53

Nije uopšte normalo da se o tome raspravlja na Ustavnom sudu BiH. Postavlja se pitanje da li uopšte u vezi izgradnje HE Gornja Drina (Foča, Paunci i Buk Bijela) kolokvijalno rečeno HE Buk Bijela, postoji ikakav spor između BiH i Republike Srpske ? Ne postoji nikakav spor ! Da bi postojao spor moralo je prethodno Predsjedništvo BiH donijeti akt kojim izražava svoju nesaglasnost sa izgradnjom HE Buk Bijela. Takav akt je moglo donijeti samo Predsjednoštvo BiH jer BiH po Ustavu predstavlja Predsjedništvo a ne 24 poslanika u Parlamentarnoj skupštini BiH. Tek tada u slučaju takve nesaglasnosti bi nastao spor između BiH i entiteta Republika Srpska. Tek tada bi to moglo biti predmet rasprave na Ustavnom sudu BiH. Zbog toga je ovo obična cirkuska predstava pred Ustavnim sudom BiH.

ODGOVORITE