Медијски радници се морају изборити за бољи статус

Медији у Босни и Херцеговини понекад успјевају да изврше притисак на званичнике и институције које не раде свој посао, поручено је на конференцији. Ипак, правосуђе често не реагује на озбиљне незаконитости које открију новинари или реагују тек након вишемјесечног медијског извјештавања о некој афери.

Босна и Херцеговина 03.12.2021 | 20:08
Медијски радници се морају изборити за бољи статус

У медијима у Босни и Херцеговини, без обзира на политичке притиске ипак постоји плурализам као и они медији који ипак објективно и критички извјештавају о раду јавних институција и званичника, поручено је на конференцији о интегритету новинарства и медијском извјештавању која је данас одржана у Бањалуци.

Ипак, медијски радници у БиХ, али и региону и даље се сусрећу са проблемима који годинама гуше развој слободе говора и објективног новинарства.

Медији у Босни и Херцеговини понекад успјевају да изврше притисак на званичнике и институције које не раде свој посао, поручено је на конференцији. Ипак,   правосуђе често не реагује на озбиљне незаконитости које открију новинари или реагују тек након вишемјесечног медијског извјештавања о некој афери.

Новинари из  региона упозоравају да се без обзира на декларативну подршку Европске уније, медији сами морају изборити за бољи статус и већу слободу говора. Сматрају да у Босни и Херцеговини, без обзира на националне подјеле, постоји различитост у извјештавању медија.

Оно  што озбиљно угрожава развој слободног извјештавања су и недовољно добри закони који регулишу рад медија, упозоравају у невладином сектору, и непостојање политичке воље да за унапређење овог сектора.

Посебно је спорно статусно питање новинара, јер и даље постоје медијски радници који годинама раде на црно јер нису пријављени, па поред ниске мјесечне зараде немају ријешено ни питање уплате доприноса. 

(БН) 

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Да

03.12.2021 20:59

Наравно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОО7

04.12.2021 12:59

Наравно За,али и за одговорност.

ОДГОВОРИТЕ