Medijski radnici se moraju izboriti za bolji status

Mediji u Bosni i Hercegovini ponekad uspjevaju da izvrše pritisak na zvaničnike i institucije koje ne rade svoj posao, poručeno je na konferenciji. Ipak, pravosuđe često ne reaguje na ozbiljne nezakonitosti koje otkriju novinari ili reaguju tek nakon višemjesečnog medijskog izvještavanja o nekoj aferi.

Bosna i Hercegovina 03.12.2021 | 20:08
Medijski radnici se moraju izboriti za bolji status

U medijima u Bosni i Hercegovini, bez obzira na političke pritiske ipak postoji pluralizam kao i oni mediji koji ipak objektivno i kritički izvještavaju o radu javnih institucija i zvaničnika, poručeno je na konferenciji o integritetu novinarstva i medijskom izvještavanju koja je danas održana u Banjaluci.

Ipak, medijski radnici u BiH, ali i regionu i dalje se susreću sa problemima koji godinama guše razvoj slobode govora i objektivnog novinarstva.

Mediji u Bosni i Hercegovini ponekad uspjevaju da izvrše pritisak na zvaničnike i institucije koje ne rade svoj posao, poručeno je na konferenciji. Ipak,   pravosuđe često ne reaguje na ozbiljne nezakonitosti koje otkriju novinari ili reaguju tek nakon višemjesečnog medijskog izvještavanja o nekoj aferi.

Novinari iz  regiona upozoravaju da se bez obzira na deklarativnu podršku Evropske unije, mediji sami moraju izboriti za bolji status i veću slobodu govora. Smatraju da u Bosni i Hercegovini, bez obzira na nacionalne podjele, postoji različitost u izvještavanju medija.

Ono  što ozbiljno ugrožava razvoj slobodnog izvještavanja su i nedovoljno dobri zakoni koji regulišu rad medija, upozoravaju u nevladinom sektoru, i nepostojanje političke volje da za unapređenje ovog sektora.

Posebno je sporno statusno pitanje novinara, jer i dalje postoje medijski radnici koji godinama rade na crno jer nisu prijavljeni, pa pored niske mjesečne zarade nemaju riješeno ni pitanje uplate doprinosa. 

(BN) 

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Da

03.12.2021 19:59

Naravno.

ODGOVORITE
Name

OO7

04.12.2021 11:59

Naravno Za,ali i za odgovornost.

ODGOVORITE