"Награђени" из буџета а смањили број радника

– Министарство енергетике и рударства Републике Српске објавило је позив за додјелу 950.000 КМ подстицаја у области енергетике и рударства. Доступни подаци показују да су раније ову врсту помоћи добијале и фирме које су смањивале број радника, иако је то један од важнијих услова за додјелу новца.

Република Српска 03.12.2021 | 17:17
"Награђени" из буџета а смањили број радника

Из Министарства енергетике и рударства у Влади Српске истичу да 2020. године средства по овом основу, због пандемије вируса корона, нису додијељивана и да су преусмјерена у Компензациони фонд за помоћ привредним друштвима.

Ако погледамо додјелу подстицаја из претходних година, видимо да постоје бројна предузећа која су значајно смањивала број радника, али су добијала и знатна средства на име подстицаја. 

Наиме, Правилник о додјели подстицаја у 2019. години предвиђао је да се шест бодова додјељује предузећима која су имала извоз у износу вишем од 10 милиона КМ, да се исти број бодова даје и онима који су повећали број радника за десет или више. Када су у питању локалне заједнице гдје фирме послују, највише – осам бодова добијају предузећа која долазе из изразито неразвијених заједница у РС.

Највећи број бодова, односно десет, се даје за значај и намјену пројекта. Када је у питању намјена, набавка нових материјалних средстава оцјењивана је са десет бодова, а рабљених са пет бодова.

Максималан број бодова које привредно друштво може да остварити износи 40. 

Подстицај добили и они који су смањили број радника
Оно што је интересантно је да је предузеће „Боксит“ из Милића, на чијем је челу Рајко Дукић, добило 46.460 КМ подстицаја, иако су у 2019. у односу на 2018. годину имали готово стотину радника мање, што значи да по том основу нису добили бодове. 

Милићи спадају у средње развијену локалну заједницу, па су према том критеријуму добили свега четири бода, што значи да су бриљирали када је у питању значај и намјена пројекта, те вриједност оствареног извоза. 

Још већи износ подстицаја, 49.778 КМ добило је предузеће „Цармеусе“ из Добоја, иако су број радника смањили са 58 у 2018. години на 34 у 2019. години, што значи да нису добили бодове по том основу. 

Такође, с обзиром на то да Добој спада у развијене локалне заједнице у РС, за тај критеријум су добили само два бода, што значи да су у преосталим сегментима бриљирали и више него Дукић.

Подстицаје у износу од 43.141 КМ остварила је приједорска Топлана која је за непромијењен број радника добила два бода. С обзиром на то да је Приједор развијена локална заједница и ту су остварили два бода, што је укупно четири, док за извоз нису добили ниједан бод. Према томе значајан број бодова морали су остварити по основу намјене и значаја пројекта. 

Оцјена значаја пројекта, која доноси десет бодова, зависила је искључиво од процјене комисије. 

Када је у питању овогодишњи Правилник и начин бодовања, он је нешто измијењен, те по основу њега за извоз преко десет милиона марака се, умјесто шест бодова, ове године добија десет бодова. Сада предузећа, која су повећала број радника за више од десет, могу да по том основу остваре десет бодова. 

(Цапитал)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

?

03.12.2021 16:55

Питајте их јесу смањили савјетнике,ццццц

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБ РОЦК

03.12.2021 16:58

Што је за нормалне земље ненормално, у нашим ненормалним је нормално, ај дајте потстицај оним који највише убију радника или их доведу до губитка здравља

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лондонски дјак

03.12.2021 17:19

Перице Перице буди добар Перице

ОДГОВОРИТЕ
Name

Техногас?

03.12.2021 18:01

Техногас Какмуза? Лијепо лијепо… заслузили су… ипак су бринули да болесници имају довољно кисеоника за варање… овај хоцу реци за респираторе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рец

03.12.2021 20:59

А тек Јосиповић, тај је баш за подстицаја

Name

ХТ

03.12.2021 21:58

Имају новац за глупости, колико је то просјецних плата за људе које су силом натјерали да узму отпремнине

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да

04.12.2021 09:36

Да морао је вишковић дати шефу Рајку,иначе батине....

ОДГОВОРИТЕ