"Nagrađeni" iz budžeta a smanjili broj radnika

– Ministarstvo energetike i rudarstva Republike Srpske objavilo je poziv za dodjelu 950.000 KM podsticaja u oblasti energetike i rudarstva. Dostupni podaci pokazuju da su ranije ovu vrstu pomoći dobijale i firme koje su smanjivale broj radnika, iako je to jedan od važnijih uslova za dodjelu novca.

Republika Srpska 03.12.2021 | 17:17
"Nagrađeni" iz budžeta a smanjili broj radnika

Iz Ministarstva energetike i rudarstva u Vladi Srpske ističu da 2020. godine sredstva po ovom osnovu, zbog pandemije virusa korona, nisu dodijeljivana i da su preusmjerena u Kompenzacioni fond za pomoć privrednim društvima.

Ako pogledamo dodjelu podsticaja iz prethodnih godina, vidimo da postoje brojna preduzeća koja su značajno smanjivala broj radnika, ali su dobijala i znatna sredstva na ime podsticaja. 

Naime, Pravilnik o dodjeli podsticaja u 2019. godini predviđao je da se šest bodova dodjeljuje preduzećima koja su imala izvoz u iznosu višem od 10 miliona KM, da se isti broj bodova daje i onima koji su povećali broj radnika za deset ili više. Kada su u pitanju lokalne zajednice gdje firme posluju, najviše – osam bodova dobijaju preduzeća koja dolaze iz izrazito nerazvijenih zajednica u RS.

Najveći broj bodova, odnosno deset, se daje za značaj i namjenu projekta. Kada je u pitanju namjena, nabavka novih materijalnih sredstava ocjenjivana je sa deset bodova, a rabljenih sa pet bodova.

Maksimalan broj bodova koje privredno društvo može da ostvariti iznosi 40. 

Podsticaj dobili i oni koji su smanjili broj radnika
Ono što je interesantno je da je preduzeće „Boksit“ iz Milića, na čijem je čelu Rajko Dukić, dobilo 46.460 KM podsticaja, iako su u 2019. u odnosu na 2018. godinu imali gotovo stotinu radnika manje, što znači da po tom osnovu nisu dobili bodove. 

Milići spadaju u srednje razvijenu lokalnu zajednicu, pa su prema tom kriterijumu dobili svega četiri boda, što znači da su briljirali kada je u pitanju značaj i namjena projekta, te vrijednost ostvarenog izvoza. 

Još veći iznos podsticaja, 49.778 KM dobilo je preduzeće „Carmeuse“ iz Doboja, iako su broj radnika smanjili sa 58 u 2018. godini na 34 u 2019. godini, što znači da nisu dobili bodove po tom osnovu. 

Takođe, s obzirom na to da Doboj spada u razvijene lokalne zajednice u RS, za taj kriterijum su dobili samo dva boda, što znači da su u preostalim segmentima briljirali i više nego Dukić.

Podsticaje u iznosu od 43.141 KM ostvarila je prijedorska Toplana koja je za nepromijenjen broj radnika dobila dva boda. S obzirom na to da je Prijedor razvijena lokalna zajednica i tu su ostvarili dva boda, što je ukupno četiri, dok za izvoz nisu dobili nijedan bod. Prema tome značajan broj bodova morali su ostvariti po osnovu namjene i značaja projekta. 

Ocjena značaja projekta, koja donosi deset bodova, zavisila je isključivo od procjene komisije. 

Kada je u pitanju ovogodišnji Pravilnik i način bodovanja, on je nešto izmijenjen, te po osnovu njega za izvoz preko deset miliona maraka se, umjesto šest bodova, ove godine dobija deset bodova. Sada preduzeća, koja su povećala broj radnika za više od deset, mogu da po tom osnovu ostvare deset bodova. 

(Capital)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

?

03.12.2021 16:55

Pitajte ih jesu smanjili savjetnike,ccccc

ODGOVORITE
Name

BOB ROCK

03.12.2021 16:58

Što je za normalne zemlje nenormalno, u našim nenormalnim je normalno, aj dajte potsticaj onim koji najviše ubiju radnika ili ih dovedu do gubitka zdravlja

ODGOVORITE
Name

Londonski djak

03.12.2021 17:19

Perice Perice budi dobar Perice

ODGOVORITE
Name

Tehnogas?

03.12.2021 18:01

Tehnogas Kakmuza? Lijepo lijepo… zasluzili su… ipak su brinuli da bolesnici imaju dovoljno kiseonika za varanje… ovaj hocu reci za respiratore

ODGOVORITE
Name

Rec

03.12.2021 20:59

A tek Josipović, taj je baš za podsticaja

Name

HT

03.12.2021 21:58

Imaju novac za gluposti, koliko je to prosjecnih plata za ljude koje su silom natjerali da uzmu otpremnine

ODGOVORITE
Name

Da

04.12.2021 09:36

Da morao je višković dati šefu Rajku,inače batine....

ODGOVORITE