Лоше управљање ЕРС поред привреде осјетиће и грађани

- Терет милионских инвестиција, лошег управљања и задужења Електропривреде РС који долазе на наплату, поред привреде осјетиће и грађани, увјерен је народни посланик Милан Радовић.

Република Српска 02.12.2021 | 19:54
Лоше управљање ЕРС поред привреде осјетиће и грађани

Након што је премијер Републике Српске Радован Вишковић најавио поскупљење цијене електричне енергије за привреду, истражили смо колико би то поскупљење требало износити и шта ће то значити у будућности.

Цијена електричне енергије за привреду биће скупља у 2022. години. Одлука је коначна, био је недвосмислен премијер Српске Радован Вишковић.

Ипак, како сазнајемо, још није званично договорено колико ће износити то поскупљење. Тренутна цијена струје за привреднике у Републици Српској је 39 евра по мегавату. Та цијена дефинисана је уговором од прошле године, који за привреднике вриједи једну или двије године. Привредници који су склопили ове уговоре, не треба да брину о поскупљењу, јер цијена бар у наредној години, остаје иста.  

Међутим, они који немају ове уговоре морају уговарати нову цијену за 2022. годину. А она ће зависити од коначног договора надлежних органа и привреде.  

Електропривреда РС предлаже да цијена електричне енергије за привреду буде 65 евра по мегавату. Привредници сматрају да је та цијена прескупа. За њих реално поскупљење би било 50 евра по мегават часу.

Поскупљење ће бити нови терет привреди, поручују из опозиције. Сматрају да је ова одлука повезана са стањем на свјетском тржишту, али првенствено са чињеницом да Електропривреда Републике Српске биљежи константне годишње губитке, који према најновим подацима, само према добављачима износе више од 170 милиона марака.

„Да ли је то због ситуације на тржишту јер је де фацто порасла и цијене ел. енергије на тржишту и у окружењу, али свакако да и у оном периоду када је било прилике да се акумулирају добици, ми нисмо имали такво стање у Електропривреди. Мислим да забрињавају укупне обавезе, али и нова најава задужења на Бечкој берзи.“, каже посланик СДС-а у НС Републике Српске Милан Радовић.

Познаваоци ситуације на терену наводе да образложење премијера Вишковића показује несналажење у области енергетике. Истичу да се извршна власт у Српској игра тржиштем и конкуренцијом. 

„Цијене су јако порасле на берзама и Електропривреда као извозно орјентисано предузеће остварује екстра профит на тржишту и нема потребе да тај екстра профит и додатни профит остварује и од домаће привреде и домаћинстава, поготово у оваквој економској ситуацији.“, истиче предсједник Одбора за привреду у НС Републике Српске Максим Скоко (СПС).

- Терет милионских инвестиција, лошег управљања и задужења Електропривреде РС који долазе на наплату, поред привреде осјетиће и грађани, увјерен је народни посланик Милан Радовић.

„Неће у изборној години, али након избора вјероватно ће поскупити и цијена електричне енергије за домаћинства. Настоји се одржати тај неки социјални баланс у изборној години, зато и не најављују поскупљење за домаћинства“, наводи Радовић.

Цијена електричне енергије за домаћинства у Републици Српској тренутно износи 25 евра по мегавату, односно око 50 КМ.

(БН)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Татар

02.12.2021 19:25

Да се на небесима камен помери ови грађани су осудјени да то на својим ледјима осете

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пеђа

02.12.2021 19:29

Та електро привреда је легло режимског криминала на челу са оним дебилним клептоманом Луком

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хет

02.12.2021 19:31

Има који су вец осјетили, сутимо само незнам до кад.

ОДГОВОРИТЕ