Loše upravljanje ERS pored privrede osjetiće i građani

- Teret milionskih investicija, lošeg upravljanja i zaduženja Elektroprivrede RS koji dolaze na naplatu, pored privrede osjetiće i građani, uvjeren je narodni poslanik Milan Radović.

Republika Srpska 02.12.2021 | 19:54
Loše upravljanje ERS pored privrede osjetiće i građani

Nakon što je premijer Republike Srpske Radovan Višković najavio poskupljenje cijene električne energije za privredu, istražili smo koliko bi to poskupljenje trebalo iznositi i šta će to značiti u budućnosti.

Cijena električne energije za privredu biće skuplja u 2022. godini. Odluka je konačna, bio je nedvosmislen premijer Srpske Radovan Višković.

Ipak, kako saznajemo, još nije zvanično dogovoreno koliko će iznositi to poskupljenje. Trenutna cijena struje za privrednike u Republici Srpskoj je 39 evra po megavatu. Ta cijena definisana je ugovorom od prošle godine, koji za privrednike vrijedi jednu ili dvije godine. Privrednici koji su sklopili ove ugovore, ne treba da brinu o poskupljenju, jer cijena bar u narednoj godini, ostaje ista.  

Međutim, oni koji nemaju ove ugovore moraju ugovarati novu cijenu za 2022. godinu. A ona će zavisiti od konačnog dogovora nadležnih organa i privrede.  

Elektroprivreda RS predlaže da cijena električne energije za privredu bude 65 evra po megavatu. Privrednici smatraju da je ta cijena preskupa. Za njih realno poskupljenje bi bilo 50 evra po megavat času.

Poskupljenje će biti novi teret privredi, poručuju iz opozicije. Smatraju da je ova odluka povezana sa stanjem na svjetskom tržištu, ali prvenstveno sa činjenicom da Elektroprivreda Republike Srpske bilježi konstantne godišnje gubitke, koji prema najnovim podacima, samo prema dobavljačima iznose više od 170 miliona maraka.

„Da li je to zbog situacije na tržištu jer je de facto porasla i cijene el. energije na tržištu i u okruženju, ali svakako da i u onom periodu kada je bilo prilike da se akumuliraju dobici, mi nismo imali takvo stanje u Elektroprivredi. Mislim da zabrinjavaju ukupne obaveze, ali i nova najava zaduženja na Bečkoj berzi.“, kaže poslanik SDS-a u NS Republike Srpske Milan Radović.

Poznavaoci situacije na terenu navode da obrazloženje premijera Viškovića pokazuje nesnalaženje u oblasti energetike. Ističu da se izvršna vlast u Srpskoj igra tržištem i konkurencijom. 

„Cijene su jako porasle na berzama i Elektroprivreda kao izvozno orjentisano preduzeće ostvaruje ekstra profit na tržištu i nema potrebe da taj ekstra profit i dodatni profit ostvaruje i od domaće privrede i domaćinstava, pogotovo u ovakvoj ekonomskoj situaciji.“, ističe predsjednik Odbora za privredu u NS Republike Srpske Maksim Skoko (SPS).

- Teret milionskih investicija, lošeg upravljanja i zaduženja Elektroprivrede RS koji dolaze na naplatu, pored privrede osjetiće i građani, uvjeren je narodni poslanik Milan Radović.

„Neće u izbornoj godini, ali nakon izbora vjerovatno će poskupiti i cijena električne energije za domaćinstva. Nastoji se održati taj neki socijalni balans u izbornoj godini, zato i ne najavljuju poskupljenje za domaćinstva“, navodi Radović.

Cijena električne energije za domaćinstva u Republici Srpskoj trenutno iznosi 25 evra po megavatu, odnosno oko 50 KM.

(BN)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Tatar

02.12.2021 19:25

Da se na nebesima kamen pomeri ovi građani su osudjeni da to na svojim ledjima osete

ODGOVORITE
Name

Peđa

02.12.2021 19:29

Ta elektro privreda je leglo režimskog kriminala na čelu sa onim debilnim kleptomanom Lukom

ODGOVORITE
Name

Het

02.12.2021 19:31

Ima koji su vec osjetili, sutimo samo neznam do kad.

ODGOVORITE