Сутра одлуку о рјешавању спора у вези са концесијама

Уставни суд БиХ сутра ће донијети одлуку о захтјеву 24 посланика Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ за рјешавање спора између БиХ и Републике Српске насталог у вези са додјелом концесија.

Босна и Херцеговина 02.12.2021 | 18:37
Сутра одлуку о рјешавању спора у вези са концесијама

У овом предмету Уставни суд БиХ је донио рјешење којим је утврдио да Комисија за концесије БиХ у својству Заједничке комисије за концесије није извршила дјелимичну одлуку Уставног суда БиХ од 16. јула, саопштено је из Уставног суда БиХ.

На захтјев Комисије, овим рјешењем Уставни суд БиХ је продужио рок Комисији за извршење наведене одлуке Уставног суда БиХ за наредних шест мјесеци од дана достављања рјешења.

Рјешењем је наложено Суду БиХ да предузме мјере с циљем хитног рјешавања спора против рјешења о именовању Заједничке комисије за рјешавање спорних питања између БиХ и Републике Српске у вези с додијељеним концесијама.

О одлуци о привременој мјери у овом предмету Уставни суд БиХ ће одлучивати сутра, саопштено је из Уставног суда БиХ.

Посланици Представничког дома су 28. децембра прошле године поднијели захтјев Уставном суду БиХ како би ријешио спор проузрокован доношењем одлука о утврђивању услова за додјелу концесија путем преговарачког поступка за изградњу и кориштење хидроелектрана "Бук Бијела", "Фоча" и "Паунци" на ријеци Дрини.

У суштини ове апелације је договор Републике Српске и Србије о изградњи хидроелектрана у горњем току Дрине, а посланици Представничког дома траже да се договор суспендује и да БиХ буде кључни актер у преговорима о том пројекту.

Одлука о апелацији замјеника предсједавајућег Представничког дома арламентарне скупштине БиХ Борјане Кришто у којој тражи оцјену уставности појединих одредаба Закона о Суду БиХ биће донесена на некој од наредних сједница.

Ријеч је о апелацији коју је Кришто упутила 17. децембра 2020. године којом се тражи укидање апелационе надлежности Суда БиХ.

Уставни суд БиХ на данашњој пленарној сједници одбио је захтјев федералног министра унутрашњих послова Аљоше Чампаре о покретању процедуре утврђивања привремене /не/способности српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика за вршење функције коју обавља.

Уставни суд БиХ одбио је захтјев због ненадлежности за одлучивање, наводи се у саопштењу.

На данашњој сједници је оцијењено да се апсолутном забраном ношења хиџаба и браде припадницима Оружаних снага БиХ док су у служби и у униформи крши право на приватни живот и на слободу вјере који су загарантовани Уставом БиХ и Европском конвенцијом.

Свечану изјаву данас је на сједници дао страни судија Албанац Леди Бианку. Албанског судију именовао је Европски суд за људска права иако Предсједништво БиХ није постигло консензус о именовању новог страног судије. 

(Срна)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Недо

02.12.2021 18:27

Уставни суд је донио одлуку да војници ОС БиХ могу да носе браду. Како наука о брадама -Брадологија- познаје три врсте брада: 1.брада знање, 2. брада звање и 3. брада срање, то се Уставни суд одлуцио за ову трецу категорију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СС

02.12.2021 20:39

Албанац нам судија! Па Босна и треба да пропадне. Он да доноси одлуку да се мозе носити брада у војсци, па ста хоце да направе, војску талибана..

Name

Зворник

02.12.2021 18:44

Сутра це се сервирати нова криза

ОДГОВОРИТЕ