Sutra odluku o rješavanju spora u vezi sa koncesijama

Ustavni sud BiH sutra će donijeti odluku o zahtjevu 24 poslanika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za rješavanje spora između BiH i Republike Srpske nastalog u vezi sa dodjelom koncesija.

Bosna i Hercegovina 02.12.2021 | 18:37
Sutra odluku o rješavanju spora u vezi sa koncesijama

U ovom predmetu Ustavni sud BiH je donio rješenje kojim je utvrdio da Кomisija za koncesije BiH u svojstvu Zajedničke komisije za koncesije nije izvršila djelimičnu odluku Ustavnog suda BiH od 16. jula, saopšteno je iz Ustavnog suda BiH.

Na zahtjev Кomisije, ovim rješenjem Ustavni sud BiH je produžio rok Кomisiji za izvršenje navedene odluke Ustavnog suda BiH za narednih šest mjeseci od dana dostavljanja rješenja.

Rješenjem je naloženo Sudu BiH da preduzme mjere s ciljem hitnog rješavanja spora protiv rješenja o imenovanju Zajedničke komisije za rješavanje spornih pitanja između BiH i Republike Srpske u vezi s dodijeljenim koncesijama.

O odluci o privremenoj mjeri u ovom predmetu Ustavni sud BiH će odlučivati sutra, saopšteno je iz Ustavnog suda BiH.

Poslanici Predstavničkog doma su 28. decembra prošle godine podnijeli zahtjev Ustavnom sudu BiH kako bi riješio spor prouzrokovan donošenjem odluka o utvrđivanju uslova za dodjelu koncesija putem pregovaračkog postupka za izgradnju i korištenje hidroelektrana "Buk Bijela", "Foča" i "Paunci" na rijeci Drini.

U suštini ove apelacije je dogovor Republike Srpske i Srbije o izgradnji hidroelektrana u gornjem toku Drine, a poslanici Predstavničkog doma traže da se dogovor suspenduje i da BiH bude ključni akter u pregovorima o tom projektu.

Odluka o apelaciji zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma arlamentarne skupštine BiH Borjane Кrišto u kojoj traži ocjenu ustavnosti pojedinih odredaba Zakona o Sudu BiH biće donesena na nekoj od narednih sjednica.

Riječ je o apelaciji koju je Кrišto uputila 17. decembra 2020. godine kojom se traži ukidanje apelacione nadležnosti Suda BiH.

Ustavni sud BiH na današnjoj plenarnoj sjednici odbio je zahtjev federalnog ministra unutrašnjih poslova Aljoše Čampare o pokretanju procedure utvrđivanja privremene /ne/sposobnosti srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika za vršenje funkcije koju obavlja.

Ustavni sud BiH odbio je zahtjev zbog nenadležnosti za odlučivanje, navodi se u saopštenju.

Na današnjoj sjednici je ocijenjeno da se apsolutnom zabranom nošenja hidžaba i brade pripadnicima Oružanih snaga BiH dok su u službi i u uniformi krši pravo na privatni život i na slobodu vjere koji su zagarantovani Ustavom BiH i Evropskom konvencijom.

Svečanu izjavu danas je na sjednici dao strani sudija Albanac Ledi Bianku. Albanskog sudiju imenovao je Evropski sud za ljudska prava iako Predsjedništvo BiH nije postiglo konsenzus o imenovanju novog stranog sudije. 

(Srna)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Nedo

02.12.2021 19:27

Ustavni sud je donio odluku da vojnici OS BiH mogu da nose bradu. Kako nauka o bradama -Bradologija- poznaje tri vrste brada: 1.brada znanje, 2. brada zvanje i 3. brada sranje, to se Ustavni sud odlucio za ovu trecu kategoriju.

ODGOVORITE
Name

SS

02.12.2021 21:39

Albanac nam sudija! Pa Bosna i treba da propadne. On da donosi odluku da se moze nositi brada u vojsci, pa sta hoce da naprave, vojsku talibana..

Name

Zvornik

02.12.2021 19:44

Sutra ce se servirati nova kriza

ODGOVORITE