Милутин Мркоњић сахрањен у Алеји заслужних грађана

- Народни посланик и почасни предсједник Социјалистичке партије Србије /СПС/ Милутин Мркоњић сахрањен је данас у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду.

Србија 02.12.2021 | 16:51
Милутин Мркоњић сахрањен у Алеји заслужних грађана

Сахрани су присуствали Мркоњићева породица, пријатељи и поштоваоци, као и његови партијски другови предвођени лидером СПС-а Ивицом Дачићем, лидер Српске радикалне странке Војислав Шешељ, директор Безбједносно—информативне агенције Братислав Гашић и предсједник Социјалдемократске партије Србије и бивши министар Расим Љајић.

На посљедњи испраћај дошла три бивша предсједника државе Томислав Николић, Борис Тадић и Зоран Лилић.

Осим политичара, сахрани су присуствали и пјевачи, колеге његове дугогодишње партнерке Ане Бекуте.

Прије сахране одржана је комеморација у Скупштини Србије, којој су присуствовали предсједник Србије Александар Вучић, предсједни Скупштине Ивица Дачић, чланови Владе, прослављени кошаркарш Владе Дивац и друге личности из политичког и јавног живота.

Говорећи о Мркоњићу, Вучић је рекао да је он био човјек који је изазивао креативни земљотрес.

"Имао је неограничену машту, снове и циљеве. Веровао је у градитељство, у мостове и градио их је. Хтео је путеве, а када их није урадио, на себе је прихватао кривицу, а да његова кривица није била, јер није било новца. Када неко каже прави Београђанин, ја бих рекао прави Србин", поручио је Вучић.

Дачић је истакао да су пројекти били Мркоњићев живот и да је он у њима нашао своју везу са данашњим временом.

"У свету ни дан данас не могу да схвате како је могуће да се једна разорена земља подигне за тако кратко време. Да је само то урадио било би довољно. Опраштамо се од непоновљивог, народног човека", закључио је Дачић.

На комеморацији је говорио и Владе Дивац, који је рекао да је Мркоњић на врхунцу своје моћи користио прилику да помаже људима.

Милутин Мркоњић преминуо је у 27. новембра у 80. години у београдском Институту за кардиоваскуларне болести "Дедиње", гдје је био смјештен због проблема са срцем. 

(Срна Фото: Курир) 

Коментари / 0

Оставите коментар