Затражена казна за вршњачко насиље у Невесињу

- Форум за безбједност Невесиња дао је препоруку Основној школи "Ристо Пророковић" да са школским одбором, наставничким вијећем и савјетом родитеља предузме све неопходне мјере и да учесници вршњачког насиља у овом граду буду кажњени.

Република Српска 02.12.2021 | 16:13
Затражена казна за вршњачко насиље у Невесињу

Предсједник Форума за безбједност Невесиње Момчило Вукотић навео је да је на Форуму за безбједност разговарано о два случаја насилничког понашања, те додао да постоје казне за тешке прекршаје и да су то укор директора, укор наставничког вијећа или премјештај у неку другу подручну школу.

"Ми смо предузели све мјере које можемо, а то је препорука школи. Као човјеку, предсједнику Скупштине и предсједнику Форума за безбједност ми је непријатно и можда за ово сви ми сносимо неку одговорност", рекао је Вукотић медијима након састанка.

Он је, одговарајући на питање новинара ко сноси највећу одговорност, рекао да су то родитељи, наставнички кадар, али и цијело друштво.

Мара Шаран, директор Основне школе "Ристо Пророковић" Невесиње, навела је да је ријеч о насиљу у два одјељења седмог разреда у овој школи и додала да су одмах по сазнањима о учињеним васпитно-дисциплинским прекршајима органи школе поступили у складу са законском регулативом.

Она је рекла медијима да се у седмом два одјељењу догодио сукоб два ученика који је забиљежен мобилним телефоном и доспио је у јавност.

Одговарајући на питање новинара гдје су били наставници с обзиром на то да се насиље дешавало у школи, Шаранова је рекла да се све дешавао на одмору.

"Јуче је обављен разговор са оба ученика са снимка. Закључак је да су дјеца и након те туче сједила у истој клупи и настављали дружење као да није било ништа. Дјеца су изјавила да је претучени ученик опсовао другог и да је овај тако одреаговао. Свима снимак изгледа застрашујуће, али је дјечак који је претучен рекао да је добио ударце у ноге и да није било потребе да иде доктору", рекла је Шаранова.

Она је нагласила да је наставни кадар затечен и да ће учинити све да се тако нешто не понови, као и да ће обезбиједити сваког ученика да се осјећа сигурно.

Када је ријеч о другом случају насиља, Шаранова објашњава да је наставни кадар за то сазнао раније него за случај премлаћивања и да се већ средином новембра почело радити на испитивању насиља.

Она је навела да је у седмом један одјељењу ријеч о више сукоба међу дјецом у одјељењу.

"У седмом два је направљен снимак туче, а у седмом један је било више случајева. Ту је најтежа ситуација са једним дјечаком. Он је жртва насиља од четири ученика и у моменту сазнавања смо реаговали. Дијете није пријавило одмах дешавања. Чим смо сазнали приступили смо свим радњама", каже Шаранова.

Говорећи о могућим казнама за насилнике, Шаранова подсјећа да је формирана дисциплинска комисија и у току је прикупљање информација да би се, како каже, могла стећи правилна слика о свим догађањима.

"И ови ученици који су пријављени за насиље нису радили сви исте радње. Комисија ће препоручити васпитно дисциплинску мјеру, а наставничко вијеће ће донијети одлуку. За тежи прекршај су предвиђене три мјере и то укор директора, укор наставничког вијећа или премјештај у најближу школу. Шта ће се одлучити видјећемо", рекла је Шаранова.

Одговарајући на питање новинара да ли сноси одговорност за дешавања, Шаранова каже да не зна да ли сноси одговорност, али да осјећа одговорност као родитељ, педагошки радник и директор.

Одговарајући на питање да ли ће поднијети оставку, Шаранова каже да је на Форуму безбједности помињала оставку и да је може понудити, али да сматра да је боље да се види коначан исход ситуације, па да се доносе одлуке. 

(Срна) 

Коментари / 39

Оставите коментар
Name

Ма дај

02.12.2021 15:29

А сто би директорка подносила оставку? Незнам која је пол. опција и не занима ме то али шта је са бахатим и силним родитељима. Да би се син бахато понашао мора то научити од оца. Тачка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

02.12.2021 17:10

Зашто се авдаловић не огласи? Да објасни понашање дјетета. Хајде Миленко, или ће кренути истина као лавина. Пожури, јер ће испливати шокантни детаљи!!! Или нису сва дјеца зсштићена, и не врједе исто?

Name

Аа

02.12.2021 17:19

Како не разумијеш. Од овог неби било ништа да Вукановић није јуче на свом блогу објавио писмо родитеља. Е јел сад разумијеш зашто треба поднијети оставку

Name

Борац

02.12.2021 19:00

Ова директорица хтела затаскати,посто су ти насилници дјеца црвени сектаса. Ово је за отказа. Браво Вукане!

Name

БАЊАЛУКА69

02.12.2021 15:35

Кад се узме у обзир да је госпођа Наталија Тривић министар просвете И културе са приватним факултетом на таквом одговорном мјесту,,,не треба да нас чуди овако стање у о.ш

ОДГОВОРИТЕ
Name

Невесиње

02.12.2021 16:55

А директорица после уписа учитељске школе у Никшићу дипломирала у Сјеверном логору у Мостару. Колико јањаца и дрва толико шестица. Прави руководилац нашег доба.

Name

---М---

02.12.2021 20:02

Већина наставног кадра је дошла преко везе на посао у школе. Већина је испод просјека. Политика гура на буџет. Такви се и жале фа је плата мала. А плата је и висока колико раде и колико су заслужили. Оно мало студената што је нешто вриједило су отишли у иностранство јер се овдје нису снашли. А у коначници испаштају јадна дјеца која нису ништа "крива". Замисли шта ће радити за 10 или 20 година када су сада такви. Одакле у људима толико негативне енергије и злобе.

Name

Пеггy

02.12.2021 15:52

Не да треба директорка поднијети оставку вец је то неопходно, и да остане без посла као и наставници/уцитељи ција су дјеца уцествовала у малтлетирању другова..све се десавало у сколи! Од осам уценика (5 дјецака и 3 дјевојцице) вец је "спало" на 4 уценика а остале це сакрити.. све уценике који су уцествовали послати у васпитно-образовну установу тј дом а родитеље им треба затворити!! Прије свега угасити црвену партију цији су цланови ( сви ) или угасити свјетло у Невесињу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Само оштро

02.12.2021 15:54

Мамини и татини синови долазе до изражаја. Посебно ми се повраћа од ових цурица које су учествовале у иживљавању над овим једним дјечаком. Маме их тако научиле, баш су узорне, нема шта.

ОДГОВОРИТЕ
Name

АЛЕКСАНДАР ЛАЈИЋ - СРБАЦ

02.12.2021 16:07

Ово је изгледа оно што је спомињао Небојша Вукановић на "НСРС" прије пар дана. Овај "други случај".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор

02.12.2021 16:52

А Тривиц купила диплому.Наталија.Фуј РАЗЈЕДИНИТЕЉИ СРПСКЕ

Name

Стоп врсњацком насиљу

02.12.2021 16:10

Ово није једина скола у Републици Српској гдје се десава врсњацко насиље...назалост има га на све стране у свим сколама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зока калис

02.12.2021 16:23

То су дјеца " угледних" родитеља,вјероватно цланова снсд- а

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лутке

02.12.2021 18:17

И полицајаца и многи других, од којих из неких разлога стрепи наставни кадар. Треба ударити по наставном кадру, па да видимо од кога, од чега стрепе и не штите дјецу. То су законом дужни.

Name

Милици

02.12.2021 16:42

Први слуцај није врједан пазње,увјек су се такве свари десавале а и клинци су се помирили и вјероватно це бити најбољи другови.Други слуцај је опасан,цетири мала смрада малтлетирају једног друга,ту треба видети ста је у питању...мада ипак су то дјеца,увјек је било у куци лијека за такве ствари...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пеггy

02.12.2021 17:25

Нису у питању 4 вец 5 дјецака и три дјевојцице...и то дјеца такозваних просвјетних радника са црвеним дипломама..Да је среце, као некад, и било би лијека у куци..али какви родитељи таква и дјеца! Доци це им тим родитељима све на наплату кад се за коју годину дјеца поцну дрогирати и малтлетирати исте те бајне родитеље..

Name

А ција дјеца

02.12.2021 16:43

Па зна се.тако су бахато васпитани.какви родитељи таква и дјеца

ОДГОВОРИТЕ
Name

херцеговац

02.12.2021 16:50

Директорица би требало већ одавно да ради нешто друго (да води подручно оделење до 5 ученика ) јер ово није први пут да се од јавности скривају немили догађаји у О.Ш. Да подсјетим јавност и госпођу Мару на насиље од стране сина начелника општине Миленка Авдаловића , једнострано и крајње лицемјерно поступање у случају дјетета из породице Чампара и слично томе. А господин Вукотић коначно нешто да каже о одговорности родитеља,вјероватно прорадила савјест .Никад није касно. Јавност не сније остати нијема на сва ова догађања одговорност је на друштву а очи и уши друштва су медији

ОДГОВОРИТЕ
Name

Савремена демократија

02.12.2021 17:01

Савремен (не)одгој дјеце. Данас ће родитељи учинити све да покрију маркирање из школе, да оправдају неучење тешким програмом, а посебно да обезбиједе дјеци што скупљи телефон. Некад ни за најлошије ученике у разреду родитељу није падало на памет да интервенише код наставника.

ОДГОВОРИТЕ
Name

?‍♀️

02.12.2021 22:31

Бар неко реалан!

Name

Милос

02.12.2021 17:01

Саран.Поднеси оставку...Срам те било.хтела прикрити

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гаги

02.12.2021 17:05

Оцигледно је директорки преца њена плата, него безбједност дјеце, да има и мало моралних нацела и директорица и Разредни старјесина би дали отказ. Ако то не ураде родитељи да исказу протест неслањем дјеце у сколу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Љ

02.12.2021 17:18

СНСд уцитељи и наставници ,професори са купљеним дипломама са приватних факултета ...ста друго оцекивати у оваквом друству ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

АЛЕКСАНДАР ЛАЈИЋ - СРБАЦ

02.12.2021 17:18

Ко није гледао, ради се како рече Вукановић о случају да дјеца "великаша" малтретирају дијете "са села" (или неко дијете које "нема среће" да су му родитељи "великаши"). 2/2

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сека

02.12.2021 17:29

Какви су ти родитељи кад су им дјеца таква све казнити а директорица нормално је да поднесе оставку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Димитрије

02.12.2021 18:18

Татини и мамини синови. Увијек гузоњина дјеце вире код наставног кадра.

Name

Посматрач

02.12.2021 18:43

Дјеца наставника су тукла и малтретирала дјечака, иначе родитељи су им пулени снсд-а. Треб казнити ту дјецу насилнике, њихове родитеље тј. наставнике који нису реаговали и обавезно казнити Мару Шаран, неспособну и корумпирану директорицу припадницу црвене снсд секте. Њима није важно психичко стање премлаћиваног и понижаваног дјечака. Барбика министрица нека се сада покаже. А на снимку није права слика, ту је снимљена жртва како узвраћа на насиље, прави насилник је овај тучени. Овако ће сигурно бити преломљена и црвена хоботница, доћи ће вријеме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједор

02.12.2021 18:54

Ово треба најострије осудити. Одмах УДАЉИТИ из сколе,какав укор, директора,наставног вијеца??? Ако се овакво силедзијство не сасјеце у коријену,имацемо од њих будуце младе "узорне" цланове криминалних банди, као у Србији...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Не иде то тако

02.12.2021 22:19

И шта с њима? Удаљи их из школе и пошаљи на улицу? Не иде то тако бато мој. Са дјецом треба радити, разговарати, посветити им сате и сате.. Најлакше је казнити, изузети, прекрижити, али тиме се ништа не постиже, правиш само већи проблем за убудуће.

Name

Посљедице

02.12.2021 18:57

У озбиљној држави казне би забољеле добро. Оставке наставника, директора; тужбе наставницима, директору, родитељима насилника; кривичне пријаве - ребање по џепу за претрпљени душевни бол, присилни преглед насилника у психичким установама, принудни рад, затвор... ; нове конкретне мјере министарства на плану сузбијања вишегодишњег малтретирања дјеце по основним школама широм Републике Српске - све ово ми можемо за свој Српски народ и у ово нам се неће западни смрадови мијешати;

ОДГОВОРИТЕ
Name

Залосно

02.12.2021 18:59

У школама има свега и свачега а све кроји политика.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Херцеговац

02.12.2021 19:23

Све родитеље истјерати са посла и одузети им дјецу, јер их не знају васпитавати. Разјаснити и сва заташкавања и да дају оставке. Срам да вас буде све из општине, школе и полиције. Кад неко узме закон у своје руке јер ви не радите свој посао биће касно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мт

02.12.2021 20:17

Нису дјеца крива сто немају културу вец ОНИ КОЈИ СУ ИХ РОДИЛИ И ОДХРАНИЛИ КАКО СУ ОНИ ПОСЕЈАЛИ ТАКО И ВРСЕ ДРАГИ МОЈ УЦИТЕЉ САВО ТАЈ КАДСЕ НАКЛАТИ СИБАТ СВЕ ИЗ ГЛАВЕ ИСТРЕСЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Читалац

02.12.2021 21:01

Друштво је заказало!Ако се ми питамо нису само родитељи криви за васпитање дјеце са педагошког аспекта крив је и сваки наставник који је дужан не само да предаје наставу,већ и да васпитава ученике,те на вријеме уочи и сигнализира девијантна понашања код дјеце која би могла одвести нечије дијете у катастрофу.Тим више је ситуација гора да се такве ствари дешавају у школи.Значи да је наставно особље заказало.Касно је укоре дијелити ако нису извршене превентивне радње сузбијања и едукације ученика,!

ОДГОВОРИТЕ
Name

За "циталац"

03.12.2021 04:12

Потпуно се слазем са тобом.свака ријец на мјестуколико год су криви родитељи јос су кривљи просвјетни радници. Дјеца се саљу у сколу да се образују и васпитају .ниду просвјетни радници ту само да добијају плате.

Name

Урос

02.12.2021 21:59

Страшно. И ово ће проћи некажњено.

ОДГОВОРИТЕ
Name

И треба

03.12.2021 16:37

Да поднесу оставку од директора сколе па све до разредног старјесине.због не реаговања на проблеме.родитеље такодје казнити.а дјецу која врсе насиље смјестити у казнено -поправни дом.ста оцекивати од овакве дјеце у будуцности?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Небулозе

03.12.2021 19:25

Знате врло добро да су апсолутно сви директори скола постављени странацки, просвјетари исто. Осим оних старих, који су се затекли ту( и лице на Алису у земљи цуда) кад је поцела"реформа сколства" која је кулминирала доласком министра старлете, која висе лици на власницу козметицког салона него ма кљуцну персону у образовању.Затим остало особље сколе, све до цистаацице- све преко везе, а мимо квалификације. Просвјетни радници ни о цему не одлуцују па ни о свом предмету.И ту се надје неко ко то боље од њих зна. Било би дивно да је уценик у фокусу, а не наставник. Од велике бриге да наставник несто не урадии по свом, сви су заборавили на дјецу. Навали на наставнике глупим папирима да неко помисли да си несто урадио за просвјету. А васпитање у сколама укидај да нам се дјеца не брину због евентуалне казне. Наставник се малтене не смије ни обратити уценику. Видите ли да сви имају примјерно владање, сви заврсавају све сколе, исподпросјецни факултете, цак и оне најтезе. И то са високим просјеком. Ипак, сколе јос увијек постизу своју сврсисходност иако на издисају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тодор

08.12.2021 19:08

Моја кћерка је била злостављана психички и физички у ОШ у Горњем Драгаљевцу. Пријавио сам све директору тадашњем Дјоки Аничићу. Он није реаговао. Та дјеца су била од локалних богаташа. Ја сам моју кћерку морао исписати из те школе, и уписати у подручну школу. Да нисам то урадио она данас вјероватно неби била жива.

ОДГОВОРИТЕ