Zatražena kazna za vršnjačko nasilje u Nevesinju

- Forum za bezbjednost Nevesinja dao je preporuku Osnovnoj školi "Risto Proroković" da sa školskim odborom, nastavničkim vijećem i savjetom roditelja preduzme sve neophodne mjere i da učesnici vršnjačkog nasilja u ovom gradu budu kažnjeni.

Republika Srpska 02.12.2021 | 16:13
Zatražena kazna za vršnjačko nasilje u Nevesinju

Predsjednik Foruma za bezbjednost Nevesinje Momčilo Vukotić naveo je da je na Forumu za bezbjednost razgovarano o dva slučaja nasilničkog ponašanja, te dodao da postoje kazne za teške prekršaje i da su to ukor direktora, ukor nastavničkog vijeća ili premještaj u neku drugu područnu školu.

"Mi smo preduzeli sve mjere koje možemo, a to je preporuka školi. Кao čovjeku, predsjedniku Skupštine i predsjedniku Foruma za bezbjednost mi je neprijatno i možda za ovo svi mi snosimo neku odgovornost", rekao je Vukotić medijima nakon sastanka.

On je, odgovarajući na pitanje novinara ko snosi najveću odgovornost, rekao da su to roditelji, nastavnički kadar, ali i cijelo društvo.

Mara Šaran, direktor Osnovne škole "Risto Proroković" Nevesinje, navela je da je riječ o nasilju u dva odjeljenja sedmog razreda u ovoj školi i dodala da su odmah po saznanjima o učinjenim vaspitno-disciplinskim prekršajima organi škole postupili u skladu sa zakonskom regulativom.

Ona je rekla medijima da se u sedmom dva odjeljenju dogodio sukob dva učenika koji je zabilježen mobilnim telefonom i dospio je u javnost.

Odgovarajući na pitanje novinara gdje su bili nastavnici s obzirom na to da se nasilje dešavalo u školi, Šaranova je rekla da se sve dešavao na odmoru.

"Juče je obavljen razgovor sa oba učenika sa snimka. Zaključak je da su djeca i nakon te tuče sjedila u istoj klupi i nastavljali druženje kao da nije bilo ništa. Djeca su izjavila da je pretučeni učenik opsovao drugog i da je ovaj tako odreagovao. Svima snimak izgleda zastrašujuće, ali je dječak koji je pretučen rekao da je dobio udarce u noge i da nije bilo potrebe da ide doktoru", rekla je Šaranova.

Ona je naglasila da je nastavni kadar zatečen i da će učiniti sve da se tako nešto ne ponovi, kao i da će obezbijediti svakog učenika da se osjeća sigurno.

Кada je riječ o drugom slučaju nasilja, Šaranova objašnjava da je nastavni kadar za to saznao ranije nego za slučaj premlaćivanja i da se već sredinom novembra počelo raditi na ispitivanju nasilja.

Ona je navela da je u sedmom jedan odjeljenju riječ o više sukoba među djecom u odjeljenju.

"U sedmom dva je napravljen snimak tuče, a u sedmom jedan je bilo više slučajeva. Tu je najteža situacija sa jednim dječakom. On je žrtva nasilja od četiri učenika i u momentu saznavanja smo reagovali. Dijete nije prijavilo odmah dešavanja. Čim smo saznali pristupili smo svim radnjama", kaže Šaranova.

Govoreći o mogućim kaznama za nasilnike, Šaranova podsjeća da je formirana disciplinska komisija i u toku je prikupljanje informacija da bi se, kako kaže, mogla steći pravilna slika o svim događanjima.

"I ovi učenici koji su prijavljeni za nasilje nisu radili svi iste radnje. Кomisija će preporučiti vaspitno disciplinsku mjeru, a nastavničko vijeće će donijeti odluku. Za teži prekršaj su predviđene tri mjere i to ukor direktora, ukor nastavničkog vijeća ili premještaj u najbližu školu. Šta će se odlučiti vidjećemo", rekla je Šaranova.

Odgovarajući na pitanje novinara da li snosi odgovornost za dešavanja, Šaranova kaže da ne zna da li snosi odgovornost, ali da osjeća odgovornost kao roditelj, pedagoški radnik i direktor.

Odgovarajući na pitanje da li će podnijeti ostavku, Šaranova kaže da je na Forumu bezbjednosti pominjala ostavku i da je može ponuditi, ali da smatra da je bolje da se vidi konačan ishod situacije, pa da se donose odluke. 

(Srna) 

Komentari / 39

Ostavite komentar
Name

Ma daj

02.12.2021 15:29

A sto bi direktorka podnosila ostavku? Neznam koja je pol. opcija i ne zanima me to ali šta je sa bahatim i silnim roditeljima. Da bi se sin bahato ponašao mora to naučiti od oca. Tačka.

ODGOVORITE
Name

Re

02.12.2021 17:10

Zašto se avdalović ne oglasi? Da objasni ponašanje djeteta. Hajde Milenko, ili će krenuti istina kao lavina. Požuri, jer će isplivati šokantni detalji!!! Ili nisu sva djeca zsštićena, i ne vrjede isto?

Name

Aa

02.12.2021 17:19

Kako ne razumiješ. Od ovog nebi bilo ništa da Vukanović nije juče na svom blogu objavio pismo roditelja. E jel sad razumiješ zašto treba podnijeti ostavku

Name

Borac

02.12.2021 19:00

Ova direktorica htela zataskati,posto su ti nasilnici djeca crveni sektasa. Ovo je za otkaza. Bravo Vukane!

Name

BANJALUKA69

02.12.2021 15:35

Kad se uzme u obzir da je gospođa Natalija Trivić ministar prosvete I kulture sa privatnim fakultetom na takvom odgovornom mjestu,,,ne treba da nas čudi ovako stanje u o.š

ODGOVORITE
Name

Nevesinje

02.12.2021 16:55

A direktorica posle upisa učiteljske škole u Nikšiću diplomirala u Sjevernom logoru u Mostaru. Koliko janjaca i drva toliko šestica. Pravi rukovodilac našeg doba.

Name

---M---

02.12.2021 20:02

Većina nastavnog kadra je došla preko veze na posao u škole. Većina je ispod prosjeka. Politika gura na budžet. Takvi se i žale fa je plata mala. A plata je i visoka koliko rade i koliko su zaslužili. Ono malo studenata što je nešto vrijedilo su otišli u inostranstvo jer se ovdje nisu snašli. A u konačnici ispaštaju jadna djeca koja nisu ništa "kriva". Zamisli šta će raditi za 10 ili 20 godina kada su sada takvi. Odakle u ljudima toliko negativne energije i zlobe.

Name

Peggy

02.12.2021 15:52

Ne da treba direktorka podnijeti ostavku vec je to neophodno, i da ostane bez posla kao i nastavnici/ucitelji cija su djeca ucestvovala u maltletiranju drugova..sve se desavalo u skoli! Od osam ucenika (5 djecaka i 3 djevojcice) vec je "spalo" na 4 ucenika a ostale ce sakriti.. sve ucenike koji su ucestvovali poslati u vaspitno-obrazovnu ustanovu tj dom a roditelje im treba zatvoriti!! Prije svega ugasiti crvenu partiju ciji su clanovi ( svi ) ili ugasiti svjetlo u Nevesinju

ODGOVORITE
Name

Samo oštro

02.12.2021 15:54

Mamini i tatini sinovi dolaze do izražaja. Posebno mi se povraća od ovih curica koje su učestvovale u iživljavanju nad ovim jednim dječakom. Mame ih tako naučile, baš su uzorne, nema šta.

ODGOVORITE
Name

ALEKSANDAR LAJIĆ - SRBAC

02.12.2021 16:07

Ovo je izgleda ono što je spominjao Nebojša Vukanović na "NSRS" prije par dana. Ovaj "drugi slučaj".

ODGOVORITE
Name

Igor

02.12.2021 16:52

A Trivic kupila diplomu.Natalija.Fuj RAZJEDINITELJI SRPSKE

Name

Stop vrsnjackom nasilju

02.12.2021 16:10

Ovo nije jedina skola u Republici Srpskoj gdje se desava vrsnjacko nasilje...nazalost ima ga na sve strane u svim skolama.

ODGOVORITE
Name

Zoka kalis

02.12.2021 16:23

To su djeca " uglednih" roditelja,vjerovatno clanova snsd- a

ODGOVORITE
Name

Lutke

02.12.2021 18:17

I policajaca i mnogi drugih, od kojih iz nekih razloga strepi nastavni kadar. Treba udariti po nastavnom kadru, pa da vidimo od koga, od čega strepe i ne štite djecu. To su zakonom dužni.

Name

Milici

02.12.2021 16:42

Prvi slucaj nije vrjedan paznje,uvjek su se takve svari desavale a i klinci su se pomirili i vjerovatno ce biti najbolji drugovi.Drugi slucaj je opasan,cetiri mala smrada maltletiraju jednog druga,tu treba videti sta je u pitanju...mada ipak su to djeca,uvjek je bilo u kuci lijeka za takve stvari...

ODGOVORITE
Name

Peggy

02.12.2021 17:25

Nisu u pitanju 4 vec 5 djecaka i tri djevojcice...i to djeca takozvanih prosvjetnih radnika sa crvenim diplomama..Da je srece, kao nekad, i bilo bi lijeka u kuci..ali kakvi roditelji takva i djeca! Doci ce im tim roditeljima sve na naplatu kad se za koju godinu djeca pocnu drogirati i maltletirati iste te bajne roditelje..

Name

A cija djeca

02.12.2021 16:43

Pa zna se.tako su bahato vaspitani.kakvi roditelji takva i djeca

ODGOVORITE
Name

hercegovac

02.12.2021 16:50

Direktorica bi trebalo već odavno da radi nešto drugo (da vodi područno odelenje do 5 učenika ) jer ovo nije prvi put da se od javnosti skrivaju nemili događaji u O.Š. Da podsjetim javnost i gospođu Maru na nasilje od strane sina načelnika opštine Milenka Avdalovića , jednostrano i krajnje licemjerno postupanje u slučaju djeteta iz porodice Čampara i slično tome. A gospodin Vukotić konačno nešto da kaže o odgovornosti roditelja,vjerovatno proradila savjest .Nikad nije kasno. Javnost ne snije ostati nijema na sva ova događanja odgovornost je na društvu a oči i uši društva su mediji

ODGOVORITE
Name

Savremena demokratija

02.12.2021 17:01

Savremen (ne)odgoj djece. Danas će roditelji učiniti sve da pokriju markiranje iz škole, da opravdaju neučenje teškim programom, a posebno da obezbijede djeci što skuplji telefon. Nekad ni za najlošije učenike u razredu roditelju nije padalo na pamet da interveniše kod nastavnika.

ODGOVORITE
Name

?‍♀️

02.12.2021 22:31

Bar neko realan!

Name

Milos

02.12.2021 17:01

Saran.Podnesi ostavku...Sram te bilo.htela prikriti

ODGOVORITE
Name

Gagi

02.12.2021 17:05

Ocigledno je direktorki preca njena plata, nego bezbjednost djece, da ima i malo moralnih nacela i direktorica i Razredni starjesina bi dali otkaz. Ako to ne urade roditelji da iskazu protest neslanjem djece u skolu.

ODGOVORITE
Name

Lj

02.12.2021 17:18

SNSd ucitelji i nastavnici ,profesori sa kupljenim diplomama sa privatnih fakulteta ...sta drugo ocekivati u ovakvom drustvu ?

ODGOVORITE
Name

ALEKSANDAR LAJIĆ - SRBAC

02.12.2021 17:18

Ko nije gledao, radi se kako reče Vukanović o slučaju da djeca "velikaša" maltretiraju dijete "sa sela" (ili neko dijete koje "nema sreće" da su mu roditelji "velikaši"). 2/2

ODGOVORITE
Name

Seka

02.12.2021 17:29

Kakvi su ti roditelji kad su im djeca takva sve kazniti a direktorica normalno je da podnese ostavku.

ODGOVORITE
Name

Dimitrije

02.12.2021 18:18

Tatini i mamini sinovi. Uvijek guzonjina djece vire kod nastavnog kadra.

Name

Posmatrač

02.12.2021 18:43

Djeca nastavnika su tukla i maltretirala dječaka, inače roditelji su im puleni snsd-a. Treb kazniti tu djecu nasilnike, njihove roditelje tj. nastavnike koji nisu reagovali i obavezno kazniti Maru Šaran, nesposobnu i korumpiranu direktoricu pripadnicu crvene snsd sekte. Njima nije važno psihičko stanje premlaćivanog i ponižavanog dječaka. Barbika ministrica neka se sada pokaže. A na snimku nije prava slika, tu je snimljena žrtva kako uzvraća na nasilje, pravi nasilnik je ovaj tučeni. Ovako će sigurno biti prelomljena i crvena hobotnica, doći će vrijeme.

ODGOVORITE
Name

Prijedor

02.12.2021 18:54

Ovo treba najostrije osuditi. Odmah UDALJITI iz skole,kakav ukor, direktora,nastavnog vijeca??? Ako se ovakvo siledzijstvo ne sasjece u korijenu,imacemo od njih buduce mlade "uzorne" clanove kriminalnih bandi, kao u Srbiji...

ODGOVORITE
Name

Ne ide to tako

02.12.2021 22:19

I šta s njima? Udalji ih iz škole i pošalji na ulicu? Ne ide to tako bato moj. Sa djecom treba raditi, razgovarati, posvetiti im sate i sate.. Najlakše je kazniti, izuzeti, prekrižiti, ali time se ništa ne postiže, praviš samo veći problem za ubuduće.

Name

Посљедице

02.12.2021 18:57

У озбиљној држави казне би забољеле добро. Оставке наставника, директора; тужбе наставницима, директору, родитељима насилника; кривичне пријаве - ребање по џепу за претрпљени душевни бол, присилни преглед насилника у психичким установама, принудни рад, затвор... ; нове конкретне мјере министарства на плану сузбијања вишегодишњег малтретирања дјеце по основним школама широм Републике Српске - све ово ми можемо за свој Српски народ и у ово нам се неће западни смрадови мијешати;

ODGOVORITE
Name

Zalosno

02.12.2021 18:59

U školama ima svega i svačega a sve kroji politika.

ODGOVORITE
Name

Херцеговац

02.12.2021 19:23

Све родитеље истјерати са посла и одузети им дјецу, јер их не знају васпитавати. Разјаснити и сва заташкавања и да дају оставке. Срам да вас буде све из општине, школе и полиције. Кад неко узме закон у своје руке јер ви не радите свој посао биће касно.

ODGOVORITE
Name

Mt

02.12.2021 20:17

Nisu djeca kriva sto nemaju kulturu vec ONI KOJI SU IH RODILI I ODHRANILI KAKO SU ONI POSEJALI TAKO I VRSE DRAGI MOJ UCITELJ SAVO TAJ KADSE NAKLATI SIBAT SVE IZ GLAVE ISTRESE.

ODGOVORITE
Name

Čitalac

02.12.2021 21:01

Društvo je zakazalo!Ako se mi pitamo nisu samo roditelji krivi za vaspitanje djece sa pedagoškog aspekta kriv je i svaki nastavnik koji je dužan ne samo da predaje nastavu,već i da vaspitava učenike,te na vrijeme uoči i signalizira devijantna ponašanja kod djece koja bi mogla odvesti nečije dijete u katastrofu.Tim više je situacija gora da se takve stvari dešavaju u školi.Znači da je nastavno osoblje zakazalo.Kasno je ukore dijeliti ako nisu izvršene preventivne radnje suzbijanja i edukacije učenika,!

ODGOVORITE
Name

Za "citalac"

03.12.2021 04:12

Potpuno se slazem sa tobom.svaka rijec na mjestukoliko god su krivi roditelji jos su krivlji prosvjetni radnici. Djeca se salju u skolu da se obrazuju i vaspitaju .nidu prosvjetni radnici tu samo da dobijaju plate.

Name

Uros

02.12.2021 21:59

Strašno. I ovo će proći nekažnjeno.

ODGOVORITE
Name

I treba

03.12.2021 16:37

Da podnesu ostavku od direktora skole pa sve do razrednog starjesine.zbog ne reagovanja na probleme.roditelje takodje kazniti.a djecu koja vrse nasilje smjestiti u kazneno -popravni dom.sta ocekivati od ovakve djece u buducnosti?

ODGOVORITE
Name

Nebuloze

03.12.2021 19:25

Znate vrlo dobro da su apsolutno svi direktori skola postavljeni stranacki, prosvjetari isto. Osim onih starih, koji su se zatekli tu( i lice na Alisu u zemlji cuda) kad je pocela"reforma skolstva" koja je kulminirala dolaskom ministra starlete, koja vise lici na vlasnicu kozmetickog salona nego ma kljucnu personu u obrazovanju.Zatim ostalo osoblje skole, sve do cistaacice- sve preko veze, a mimo kvalifikacije. Prosvjetni radnici ni o cemu ne odlucuju pa ni o svom predmetu.I tu se nadje neko ko to bolje od njih zna. Bilo bi divno da je ucenik u fokusu, a ne nastavnik. Od velike brige da nastavnik nesto ne uradii po svom, svi su zaboravili na djecu. Navali na nastavnike glupim papirima da neko pomisli da si nesto uradio za prosvjetu. A vaspitanje u skolama ukidaj da nam se djeca ne brinu zbog eventualne kazne. Nastavnik se maltene ne smije ni obratiti uceniku. Vidite li da svi imaju primjerno vladanje, svi zavrsavaju sve skole, ispodprosjecni fakultete, cak i one najteze. I to sa visokim prosjekom. Ipak, skole jos uvijek postizu svoju svrsishodnost iako na izdisaju.

ODGOVORITE
Name

Todor

08.12.2021 19:08

Moja kćerka je bila zlostavljana psihički i fizički u OŠ u Gornjem Dragaljevcu. Prijavio sam sve direktoru tadašnjem Djoki Aničiću. On nije reagovao. Ta djeca su bila od lokalnih bogataša. Ja sam moju kćerku morao ispisati iz te škole, i upisati u područnu školu. Da nisam to uradio ona danas vjerovatno nebi bila živa.

ODGOVORITE