Зашто је Влада Српске смањила премије за млијеко?

Зашто је без икакве најаве супротно одредбама Правилника о подстицајима последња премија за млијеко, која је исплаћена за мјесец септембар у Републици Српској, умањена за  пет пфенига по литри, питају из Ресора за пољопривреду СДС Бањалука.

Република Српска 02.12.2021 | 13:03
Зашто је Влада Српске смањила премије за млијеко?

Упозоравају да би умањење премије за пет пфенига могло да буде коначан ударац за гашење мљекарства у Републици Српској, у којој се број произвођача млијека смањује из године у годину.

„Против смо било какво смањења подстицаја и у потпуности подржава захтјев Удружења пољопривредних произвођача – мљекара Републике Српске, упућен Борису Пашалићу, министру пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, у којем се министру поставља питање да ли ће и када бити надокнађена разлика од пет пфенига за исплаћену септембарску премију“, кажу у Ресору за пољопривреду СДС Бањалука.

Напомињу да је са више од 10.000 произвођача, колико их је било прије шест година, број мљекара у Републици Српској сада пао на нешто више од 4.000. 

„Постављамо питање ресорном министру да ли размишља о томе како ће смањење септембарске премије за млијеко да утиче на стандард произвођача? Да ли министар зна да 70% газдинстава која су у систему подстицаја, посједује до пет музних грла? Како ће да објасни произвођачима мањак новца који су очекивали за своје пословање и преживљавање“, кажу у Ресору за пољопривреду СДС Бањалука. 

Поставља се питање, додају они, гдје одлази скоро два милиона марака које се сваки мјесец, исплаћују за премију за млијеко. 

„Зашто нема развоја мљекарства, а министар се хвали огромним инвестицијама у сектор мљекарства, посљедњих година? Зашто шталски просјек млијека не прелази 13 литара на дневном нивоу, а млијечност по музном грлу, не прелази четири хиљаде литара на годишњем нивоу. Да ли министар ради за интересе произвођача или неког другог? Или му је стало само до тога да путује по иностранству док се производња, у скоро свим областима гаси“, наводе у Ресору за пољопривреду СДС Бањалука.

Позвали су Министарство пољопривреде, да умјесто хвалоспјева, раде на томе да обезбиједе хитну исплату разлике од пет пфенига по литри за произвођаче млијека.

(БН)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

НР

02.12.2021 12:20

Пола средстава за подстицаје РС добију мљекари. Али онда мљекара смањи откупну цијену и новац се прелијева у мљекару Дубица. Чија је то мљекара и зашто је Бањалучла мљекара уништена су права питања и рјешење проблема.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па добро

02.12.2021 12:35

И цијене репроматеријала за јесењу сјетву су ниже у односу на прошлу јесен...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

02.12.2021 15:23

Треба укинути 15 а не 5 пола буџета за пољопривреду оде на неких 7000 домаћинстава који се баве производњом млијека а они учествују и другој половини по основу других субвенција, док осталих 20000 добивају само мрвице

Name

Теско

02.12.2021 13:09

Вама кад у благодати Семберије уградјујете одбрану фасизма,односно канибалства. Сви це те ви заврсити као сто намјеравате оном првом. Да је другације, ни фасизма, ни сиромство вам не би могли окренути курс у смјеру јаловости.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Логика

02.12.2021 13:23

Па да се Зори купи лимузина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТЕШКО НАМА

02.12.2021 14:18

Постоје информације које говоре да се све и литар млијека откупљеног у РС извозе. А нама у РС и БиХ се продаје млијеко у праху.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сељак

02.12.2021 14:39

Лопови једни.Сви са тракторима на магистралу,па ће те питати трxба ли још5 фенинга.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

02.12.2021 15:58

Премије се дају за оне дјелатности за које нема довољно интересовања за производњу млијека је најмање интересовања знаци њима највеца премија. Медјутим код Нас се дају премије гдје се највисе лобира.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

02.12.2021 16:26

Прије 2 године сам видио у Пули млијеко из Дубице,знаци извозе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Није слуцајно

02.12.2021 16:28

Угасена бањалуцка мљекара.а отворена у дубици.све плански осмисљено и урадјено. Све сто су могли унистити унистили су. Надам се да це се и њихово убрзо угасити и унистити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мала

02.12.2021 17:50

Већ сам размишљала да напустим ову производњу кад су смањили постицај прошле године ал наставила сам на своју штету.Е ово је сад пресудило.На срамоту им и на част.Мљекара плаћа литар млијека од 55 до 60 фенинга по литру кад си у класи и додајте на то овај постицај па ви видите која је цијена литра млијека.И нисам ја једина која ће одустати од мљекарства има још људи у мојем окружењу који ће то урадити.Прошле године нам увезли шкарт јунице из Аустрије кад и чемер не могу да дају ни по 15 литара млијека.Наше домаће краве само на стијену дају више.Толико о људима назови стручњацима из министарства пољопривреде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Праведник

02.12.2021 18:45

Охо видим из министарства реаговали. Грешка ваљда па објавили да ће у следећиб пар дана дати и ових пет пфенинга. Трта батооооо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Домацица

02.12.2021 23:32

Надам се да це то 5 фенинга врстити пред изборе па це на РТРС реци повецаце премију