Zašto je Vlada Srpske smanjila premije za mlijeko?

Zašto je bez ikakve najave suprotno odredbama Pravilnika o podsticajima poslednja premija za mlijeko, koja je isplaćena za mjesec septembar u Republici Srpskoj, umanjena za  pet pfeniga po litri, pitaju iz Resora za poljoprivredu SDS Banjaluka.

Republika Srpska 02.12.2021 | 13:03
Zašto je Vlada Srpske smanjila premije za mlijeko?

Upozoravaju da bi umanjenje premije za pet pfeniga moglo da bude konačan udarac za gašenje mljekarstva u Republici Srpskoj, u kojoj se broj proizvođača mlijeka smanjuje iz godine u godinu.

„Protiv smo bilo kakvo smanjenja podsticaja i u potpunosti podržava zahtjev Udruženja poljoprivrednih proizvođača – mljekara Republike Srpske, upućen Borisu Pašaliću, ministru poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, u kojem se ministru postavlja pitanje da li će i kada biti nadoknađena razlika od pet pfeniga za isplaćenu septembarsku premiju“, kažu u Resoru za poljoprivredu SDS Banjaluka.

Napominju da je sa više od 10.000 proizvođača, koliko ih je bilo prije šest godina, broj mljekara u Republici Srpskoj sada pao na nešto više od 4.000. 

„Postavljamo pitanje resornom ministru da li razmišlja o tome kako će smanjenje septembarske premije za mlijeko da utiče na standard proizvođača? Da li ministar zna da 70% gazdinstava koja su u sistemu podsticaja, posjeduje do pet muznih grla? Kako će da objasni proizvođačima manjak novca koji su očekivali za svoje poslovanje i preživljavanje“, kažu u Resoru za poljoprivredu SDS Banjaluka. 

Postavlja se pitanje, dodaju oni, gdje odlazi skoro dva miliona maraka koje se svaki mjesec, isplaćuju za premiju za mlijeko. 

„Zašto nema razvoja mljekarstva, a ministar se hvali ogromnim investicijama u sektor mljekarstva, posljednjih godina? Zašto štalski prosjek mlijeka ne prelazi 13 litara na dnevnom nivou, a mliječnost po muznom grlu, ne prelazi četiri hiljade litara na godišnjem nivou. Da li ministar radi za interese proizvođača ili nekog drugog? Ili mu je stalo samo do toga da putuje po inostranstvu dok se proizvodnja, u skoro svim oblastima gasi“, navode u Resoru za poljoprivredu SDS Banjaluka.

Pozvali su Ministarstvo poljoprivrede, da umjesto hvalospjeva, rade na tome da obezbijede hitnu isplatu razlike od pet pfeniga po litri za proizvođače mlijeka.

(BN)

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

NR

02.12.2021 12:20

Pola sredstava za podsticaje RS dobiju mljekari. Ali onda mljekara smanji otkupnu cijenu i novac se prelijeva u mljekaru Dubica. Čija je to mljekara i zašto je Banjalučla mljekara uništena su prava pitanja i rješenje problema.

ODGOVORITE
Name

Pa dobro

02.12.2021 12:35

I cijene repromaterijala za jesenju sjetvu su niže u odnosu na prošlu jesen...

ODGOVORITE
Name

Re

02.12.2021 15:23

Treba ukinuti 15 a ne 5 pola budžeta za poljoprivredu ode na nekih 7000 domaćinstava koji se bave proizvodnjom mlijeka a oni učestvuju i drugoj polovini po osnovu drugih subvencija, dok ostalih 20000 dobivaju samo mrvice

Name

Tesko

02.12.2021 13:09

Vama kad u blagodati Semberije ugradjujete odbranu fasizma,odnosno kanibalstva. Svi ce te vi zavrsiti kao sto namjeravate onom prvom. Da je drugacije, ni fasizma, ni siromstvo vam ne bi mogli okrenuti kurs u smjeru jalovosti.

ODGOVORITE
Name

Logika

02.12.2021 13:23

Pa da se Zori kupi limuzina.

ODGOVORITE
Name

TEŠKO NAMA

02.12.2021 14:18

Postoje informacije koje govore da se sve i litar mlijeka otkupljenog u RS izvoze. A nama u RS i BiH se prodaje mlijeko u prahu.

ODGOVORITE
Name

Seljak

02.12.2021 14:39

Lopovi jedni.Svi sa traktorima na magistralu,pa će te pitati trxba li još5 feninga.

ODGOVORITE
Name

Istina

02.12.2021 15:58

Premije se daju za one djelatnosti za koje nema dovoljno interesovanja za proizvodnju mlijeka je najmanje interesovanja znaci njima najveca premija. Medjutim kod Nas se daju premije gdje se najvise lobira.

ODGOVORITE
Name

Istina

02.12.2021 16:26

Prije 2 godine sam vidio u Puli mlijeko iz Dubice,znaci izvoze.

ODGOVORITE
Name

Nije slucajno

02.12.2021 16:28

Ugasena banjalucka mljekara.a otvorena u dubici.sve planski osmisljeno i uradjeno. Sve sto su mogli unistiti unistili su. Nadam se da ce se i njihovo ubrzo ugasiti i unistiti.

ODGOVORITE
Name

Mala

02.12.2021 17:50

Već sam razmišljala da napustim ovu proizvodnju kad su smanjili posticaj prošle godine al nastavila sam na svoju štetu.E ovo je sad presudilo.Na sramotu im i na čast.Mljekara plaća litar mlijeka od 55 do 60 feninga po litru kad si u klasi i dodajte na to ovaj posticaj pa vi vidite koja je cijena litra mlijeka.I nisam ja jedina koja će odustati od mljekarstva ima još ljudi u mojem okruženju koji će to uraditi.Prošle godine nam uvezli škart junice iz Austrije kad i čemer ne mogu da daju ni po 15 litara mlijeka.Naše domaće krave samo na stijenu daju više.Toliko o ljudima nazovi stručnjacima iz ministarstva poljoprivrede.

ODGOVORITE
Name

Pravednik

02.12.2021 18:45

Oho vidim iz ministarstva reagovali. Greška valjda pa objavili da će u sledećib par dana dati i ovih pet pfeninga. Trta batooooo.

ODGOVORITE
Name

Domacica

02.12.2021 23:32

Nadam se da ce to 5 feninga vrstiti pred izbore pa ce na RTRS reci povecace premiju