Нема говора о индиректном избору члана Предсједништва

"Предсједништво ПДП-а је на недавној сједници усвојило једанаест кључних тачака око којих, што се тиче ПДП-а када је у питању улога Републике Српске, уопште нема расправе. Једна од тих тачака је да нема говора о индиректном избору члана Предсједништва БиХ са територије Републике Српске."

Република Српска 02.12.2021 | 12:04
Нема говора о индиректном избору члана Предсједништва

Рекао је ово потпредсједик ПДП-а и народни посланик Игор Црнадак, одбацујући идеју Бакира Изетбеговића о индиректном избору члана Предсједништва БиХ из Републике Српске.
  
- За нас је прихватљиво само да Република Српска остане једна изборна јединица са које се искључиво директно бира један члан Предсједништва БиХ, рекао је Црнадак током гостовања у емисији „БХТ1 Уживо“. 

Црнадак је истакао да сматра да би индиректни избор члана Предсједништва са територије ФБиХ могло бити добро рјешење уколико то одговара ондашњих политичким актерима, али да је важније од свега усвојити измјене које могу да поправе интегритет и квалитет изборног процеса: 

- Најбитније је да избори буду одраз воље бирача, да нема пријетњи и уцјена, да имамо скенирање изборних листића, видео надзор бирачких одбора, отисак прста гласача као врсту персоналне провјере свих бирача и друге измјене које би биле темељ поштених избора, рекао је Црнадак. 

Везано за одржавање нове посебне сједнице Народне скупштине Републике Српске, рекао је да још није сигурно хоће ли бити одржана: 

- Имамо најаве да би могла бити одржана између 8. и 10. децембра, али ништа није конкретизовано. Можда буде одржана, можда и са измјенама дневног реда. Чули смо и изјаву Кристијана Шмита да је Милорад Додик одустао расформирања Оружаних снага и враћања ВРС, а с друге стране, тај закључак још стоји на дневном реду посебне сједнице, каже Црнадак, додајући да је очигледно да владајућа коалиција и Додик попуштају, будући да су првобитно биле највљене измјене 140 закона, да би дошли до 4 информације са неколико закључака о којима би требало дискутоати на сједници. 

Црнадак истиче да се власт очигледно игра, да би пажњу преусмјерили са тешких тема као што су корупција, богаћење функционера СНСД-а кроз јавне набавке у вријеме короне, присуство међународних нарко кланова који су чувани од појединих полицијских инспектора из Републике Српске. 

- То су данас много важније теме за сваког човјека у Републици Српској, а ова авантура у коју нас Додик води се и кренуло да би се склонило од ових животних тема и направила тензија, напетост и атмосфера у којој СНСД себе представља као велике Србе и у тој атмосфери да уђе у изборну кампању, истакао је Црнадак. 

Црнадак је истакао да је свјестан да ће посланици владајуће коалиције, који нису ни потписали захтјев за одржавање посебне сједнице о правима бораца коју је иницирала опозиција, покушати да опструишу ту посебну сједницу: 

- Било је очекивано да они не подрже ову иницијативу, јер њихова логика је да било шта што долази из опозиције, колико год било добро за Републику Српску, они ће бити против тога. Њима је важнији партијски поен, припрема за изборе, него добробит грађана. 

(БН)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Гор051

02.12.2021 11:15

А засто? Ста мени знаци конкретно директан избор? Не разумијем, засто је то проблем, ако би могло дивести до рјесења ситуације и смањења напетости. Обицном цовјеку је то тако невазно, вазно је вама да имате на цему градити несугласице и владати народом. Лаксе је прицати о томе, него о економији и повецању БДП-а.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

02.12.2021 12:31

Разлика је огромна али ти то не разумијеш. А Игор управо прича о животним темама у интересу свих грађана.

Name

Посматрач

02.12.2021 15:23

Колико су ови из суверене и недјељиве 23% активнији на друтвеним мрежам...

Name

Ре ре

02.12.2021 16:10

Ајде нам ти објасни, молим те.... Ионако не бира народ, него се избори краду... У цему је то онда та велика разлика? Да ти ја казем, нема је! Не, док је изборни закон овакав какав јесте!

Name

Бг

02.12.2021 11:38

Ста знаци директно а ста индиректно бирање и ђе је проблем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

02.12.2021 11:44

Ни случајно, само непосредно на изборима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОБЕЛИX

02.12.2021 11:54

И Вама су неке ствари постале јасније.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Људска права???

02.12.2021 12:01

А ста са Сејдиц Финци и осталим. Борис Ли се за људска права и да гласа свак за кога хоце не за кога садасње водје зеле. Ја цу гласати за кога Хоцу не за кога Они зеле. То је демократија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бања Лука

02.12.2021 15:42

Боре се и он и Миле.Свако ће имати право да се кандидује у РС-у, и Израелац и Шпанац и Србин и муслиман.Па ко добије највише гласова нека побједи.Ствар је само да онај ко је директно изабран има већу политичку снагу у Предсједништву, него онај кога посредно бирају рецимо делегати...

Name

Истина

02.12.2021 13:42

Науцили да краду гласове па се крију иза избора а они вец унапријед изаберу,народу је ионако свеједно јер се бори да презиви.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марас

02.12.2021 14:32

Ми смо индиректно надрљали у овој такозваној дрзави и срби и муслимани и хрвати. Корективне промјене не треба дозволити да ли це се бирати директно или индиректно бас нас заболе! Заузети став како багру послати гдје јој је мејсто.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тамислите

02.12.2021 15:49

Видео надзор мозе за све градјане на сваком цоску само не за бирацке одборе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран

02.12.2021 16:12

Онај ко изгуби изборе на овим просторима увијек це реци за победника да је покрао.Лопов се највише боји лопова то је познато. Поштен најмање сумња у крадју.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

02.12.2021 17:12

Овим ставовим и нациналистицки испадима ниста нам неце добро бити.У овој Дрзави морају доци промјене или це нам јос горе бити.

ОДГОВОРИТЕ