Nema govora o indirektnom izboru člana Predsjedništva

"Predsjedništvo PDP-a je na nedavnoj sjednici usvojilo jedanaest ključnih tačaka oko kojih, što se tiče PDP-a kada je u pitanju uloga Republike Srpske, uopšte nema rasprave. Jedna od tih tačaka je da nema govora o indirektnom izboru člana Predsjedništva BiH sa teritorije Republike Srpske."

Republika Srpska 02.12.2021 | 12:04
Nema govora o indirektnom izboru člana Predsjedništva

Rekao je ovo potpredsjedik PDP-a i narodni poslanik Igor Crnadak, odbacujući ideju Bakira Izetbegovića o indirektnom izboru člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske.
  
- Za nas je prihvatljivo samo da Republika Srpska ostane jedna izborna jedinica sa koje se isključivo direktno bira jedan član Predsjedništva BiH, rekao je Crnadak tokom gostovanja u emisiji „BHT1 Uživo“. 

Crnadak je istakao da smatra da bi indirektni izbor člana Predsjedništva sa teritorije FBiH moglo biti dobro rješenje ukoliko to odgovara ondašnjih političkim akterima, ali da je važnije od svega usvojiti izmjene koje mogu da poprave integritet i kvalitet izbornog procesa: 

- Najbitnije je da izbori budu odraz volje birača, da nema prijetnji i ucjena, da imamo skeniranje izbornih listića, video nadzor biračkih odbora, otisak prsta glasača kao vrstu personalne provjere svih birača i druge izmjene koje bi bile temelj poštenih izbora, rekao je Crnadak. 

Vezano za održavanje nove posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske, rekao je da još nije sigurno hoće li biti održana: 

- Imamo najave da bi mogla biti održana između 8. i 10. decembra, ali ništa nije konkretizovano. Možda bude održana, možda i sa izmjenama dnevnog reda. Čuli smo i izjavu Kristijana Šmita da je Milorad Dodik odustao rasformiranja Oružanih snaga i vraćanja VRS, a s druge strane, taj zaključak još stoji na dnevnom redu posebne sjednice, kaže Crnadak, dodajući da je očigledno da vladajuća koalicija i Dodik popuštaju, budući da su prvobitno bile najvljene izmjene 140 zakona, da bi došli do 4 informacije sa nekoliko zaključaka o kojima bi trebalo diskutoati na sjednici. 

Crnadak ističe da se vlast očigledno igra, da bi pažnju preusmjerili sa teških tema kao što su korupcija, bogaćenje funkcionera SNSD-a kroz javne nabavke u vrijeme korone, prisustvo međunarodnih narko klanova koji su čuvani od pojedinih policijskih inspektora iz Republike Srpske. 

- To su danas mnogo važnije teme za svakog čovjeka u Republici Srpskoj, a ova avantura u koju nas Dodik vodi se i krenulo da bi se sklonilo od ovih životnih tema i napravila tenzija, napetost i atmosfera u kojoj SNSD sebe predstavlja kao velike Srbe i u toj atmosferi da uđe u izbornu kampanju, istakao je Crnadak. 

Crnadak je istakao da je svjestan da će poslanici vladajuće koalicije, koji nisu ni potpisali zahtjev za održavanje posebne sjednice o pravima boraca koju je inicirala opozicija, pokušati da opstruišu tu posebnu sjednicu: 

- Bilo je očekivano da oni ne podrže ovu inicijativu, jer njihova logika je da bilo šta što dolazi iz opozicije, koliko god bilo dobro za Republiku Srpsku, oni će biti protiv toga. NJima je važniji partijski poen, priprema za izbore, nego dobrobit građana. 

(BN)

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

Gor051

02.12.2021 11:15

A zasto? Sta meni znaci konkretno direktan izbor? Ne razumijem, zasto je to problem, ako bi moglo divesti do rjesenja situacije i smanjenja napetosti. Obicnom covjeku je to tako nevazno, vazno je vama da imate na cemu graditi nesuglasice i vladati narodom. Lakse je pricati o tome, nego o ekonomiji i povecanju BDP-a.

ODGOVORITE
Name

Re

02.12.2021 12:31

Razlika je ogromna ali ti to ne razumiješ. A Igor upravo priča o životnim temama u interesu svih građana.

Name

Посматрач

02.12.2021 15:23

Колико су ови из суверене и недјељиве 23% активнији на друтвеним мрежам...

Name

Re re

02.12.2021 16:10

Ajde nam ti objasni, molim te.... Ionako ne bira narod, nego se izbori kradu... U cemu je to onda ta velika razlika? Da ti ja kazem, nema je! Ne, dok je izborni zakon ovakav kakav jeste!

Name

Bg

02.12.2021 11:38

Sta znaci direktno a sta indirektno biranje i đe je problem.

ODGOVORITE
Name

Boki

02.12.2021 11:44

Ni slučajno, samo neposredno na izborima.

ODGOVORITE
Name

OBELIX

02.12.2021 11:54

I Vama su neke stvari postale jasnije.

ODGOVORITE
Name

Ljudska prava???

02.12.2021 12:01

A sta sa Sejdic Finci i ostalim. Boris Li se za ljudska prava i da glasa svak za koga hoce ne za koga sadasnje vodje zele. Ja cu glasati za koga Hocu ne za koga Oni zele. To je demokratija.

ODGOVORITE
Name

Banja Luka

02.12.2021 15:42

Bore se i on i Mile.Svako će imati pravo da se kandiduje u RS-u, i Izraelac i Španac i Srbin i musliman.Pa ko dobije najviše glasova neka pobjedi.Stvar je samo da onaj ko je direktno izabran ima veću političku snagu u Predsjedništvu, nego onaj koga posredno biraju recimo delegati...

Name

Istina

02.12.2021 13:42

Naucili da kradu glasove pa se kriju iza izbora a oni vec unaprijed izaberu,narodu je ionako svejedno jer se bori da prezivi.

ODGOVORITE
Name

Maras

02.12.2021 14:32

Mi smo indirektno nadrljali u ovoj takozvanoj drzavi i srbi i muslimani i hrvati. Korektivne promjene ne treba dozvoliti da li ce se birati direktno ili indirektno bas nas zabole! Zauzeti stav kako bagru poslati gdje joj je mejsto.

ODGOVORITE
Name

Tamislite

02.12.2021 15:49

Video nadzor moze za sve gradjane na svakom cosku samo ne za biracke odbore!

ODGOVORITE
Name

Zoran

02.12.2021 16:12

Onaj ko izgubi izbore na ovim prostorima uvijek ce reci za pobednika da je pokrao.Lopov se najviše boji lopova to je poznato. Pošten najmanje sumnja u kradju.

ODGOVORITE
Name

Istina

02.12.2021 17:12

Ovim stavovim i nacinalisticki ispadima nista nam nece dobro biti.U ovoj Drzavi moraju doci promjene ili ce nam jos gore biti.

ODGOVORITE