Нико у овом тренутку није способан

Но, аналитичари упозоравају да нико од њих није за то у овом тренутку способан, с обзиром на мноштво неријешених изазова с којима се ЕУ суочава, од интерних спорова око владавине права, до ризика од геополитичке маргинализације и посљедица Брегита.

Хваљена због чврсте руке у вођењу ЕУ-а кроз све кризе, Меркел, која ће отићи из политике када Шолц у овом мјесецу буде службено изабран за канцелара, одлази с позорнице иако је и даље јако популарна код куће и у иностранству.

У 16 година на дужности била је изложена критикама јер се тврдоглаво држала својих планова упркос протестима партнера, али и хваљена што није попуштала.

- Ангелу Меркел сматра се једном од најзначајнијих политичарки у генерацији, као де фацто вођу Европске уније и "вођу слободног свијета" - рекао је Себастиан Реицхе из шпанске пословне школе ИЕСЕ.

У недавном истраживању Европског вијећа за спољне односе (ЕЦФР), 41 посто европских грађана казало је да би, да могу, гласали за Меркел. С друге стране, само их је 14 посто изабрало Макрона.

Но, критичари истичу да је њена политика "стабилности", која се састојала у чекању да кризе прођу и давању приоритета економским интересима чак и у односима с Русијом и Кином, само ослабила европску интеграцију и потицала инерцију.

Њен одлазак могао би утрти пут другој половини европског мотора – Макрону – да преузме кормило.

(Агенције)