Niko u ovom trenutku nije sposoban

No, analitičari upozoravaju da niko od njih nije za to u ovom trenutku sposoban, s obzirom na mnoštvo neriješenih izazova s kojima se EU suočava, od internih sporova oko vladavine prava, do rizika od geopolitičke marginalizacije i posljedica Bregita.

Hvaljena zbog čvrste ruke u vođenju EU-a kroz sve krize, Merkel, koja će otići iz politike kada Šolc u ovom mjesecu bude službeno izabran za kancelara, odlazi s pozornice iako je i dalje jako popularna kod kuće i u inostranstvu.

U 16 godina na dužnosti bila je izložena kritikama jer se tvrdoglavo držala svojih planova uprkos protestima partnera, ali i hvaljena što nije popuštala.

- Angelu Merkel smatra se jednom od najznačajnijih političarki u generaciji, kao de facto vođu Evropske unije i "vođu slobodnog svijeta" - rekao je Sebastian Reiche iz španske poslovne škole IESE.

U nedavnom istraživanju Evropskog vijeća za spoljne odnose (ECFR), 41 posto evropskih građana kazalo je da bi, da mogu, glasali za Merkel. S druge strane, samo ih je 14 posto izabralo Makrona.

No, kritičari ističu da je njena politika "stabilnosti", koja se sastojala u čekanju da krize prođu i davanju prioriteta ekonomskim interesima čak i u odnosima s Rusijom i Kinom, samo oslabila evropsku integraciju i poticala inerciju.

Njen odlazak mogao bi utrti put drugoj polovini evropskog motora – Makronu – da preuzme kormilo.

(Agencije)