Земље треба да теже ка пројекту "Отворени Балкан"

Гомилају се проблеми у држави и региону. Стање безбједности на Косову није потпуно стабилно, поручују учесници емисије „Глобално“ БН телевизије. Они наводе да земље треба да теже ка пројекту „Отворени Балкан“, те да, када је ријеч о Републици Српској, и даље све одлуке доноси један човјек, али само због личне користи.

Регион 01.12.2021 | 22:56
Земље треба да теже ка пројекту "Отворени Балкан"

Два догађаја на Косову. Влада Албаније и Аљбин Курти направили су договор који је направљен од 13 споразума. Један од њих каже да ће ускоро нестати гранични прелази између самопроглашеног Косова и Албаније.

„Аљбин Курти је након циклуса провокација ушао у дубоку политичку кризу, чак је и ризиковао да у Предсједништву изгуби већину своје партије. Јасно је да је сада кренуо пад господина Куртија и да више ни бирачи на Косову не вјерују у његове понуде, идеје и визије. Управо за њега је значајно што је потписао сет докумената“, рекао је Дарко Обрадовић из Центра за стратешку анализу.

 „Други догађај је смена команданта косовских безбједносних снага Раме и постављање господина Јашарија на његово мјесто. Господин Рама је битан из простог разлога:  Америка је финансирала и донирала моторна и борбена возила косовским безбједносним снагама која се не могу пренијети на друге органе“, рекао је Демо Бериша из Матице Албанаца у Србији.

Аљбин Курти је њемачки играч, тврде гости емисије „Глобално“. Како наводе, атмосфера коју је он креирао довела је до неприхватања споразума из 2013. године - Заједнице српских општина.

 „Нико не жели да препусти власт, а нарочито не у овом случају када би се на такав начин заокружио српски већински простор на Косову, који би дао неке локалне ингеренције градоначелницима тих општина. Јасно је да су косовски Албанци свјесни да су тај споразум иструментализовано потписали јер им је тада био користан“, каже Дарко Обрадовић.

Стање кризе и у Републици Српској. Један од проблема је и непоштовање „Дејтона“, тврде саговрници.

„Одређени појединци, у овом случају мислим на Милорада Додика, користе ситуацију политичке кризе да себи присвоје нешто на шта немају права. Нема већег напада на Републику Српску од делигитимизације њених институција коју управо проводи господин Додик. Све што је Милорад Додик посљедњих 10 година радио јесте понижавање свих тих квалитета, свих идејних инститиција које је нама „Дејтонски споразум“ дао“, тврди Стеван Салатић, политиколог.

- Осим економских и политичких, у Републици Српској су актуелне и вјештачке кризе - каже Салатић.

„Данас имамо ситуација да скупштина доноси законе који се не проводе. Враћа надлежности са неким роком трајања од шест мјесеци, годину дана… Све то служи да се направи политичка игранка која би СНСД-у и Милораду Додику у једном амбијенту, привидне националне угрожености, дала снагу да изнесе још једну побједу“.

- Све више становника одлази из Републике Српске, због корупције и лоше политике. Србија је на вријеме препознала тај проблем и почела да га рјешава. Једно од рјешење је и помоћ младим брачним паровима и родитељима прворођених бебама коју је у протеклом периоду увео предсједник Александар Вучић. Истовремено, он је Републици Српској донирао преко 60 милиона евра за разне потребе, поручили су гости емисије „Глобално“.

(БН) 

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Јанко

02.12.2021 07:23

Додик це упопастити све сто су борци и наса ратна политика остварили

ОДГОВОРИТЕ
Name

Д

02.12.2021 10:56

А ста сте то остварили?

Name

Мт

02.12.2021 08:25

Пусите само европљане онице вам и сандуке платит

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

02.12.2021 09:32

Овдје треба да се народ дозове памети и бира странке по економским програмима и ницем другом а ове ратне хускаце и лопове све у затвор и одузет имовину. Без тога су све празне прице за добре плате.

ОДГОВОРИТЕ