Zemlje treba da teže ka projektu "Otvoreni Balkan"

Gomilaju se problemi u državi i regionu. Stanje bezbjednosti na Kosovu nije potpuno stabilno, poručuju učesnici emisije „Globalno“ BN televizije. Oni navode da zemlje treba da teže ka projektu „Otvoreni Balkan“, te da, kada je riječ o Republici Srpskoj, i dalje sve odluke donosi jedan čovjek, ali samo zbog lične koristi.

Region 01.12.2021 | 22:56
Zemlje treba da teže ka projektu "Otvoreni Balkan"

Dva događaja na Kosovu. Vlada Albanije i Aljbin Kurti napravili su dogovor koji je napravljen od 13 sporazuma. Jedan od njih kaže da će uskoro nestati granični prelazi između samoproglašenog Kosova i Albanije.

„Aljbin Kurti je nakon ciklusa provokacija ušao u duboku političku krizu, čak je i rizikovao da u Predsjedništvu izgubi većinu svoje partije. Jasno je da je sada krenuo pad gospodina Kurtija i da više ni birači na Kosovu ne vjeruju u njegove ponude, ideje i vizije. Upravo za njega je značajno što je potpisao set dokumenata“, rekao je Darko Obradović iz Centra za stratešku analizu.

 „Drugi događaj je smena komandanta kosovskih bezbjednosnih snaga Rame i postavljanje gospodina Jašarija na njegovo mjesto. Gospodin Rama je bitan iz prostog razloga:  Amerika je finansirala i donirala motorna i borbena vozila kosovskim bezbjednosnim snagama koja se ne mogu prenijeti na druge organe“, rekao je Demo Beriša iz Matice Albanaca u Srbiji.

Aljbin Kurti je njemački igrač, tvrde gosti emisije „Globalno“. Kako navode, atmosfera koju je on kreirao dovela je do neprihvatanja sporazuma iz 2013. godine - Zajednice srpskih opština.

 „Niko ne želi da prepusti vlast, a naročito ne u ovom slučaju kada bi se na takav način zaokružio srpski većinski prostor na Kosovu, koji bi dao neke lokalne ingerencije gradonačelnicima tih opština. Jasno je da su kosovski Albanci svjesni da su taj sporazum istrumentalizovano potpisali jer im je tada bio koristan“, kaže Darko Obradović.

Stanje krize i u Republici Srpskoj. Jedan od problema je i nepoštovanje „Dejtona“, tvrde sagovrnici.

„Određeni pojedinci, u ovom slučaju mislim na Milorada Dodika, koriste situaciju političke krize da sebi prisvoje nešto na šta nemaju prava. Nema većeg napada na Republiku Srpsku od deligitimizacije njenih institucija koju upravo provodi gospodin Dodik. Sve što je Milorad Dodik posljednjih 10 godina radio jeste ponižavanje svih tih kvaliteta, svih idejnih institicija koje je nama „Dejtonski sporazum“ dao“, tvrdi Stevan Salatić, politikolog.

- Osim ekonomskih i političkih, u Republici Srpskoj su aktuelne i vještačke krize - kaže Salatić.

„Danas imamo situacija da skupština donosi zakone koji se ne provode. Vraća nadležnosti sa nekim rokom trajanja od šest mjeseci, godinu dana… Sve to služi da se napravi politička igranka koja bi SNSD-u i Miloradu Dodiku u jednom ambijentu, prividne nacionalne ugroženosti, dala snagu da iznese još jednu pobjedu“.

- Sve više stanovnika odlazi iz Republike Srpske, zbog korupcije i loše politike. Srbija je na vrijeme prepoznala taj problem i počela da ga rješava. Jedno od rješenje je i pomoć mladim bračnim parovima i roditeljima prvorođenih bebama koju je u proteklom periodu uveo predsjednik Aleksandar Vučić. Istovremeno, on je Republici Srpskoj donirao preko 60 miliona evra za razne potrebe, poručili su gosti emisije „Globalno“.

(BN) 

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Janko

02.12.2021 07:23

Dodik ce upopastiti sve sto su borci i nasa ratna politika ostvarili

ODGOVORITE
Name

D

02.12.2021 10:56

A sta ste to ostvarili?

Name

Mt

02.12.2021 08:25

Pusite samo evropljane onice vam i sanduke platit

ODGOVORITE
Name

Istina

02.12.2021 09:32

Ovdje treba da se narod dozove pameti i bira stranke po ekonomskim programima i nicem drugom a ove ratne huskace i lopove sve u zatvor i oduzet imovinu. Bez toga su sve prazne price za dobre plate.

ODGOVORITE