Поскупљење струје биће удар на буџет грађана

"Дај да не поскупи струја за домаћинства, дај да не поскупи за привреду, дај да радимо инвестиције, морамо знати шта хоћемо...", каже Вишковић.

Република Српска 01.12.2021 | 20:00
Поскупљење струје биће удар на буџет грађана

Након што је Влада дала сагласност Електропривреди Републике Српске за емисију обвезница на бечкој берзи, најављено је повећање цијене струје у привреди. Да ли ће се поскупљење енергента у привреди одразити и на повећање цијена основних зивотних намирница?

У таласу поскупљења најављено је још једно. Предсједник Владе Радован Вишковић најавио је, како каже, незнатно поскупљење струје за привреднике, правдајући се чињеницом да ће она и даље остати најјефтинија у региону.

"Дај да не поскупи струја за домаћинства, дај да не поскупи за привреду, дај да радимо инвестиције, морамо знати шта хоћемо. Сигурно је да ће доћи до одређене корекције електричне енергије.“, рекао је предсједник Владе РС Радован Вишковић.

- Свако поскупљење енергената утиче и на цијене производа, па би тако могло доћи и до додатног поскупљења основних животних намирница, наводе из Удружења потрошача Реакција. 

"Цијена електричне енергије не мора да се одрази нужно на домаћинство у смислу поскупљења струје као енергента, али сигурно ће се осјетити кроз буџете потрошача у смислу куповине било ког другог производа, јер знамо да су електрична енергија и гориво један од највећих фактора за свако повећање али и смањење цијена свих производа, а тако и основних животних намирница“, истиче представник удружења Душан Срдић.

Из овог удружења истичу да мјере које је спровела Влада нису довољне да зауставе раст цијена. Неопходно је кажу да се обрати пажња и на смањење акциза.

"Влада Републике Српске је већ предузела низ мјера које су и добре, али нису довољне у смислу спрјечавања дивљања цијена на нашем тржишту, али свакако би требали да размисле и о смањењу акциза на гориво које би спријечило даљи тренд дивљања цијена на нашем тржишту“, појашњава Срдић.

Привредник Саша Тривић каже да је поскупљење струје у привреди очекивано, с обзиром на цијене струје у свијету.

Он истиче да је добро то што најављено поскупљење неће бити драстично, те да за сада не би требао да утиче на цијене производа, када је пекарски сектор у питању. Међутим, уколико би енергенти додатно поскупили, Тривић каже да би се то могло одразити на производе.

"Код нас рецимо у пекарству цијене енергије су 10 до 12 посто и сигурно уколико дође до неког већег повећања да се то може прелити на неки начин у цијене производа. Ми смо већ једном или два пута у овој години по неких пар процената повећавали цијене својих производа, тако да требамо видјети на крају године кад се то деси да ли та повећања покривају губитке или ће евентуално доћи до још неких корекција“, закључује предсједник Уније удружења послодаваца Републике Српске Саша Тривић.

Грађане ова вијест није обрадовала.

Плаше се да би струја могла да поскупи и за остале. Кажу да уколико поскупе производи требало би да се повећају и примања.

- Мораће се подићи плате мало. Виши стандарди, више плате и то је то.

- Па ништа, нећемо јести, тако је ваљда и у Швајцарској.

- Све сваки дан поскупљује, само треба још струја и вода. Иначе велики број становништва је социјално угрожен, то знамо, борци, пензионери и остала ова сиротиња што има - кажу грађани са којима смо разговарали.

Цијена струје, како наводи Вишковић, најнижа је у региону, али ни стандард није на завидном нивоу, те уколико се то поскупљење одрази и на производе, тренутна примања грађана неће бити довољна ни за основне потребе.  

(БН) 

 

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Избјеглица

01.12.2021 19:12

Најјефтинија је у региону зато сто је најмањи стандард у региону тако да је то разлог, а не њихова способност да несто ураде на смањењу цијене. Висковиц сабира круске и јабуке. Круске су круске, а јабуке су јабуке. 30 дана без воде хаха.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

01.12.2021 20:17

Је ли муслис да је бољи стандард у федерацији, Србији, Македонији, Албанији, ЦГ па и у ХР није сјајно а свима је струја висе од дупло оа и тродупло скупља.

Name

Ма дај

01.12.2021 21:03

Шупчи.. најгоре, ми једва преживљавамо.

Name

Ре Ја

01.12.2021 23:00

У Хрватској је стандард дупло веци него овдје, а струја у осталим земљама које си набројао није дупло скупља... зато не лупетај!

Name

р34е

02.12.2021 09:37

А како би било да они смање плате, пљачку и расипање пара у јавним набавкама и на страначка запошљавања у електропвреди где тренутно ради четири пута више него што треба радника са платом дупло већом него што би требала, и него што је у другим привредним гранама.

Name

Синалоа

01.12.2021 19:14

Ове руљке ниста не разумијес, само мрмољају, као крмци кад звацу. Је ли то неки родни поремецај или су у роду са крмцима, питање је сад?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Проф. Др. Шупкет Чмаревић

01.12.2021 19:19

На овим просторима , Народ има обичај да каже : " на овакав начин, и моја Покојна Баба би могла да влада" !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Влада

01.12.2021 20:23

Ти собом ... Остало све је могуце и унапредјује се, зависно о томе како смо свет на том свом, а светском ниву сватлили ... Михаил Горбацев Фун ...

Name

браво Нејаки

01.12.2021 19:41

Повецас пензије 2% а онда дигнес струју 10%

ОДГОВОРИТЕ
Name

Значи

01.12.2021 19:42

Ако поскупи струја, аутоматски имамо инвестиције, камо среће да смо се раније сјетили да све поскупимо, значи у томе је цака. Добар ми је Вишко, Богами добар...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коментар

01.12.2021 19:59

А вртни патуљак је прије пар мјесеци тврдио да струја неце поскупити... бас је прави вртни патуљак...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

01.12.2021 21:06

У Федерацији БиХ струја поскупљује 20 посто због испуњавања захтјева рудара а о инвестицијама ни ријечи не помињу. Код нас ће се радити Хидроелектрана Дабар за коју се задужује Електропривреда на Бечкој берзи али џаба је то говорити лезиљебовићима који по коментарима глуматају како им је до народа стало а до народа им је стало као до лањског снијега.

ОДГОВОРИТЕ
Name

тако је

02.12.2021 05:33

Пљацка народа преко берзи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пролетер

02.12.2021 08:19

Могао би привредник Саша Тривић да каже да су и плате код нас најниже у Европи, и да је за очекивати да се изједначе, ако се већ једначимо, а не да буде њихов покривач и фарбач народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прсан

02.12.2021 10:20

Јели ово онај Саша што је крао воду?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоки

03.12.2021 19:54

Дијели отпремнине свима који ниси. То сто је остало пара.

ОДГОВОРИТЕ