Poskupljenje struje biće udar na budžet građana

"Daj da ne poskupi struja za domaćinstva, daj da ne poskupi za privredu, daj da radimo investicije, moramo znati šta hoćemo...", kaže Višković.

Republika Srpska 01.12.2021 | 20:00
Poskupljenje struje biće udar na budžet građana

Nakon što je Vlada dala saglasnost Elektroprivredi Republike Srpske za emisiju obveznica na bečkoj berzi, najavljeno je povećanje cijene struje u privredi. Da li će se poskupljenje energenta u privredi odraziti i na povećanje cijena osnovnih zivotnih namirnica?

U talasu poskupljenja najavljeno je još jedno. Predsjednik Vlade Radovan Višković najavio je, kako kaže, neznatno poskupljenje struje za privrednike, pravdajući se činjenicom da će ona i dalje ostati najjeftinija u regionu.

"Daj da ne poskupi struja za domaćinstva, daj da ne poskupi za privredu, daj da radimo investicije, moramo znati šta hoćemo. Sigurno je da će doći do određene korekcije električne energije.“, rekao je predsjednik Vlade RS Radovan Višković.

- Svako poskupljenje energenata utiče i na cijene proizvoda, pa bi tako moglo doći i do dodatnog poskupljenja osnovnih životnih namirnica, navode iz Udruženja potrošača Reakcija. 

"Cijena električne energije ne mora da se odrazi nužno na domaćinstvo u smislu poskupljenja struje kao energenta, ali sigurno će se osjetiti kroz budžete potrošača u smislu kupovine bilo kog drugog proizvoda, jer znamo da su električna energija i gorivo jedan od najvećih faktora za svako povećanje ali i smanjenje cijena svih proizvoda, a tako i osnovnih životnih namirnica“, ističe predstavnik udruženja Dušan Srdić.

Iz ovog udruženja ističu da mjere koje je sprovela Vlada nisu dovoljne da zaustave rast cijena. Neophodno je kažu da se obrati pažnja i na smanjenje akciza.

"Vlada Republike Srpske je već preduzela niz mjera koje su i dobre, ali nisu dovoljne u smislu sprječavanja divljanja cijena na našem tržištu, ali svakako bi trebali da razmisle i o smanjenju akciza na gorivo koje bi spriječilo dalji trend divljanja cijena na našem tržištu“, pojašnjava Srdić.

Privrednik Saša Trivić kaže da je poskupljenje struje u privredi očekivano, s obzirom na cijene struje u svijetu.

On ističe da je dobro to što najavljeno poskupljenje neće biti drastično, te da za sada ne bi trebao da utiče na cijene proizvoda, kada je pekarski sektor u pitanju. Međutim, ukoliko bi energenti dodatno poskupili, Trivić kaže da bi se to moglo odraziti na proizvode.

"Kod nas recimo u pekarstvu cijene energije su 10 do 12 posto i sigurno ukoliko dođe do nekog većeg povećanja da se to može preliti na neki način u cijene proizvoda. Mi smo već jednom ili dva puta u ovoj godini po nekih par procenata povećavali cijene svojih proizvoda, tako da trebamo vidjeti na kraju godine kad se to desi da li ta povećanja pokrivaju gubitke ili će eventualno doći do još nekih korekcija“, zaključuje predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Saša Trivić.

Građane ova vijest nije obradovala.

Plaše se da bi struja mogla da poskupi i za ostale. Kažu da ukoliko poskupe proizvodi trebalo bi da se povećaju i primanja.

- Moraće se podići plate malo. Viši standardi, više plate i to je to.

- Pa ništa, nećemo jesti, tako je valjda i u Švajcarskoj.

- Sve svaki dan poskupljuje, samo treba još struja i voda. Inače veliki broj stanovništva je socijalno ugrožen, to znamo, borci, penzioneri i ostala ova sirotinja što ima - kažu građani sa kojima smo razgovarali.

Cijena struje, kako navodi Višković, najniža je u regionu, ali ni standard nije na zavidnom nivou, te ukoliko se to poskupljenje odrazi i na proizvode, trenutna primanja građana neće biti dovoljna ni za osnovne potrebe.  

(BN) 

 

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

Izbjeglica

01.12.2021 19:12

Najjeftinija je u regionu zato sto je najmanji standard u regionu tako da je to razlog, a ne njihova sposobnost da nesto urade na smanjenju cijene. Viskovic sabira kruske i jabuke. Kruske su kruske, a jabuke su jabuke. 30 dana bez vode haha.

ODGOVORITE
Name

Ja

01.12.2021 20:17

Je li muslis da je bolji standard u federaciji, Srbiji, Makedoniji, Albaniji, CG pa i u HR nije sjajno a svima je struja vise od duplo oa i troduplo skuplja.

Name

Ma daj

01.12.2021 21:03

Šupči.. najgore, mi jedva preživljavamo.

Name

Re Ja

01.12.2021 23:00

U Hrvatskoj je standard duplo veci nego ovdje, a struja u ostalim zemljama koje si nabrojao nije duplo skuplja... zato ne lupetaj!

Name

r34e

02.12.2021 09:37

A kako bi bilo da oni smanje plate, pljačku i rasipanje para u javnim nabavkama i na stranačka zapošljavanja u elektropvredi gde trenutno radi četiri puta više nego što treba radnika sa platom duplo većom nego što bi trebala, i nego što je u drugim privrednim granama.

Name

Sinaloa

01.12.2021 19:14

Ove ruljke nista ne razumijes, samo mrmoljaju, kao krmci kad zvacu. Je li to neki rodni poremecaj ili su u rodu sa krmcima, pitanje je sad?

ODGOVORITE
Name

Prof. Dr. Šupket Čmarević

01.12.2021 19:19

Na ovim prostorima , Narod ima običaj da kaže : " na ovakav način, i moja Pokojna Baba bi mogla da vlada" !

ODGOVORITE
Name

Vlada

01.12.2021 20:23

Ti sobom ... Ostalo sve je moguce i unapredjuje se, zavisno o tome kako smo svet na tom svom, a svetskom nivu svatlili ... Mihail Gorbacev Fun ...

Name

bravo Nejaki

01.12.2021 19:41

Povecas penzije 2% a onda dignes struju 10%

ODGOVORITE
Name

Znači

01.12.2021 19:42

Ako poskupi struja, automatski imamo investicije, kamo sreće da smo se ranije sjetili da sve poskupimo, znači u tome je caka. Dobar mi je Viško, Bogami dobar...

ODGOVORITE
Name

Komentar

01.12.2021 19:59

A vrtni patuljak je prije par mjeseci tvrdio da struja nece poskupiti... bas je pravi vrtni patuljak...

ODGOVORITE
Name

Milan

01.12.2021 21:06

U Federaciji BiH struja poskupljuje 20 posto zbog ispunjavanja zahtjeva rudara a o investicijama ni riječi ne pominju. Kod nas će se raditi Hidroelektrana Dabar za koju se zadužuje Elektroprivreda na Bečkoj berzi ali džaba je to govoriti leziljebovićima koji po komentarima glumataju kako im je do naroda stalo a do naroda im je stalo kao do lanjskog snijega.

ODGOVORITE
Name

tako je

02.12.2021 05:33

Pljacka naroda preko berzi.

ODGOVORITE
Name

Proleter

02.12.2021 08:19

Mogao bi privrednik Saša Trivić da kaže da su i plate kod nas najniže u Evropi, i da je za očekivati da se izjednače, ako se već jednačimo, a ne da bude njihov pokrivač i farbač naroda.

ODGOVORITE
Name

Prsan

02.12.2021 10:20

Jeli ovo onaj Saša što je krao vodu?

ODGOVORITE
Name

Zoki

03.12.2021 19:54

Dijeli otpremnine svima koji nisi. To sto je ostalo para.

ODGOVORITE