Радници Јавне управе туже Владу дистрикта Брчко

Радници јавне управе Брчко дистрикта уз подршку Синдиката спремају тужбу против Владе због неуплаћивања накнада за топли оброк.

Босна и Херцеговина 01.12.2021 | 17:15
Радници Јавне управе туже Владу дистрикта Брчко

Радници јавне управе Брчко дистрикта мјесецима нису примили накнаду за топли оброк. Према Закону о раду, који је ступио на снагу 1. јануара прошле године, исплата је обавезна. Међутим, тек прошли мјесец исплаћена је прва накнада у износу 5 КМ по радном дану.

„Тужба је само за неисплаћене мјесец од ступања на снагу закона о раду, јер сматрамо да смо дискриминисани у односу на друге раднике. Приморавају се послодавци у реалном сектору да исплаћују топли оброк, док то Влада није радила.“, казао је за БН Игор Бабић - предсједник Синдиката Брчко дистрикта.

У овом случају оштећени су сви буџетски корисници, са изузетком јавних предузећа. Нека од њих су исплаћивала топли оброк, али ни ту није све регулисано у корист радника.

„Одлуком скупштине да се уједначи топли оброк на 5 КМ радници Комуналног предузећа су оштећени, јер се њихов топли оброк исплаћивао у висини 7 КМ, а када је донесена одлука да се уврсти топли оброк, њима се смнајио коефицијент на плату и сада су доведени у ситуацију да им је смањена плата директно, казао је Ббаић и додоао да ће синдикат све учинити да се та одлука исправи и да та одлука не ступи на снагу, или ако ступи да им се систематизацијом, која је у току тај износ надокнади.

Сви радници који желе да поднесу тужбу, путем wеб странице Синидката Брчко дистрикта биће обавјештени о правима и обавезама. Синдикалци су позвали и инспекторат дистрикта на ажурност и кажњавање послодаваца, који не раде у складу са законом.

(БН) 

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

дрекавац

01.12.2021 16:35

И у топли оброк се неко уградјује....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Само

02.12.2021 03:57

У Босни има топли оброк

ОДГОВОРИТЕ
Name

Питам

02.12.2021 04:54

Подрска..ал кад вец помињете реални сектор..јел сви у Брцком исплацују топли оброк?И на који нацин?И како се то контролисе?Ил људи који су у реалном сектору и не пријављују из страха да не остану и без тог обицно слабо плаценог посла.Ви будзетлије то мозете и свака цаст.Јос пред тв камерама.Добицете ви свој топли оброк..а хоце ли други...ајд да видимо

ОДГОВОРИТЕ