Radnici Javne uprave tuže Vladu distrikta Brčko

Radnici javne uprave Brčko distrikta uz podršku Sindikata spremaju tužbu protiv Vlade zbog neuplaćivanja naknada za topli obrok.

Bosna i Hercegovina 01.12.2021 | 17:15
Radnici Javne uprave tuže Vladu distrikta Brčko

Radnici javne uprave Brčko distrikta mjesecima nisu primili naknadu za topli obrok. Prema Zakonu o radu, koji je stupio na snagu 1. januara prošle godine, isplata je obavezna. Međutim, tek prošli mjesec isplaćena je prva naknada u iznosu 5 KM po radnom danu.

„Tužba je samo za neisplaćene mjesec od stupanja na snagu zakona o radu, jer smatramo da smo diskriminisani u odnosu na druge radnike. Primoravaju se poslodavci u realnom sektoru da isplaćuju topli obrok, dok to Vlada nije radila.“, kazao je za BN Igor Babić - predsjednik Sindikata Brčko distrikta.

U ovom slučaju oštećeni su svi budžetski korisnici, sa izuzetkom javnih preduzeća. Neka od njih su isplaćivala topli obrok, ali ni tu nije sve regulisano u korist radnika.

„Odlukom skupštine da se ujednači topli obrok na 5 KM radnici Komunalnog preduzeća su oštećeni, jer se njihov topli obrok isplaćivao u visini 7 KM, a kada je donesena odluka da se uvrsti topli obrok, njima se smnajio koeficijent na platu i sada su dovedeni u situaciju da im je smanjena plata direktno, kazao je Bbaić i dodoao da će sindikat sve učiniti da se ta odluka ispravi i da ta odluka ne stupi na snagu, ili ako stupi da im se sistematizacijom, koja je u toku taj iznos nadoknadi.

Svi radnici koji žele da podnesu tužbu, putem web stranice Sinidkata Brčko distrikta biće obavješteni o pravima i obavezama. Sindikalci su pozvali i inspektorat distrikta na ažurnost i kažnjavanje poslodavaca, koji ne rade u skladu sa zakonom.

(BN) 

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

drekavac

01.12.2021 16:35

I u topli obrok se neko ugradjuje....

ODGOVORITE
Name

Samo

02.12.2021 03:57

U Bosni ima topli obrok

ODGOVORITE
Name

Pitam

02.12.2021 04:54

Podrska..al kad vec pominjete realni sektor..jel svi u Brckom isplacuju topli obrok?I na koji nacin?I kako se to kontrolise?Il ljudi koji su u realnom sektoru i ne prijavljuju iz straha da ne ostanu i bez tog obicno slabo placenog posla.Vi budzetlije to mozete i svaka cast.Jos pred tv kamerama.Dobicete vi svoj topli obrok..a hoce li drugi...ajd da vidimo

ODGOVORITE