Судија Дрена Марин осуђена на десет мјесеци затвора

- Дрена Марин, суспендовани судија Окружног суда у Приједору осуђена је у бањалучком Окружном суду на 10 мјесеци затвора због повреде закона од стране судије, односно јер је своју сестру постављала за браниоца по службеној дужности и омогућила јој незакониту зараду од 7.285 КМ.

Република Српска 30.11.2021 | 15:09
Судија Дрена Марин осуђена на десет мјесеци затвора

Осим тога изречена јој је мјера забране вршења дужности судије у трајању од двије године од дана правоснажности пресуде. Оптужена Марин и њен бранилац нису присуствовали изрицању пресуде, као ни тужилац, што и није обавезно.

Марин је осуђена јер је своју сестру адвоката Санду Зубановић поставила за браниоца по службеној дужности у поступку против малољетника како би јој омогућила стицање имовинске користи, а пресуду је изрекао судија Благоје Драгосављевић који је навео да ја оптужена обавезна платити и судске трошкове од 300 КМ.

Маринова је кривична дјела починила као судија Основног суда Приједор, а оптужницу је дочекала на позицији судије Окружног суда овог града и сад је суспендована.

Суд је, како је појаснио судија Драгосављевић као отежавајућу околност узео у обзир да је у питању судија са дугогодишњем искуством као и број радњи односно рјешења, која је доносила дужи период те показала упорност. За њу није било олакшавајућих околности. "Суд је узео у обзир при одмјеравању казне животну доб и породичност оптужене", рекао је судија.

Оптужница Републичког јавног тужилаштва Републике Српске теретила је Марин да је дјела починила од 5. јануара 2011. до 2. новембра 2016. године, при вршењу дужности судије Основног суда у Приједору.

Према оптужници, у 16 предмета у којима је поступала као судија у поступку против малољетних лица, с циљем да прибави корист својој сестри адвокату из Приједора донијелаје незаконита рјешења којим ју је постављала за браниоца малољетних лица по службеној дужности.

На тај начин, наводи се у оптужници, њеној сестри на име трошкова заступања – одбране, исплаћиване награде из буџетских средстава суда и тако прибављена имовинска корист у укупном износу већем од 7.285 марака.

Подсјећамо да је раније као свједок Тужилаштва адвокат Санда Зубановић, потврдила да је радила у 16 предмета у поступку против малољетника на основу рјешења њене сестре.

Међутим, како је тада навела, поступала је у претходном поступку пред полицијским органима.

"Нисам никада пред судијом Дреном Марин у Суду поступала као адвокат", рекла је раније Зубановићева.

Свједокиња је у судници тада била потврдила да је зарадила око 7.000 КМ и навела да је одрадила свој посао како треба.

(Независне Фото: Илустрација)

 

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Катастрофа

30.11.2021 15:06

Ала су је казнили! Само двије године не мозе радити, умјесто да добије дозивотну забрану... неко је рекао да је овдје будала свако ко се не бави криминалом, и био је у праву. Ово није казна, вец награда.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

30.11.2021 15:27

По мени и превише је и добила. Двије године забране права на рад је и превише за данашњу кризу. Боље би било да је њена сестра вратила тих 7000 КМ у буџет и све је ок.

Name

ЗИКАЗ

30.11.2021 15:37

Ау, кплику це казну добити Милорад Додик.

Name

Борац

30.11.2021 16:50

Оде она одма за савјетника,бас као потковица.

Name

МЕНАГЕР

30.11.2021 15:14

Када удјес у игру онда је морас играти до краја Граница не постоји Инаце ти се могу догодити овакве ствари

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зока

30.11.2021 15:39

Кад ће доћи на ред да се суди правосудној мафији. Ово је ситно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сос

30.11.2021 18:14

Нема професионалности у судовима ,ни морала.Увезани са полицијом казњавају И отимају од постеног свијета ,а криминалци слободно сетају И узивају.То није ниста цудно сто је дотицна урадила.Ево иду избори ,просли пут су отимали новац снимајуци аута и правеци прексајне налоге за као ,,нерегристована"аута и ником ниста .Судско одлуцивање раде након 14 мјесеци !Таман толики да исплатис казну која ти је наметнута ,јер ако идес прије године ,казу ти да морас писати судији захтјев за одлуцивање !!Морас јој писати захтјев да ради свој посао!!!То има само у сектаској дрзави,црвеној.Вазно је да су отели новац ,имају они тај свој разрадјени систем .Сад цекамо ста це бити ново за отети пред изборе .Све унистисе И загадисе ,поједосе -лесинари И хијене.Срамота људског рода И професије којом СЕ баве.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бла бла бла

30.11.2021 20:35

Специјално за секташе је уведен закон по којем се казна затвора до 12 мјесеци може новчано платити. Ниједан од њих више није кажњен затвором од нпр 13 или више мјесеци….. Украду или проневјере по пар милиона и плате затвор по цијени од 100КМ дневно= 35 600 КМ. Проста рачуница.

ОДГОВОРИТЕ