Sudija Drena Marin osuđena na deset mjeseci zatvora

- Drena Marin, suspendovani sudija Okružnog suda u Prijedoru osuđena je u banjalučkom Okružnom sudu na 10 mjeseci zatvora zbog povrede zakona od strane sudije, odnosno jer je svoju sestru postavljala za branioca po službenoj dužnosti i omogućila joj nezakonitu zaradu od 7.285 KM.

Republika Srpska 30.11.2021 | 15:09
Sudija Drena Marin osuđena na deset mjeseci zatvora

Osim toga izrečena joj je mjera zabrane vršenja dužnosti sudije u trajanju od dvije godine od dana pravosnažnosti presude. Optužena Marin i njen branilac nisu prisustvovali izricanju presude, kao ni tužilac, što i nije obavezno.

Marin je osuđena jer je svoju sestru advokata Sandu Zubanović postavila za branioca po službenoj dužnosti u postupku protiv maloljetnika kako bi joj omogućila sticanje imovinske koristi, a presudu je izrekao sudija Blagoje Dragosavljević koji je naveo da ja optužena obavezna platiti i sudske troškove od 300 KM.

Marinova je krivična djela počinila kao sudija Osnovnog suda Prijedor, a optužnicu je dočekala na poziciji sudije Okružnog suda ovog grada i sad je suspendovana.

Sud je, kako je pojasnio sudija Dragosavljević kao otežavajuću okolnost uzeo u obzir da je u pitanju sudija sa dugogodišnjem iskustvom kao i broj radnji odnosno rješenja, koja je donosila duži period te pokazala upornost. Za nju nije bilo olakšavajućih okolnosti. "Sud je uzeo u obzir pri odmjeravanju kazne životnu dob i porodičnost optužene", rekao je sudija.

Optužnica Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske teretila je Marin da je djela počinila od 5. januara 2011. do 2. novembra 2016. godine, pri vršenju dužnosti sudije Osnovnog suda u Prijedoru.

Prema optužnici, u 16 predmeta u kojima je postupala kao sudija u postupku protiv maloljetnih lica, s ciljem da pribavi korist svojoj sestri advokatu iz Prijedora donijelaje nezakonita rješenja kojim ju je postavljala za branioca maloljetnih lica po službenoj dužnosti.

Na taj način, navodi se u optužnici, njenoj sestri na ime troškova zastupanja – odbrane, isplaćivane nagrade iz budžetskih sredstava suda i tako pribavljena imovinska korist u ukupnom iznosu većem od 7.285 maraka.

Podsjećamo da je ranije kao svjedok Tužilaštva advokat Sanda Zubanović, potvrdila da je radila u 16 predmeta u postupku protiv maloljetnika na osnovu rješenja njene sestre.

Međutim, kako je tada navela, postupala je u prethodnom postupku pred policijskim organima.

"Nisam nikada pred sudijom Drenom Marin u Sudu postupala kao advokat", rekla je ranije Zubanovićeva.

Svjedokinja je u sudnici tada bila potvrdila da je zaradila oko 7.000 KM i navela da je odradila svoj posao kako treba.

(Nezavisne Foto: Ilustracija)

 

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Katastrofa

30.11.2021 16:06

Ala su je kaznili! Samo dvije godine ne moze raditi, umjesto da dobije dozivotnu zabranu... neko je rekao da je ovdje budala svako ko se ne bavi kriminalom, i bio je u pravu. Ovo nije kazna, vec nagrada.

ODGOVORITE
Name

Ре

30.11.2021 16:27

По мени и превише је и добила. Двије године забране права на рад је и превише за данашњу кризу. Боље би било да је њена сестра вратила тих 7000 КМ у буџет и све је ок.

Name

ZIKAZ

30.11.2021 16:37

Au, kpliku ce kaznu dobiti Milorad Dodik.

Name

Borac

30.11.2021 17:50

Ode ona odma za savjetnika,bas kao potkovica.

Name

MENAGER

30.11.2021 16:14

Kada udjes u igru onda je moras igrati do kraja Granica ne postoji Inace ti se mogu dogoditi ovakve stvari

ODGOVORITE
Name

Zoka

30.11.2021 16:39

Kad će doći na red da se sudi pravosudnoj mafiji. Ovo je sitno.

ODGOVORITE
Name

Sos

30.11.2021 19:14

Nema profesionalnosti u sudovima ,ni morala.Uvezani sa policijom kaznjavaju I otimaju od postenog svijeta ,a kriminalci slobodno setaju I uzivaju.To nije nista cudno sto je doticna uradila.Evo idu izbori ,prosli put su otimali novac snimajuci auta i praveci preksajne naloge za kao ,,neregristovana"auta i nikom nista .Sudsko odlucivanje rade nakon 14 mjeseci !Taman toliki da isplatis kaznu koja ti je nametnuta ,jer ako ides prije godine ,kazu ti da moras pisati sudiji zahtjev za odlucivanje !!Moras joj pisati zahtjev da radi svoj posao!!!To ima samo u sektaskoj drzavi,crvenoj.Vazno je da su oteli novac ,imaju oni taj svoj razradjeni sistem .Sad cekamo sta ce biti novo za oteti pred izbore .Sve unistise I zagadise ,pojedose -lesinari I hijene.Sramota ljudskog roda I profesije kojom SE bave.

ODGOVORITE
Name

Bla bla bla

30.11.2021 21:35

Specijalno za sektaše je uveden zakon po kojem se kazna zatvora do 12 mjeseci može novčano platiti. Nijedan od njih više nije kažnjen zatvorom od npr 13 ili više mjeseci….. Ukradu ili pronevjere po par miliona i plate zatvor po cijeni od 100KM dnevno= 35 600 KM. Prosta računica.

ODGOVORITE