Лоша ситуација у здравству, власт не мари за проблеме

Најава смањења средстава Фонда здравственог осигурања за 54 милиона је велики разлог за бригу, поготово када се зна да је и без тога финансијска ситуација у здравству очајна, поручио је предсједник Одбора за здравство СДС доц. др сци мед Слободан Станић.

Република Српска 30.11.2021 | 09:11
Лоша ситуација у здравству, власт не мари за проблеме

Он каже да је нејасно како ће се здравство у Републици Српској, чије потребе сада расту, носити са губитком средстава до којих ће у наредној години доћи због смањења стопе доприноса за здравствено осигурање. 

„Привреда се мора растеретити, али здравство је сад најосјетљивија карика која пријети пуцањем. Корона бјесни, епидемији се и не назире крај, становништво стари па су и због тога потребе за љечењем све веће“, напомиње Станић.

Он каже да је садашња ситуација у здравству Републике Српске посљедица дугогодишњег немара и одсуства воље за суочавањем са проблемима.

Наводи да је много пута до сада  власт остала глуха и слијепа на приједлоге који су ишли у правцу рјешавања кључних проблема у здравству Српске.

Станић подсјећа да је СДС 2019. понудио приједлог којим би се, према његовим ријечима, једним ударцем могла ријешити три проблема: растеретити привреда, консолидовати фондови и повећати примања запослених у здравству РС. 

„Предложили смо да се средстава из тадашњег ребаланс буџета у износу од 60 милиона КМ уплате јавним здравственим установама у Српској за измирење нагомиланих обавеза фондовима, чиме би се ријешили многи проблеми ових установа, а средства путем доприноса поново вратила у буџет. Да  је то урађено у четири наврата за који су постојале прилике у протеклом периоду, данас не би имали разлога за бригу“, поручује Станић. 

Поред тога би се, додаје он, послала  поруку да нико није изузет од плаћања пореза, а финансијски би били ојачани фондови здравства и пензионог осигурања. 

„Избјегла би се и кривична одговорност директора установа, јер је донесен закон да пет неуплаћених доприноса сноси кривичну одговорност. Запослени из здравствених установа би били извучени из сиве зоне, јер им се не уплаћује обавезно здравствено осигурање. Избјегло би се плаћање камата јер у укупном дугу ових установа огроман дио чине нагомилане камате“, појашњава Станић.

Један од позитивних ефеката ове мјере, према Станићевим ријечима, било би и стварање предуслове за боље пословање установа и раст плата здравствених радника који је, истиче он, неминован и потребно га је тренутно усагласити између социјалних партнера.

Станић поручује да би, пошто су раније прилике пропуштене, сада у буџету за 2022. било потребно планирати 200 милиона КМ којим би се здравственим установама затвориле нагомилане пореске обавезе. 

„Највећи дио од тих средстава би завршио у Фонду ПИО, нешто мало мање од двије трећине, док би једна трећина ишла у ФЗО. Новац би само прошао преко рачуна здравствених установа и вратио би се ФЗО и Фонду ПИО, Фонду дјечије заштите, а пошто је Влада одговорна за њих, средства би се сустински њој и вратила.  ФЗО би на овај начин у 2022. добио негдје око 65 милиона КМ што би била добра основа за повећање плата у здравству“, појашњава Станић.

Истиче да би се на овај начин омогућило растерећење привреде, а да се при томе не сруши здравствени систем.

(БН)

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Фениx

30.11.2021 09:58

Све је таку у свим државним предузећима.Ево ја од Боске 2 километра а струја нестаје сваки трећи дан .Јутрос у 6 нестала,сад додје.Нестручни ухљеби,лоше или никакво одржавање ,истекао рок свему и свачему.Као и Водовод.На много мјеста поток по асфалту,пуцају старе дотрајале цјеви.А гријање по Бањалуци,цјеви старе по 50 година.До сутра би могао набрајати.Све има рок трајања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

30.11.2021 09:58

Ови бурлини тако су научени који не виде проблеме , ако има заграбити ту су сви бурлини са њим у РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ееехе

30.11.2021 10:09

Али зато Гркбари Здравстваа пуни прљавог капиталаа!! Милионери и милијардети новопецени зарадили на пропалим фирмамаа ово нема ни у Тунгузији или ти Осетији!! Скрбиц цувени огданиц кустуриц скробиц стевандиц итд итд до дна!!! Изнад закона покривени партијама оглодали здравство са својим подобним савкупљеним дипломама без знсња и морала

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

30.11.2021 17:07

Тацно, све милионери, а у здравству све горе. Треба и њима и њиховој дјеци испитати поријекло имовине. Плате у здравству су биле веце 2007 године, него сада. А колико је све поскупило од тада.

Name

Е

30.11.2021 10:10

Ето те на замјерке нестаје колико се ти сикираш за здравство.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фоцанска болница

30.11.2021 10:14

До нове године остаје само један радиолог да ради у болници!!!И ко це да одговара сто директор Мариц све растјера због Браниславе!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

гогсон

30.11.2021 10:25

Бозе како си висе досадан са тим твојим сталним критикама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

30.11.2021 17:09

Нису то критике, то је струцна аргументација једног од способнијих кадрова у здравству Српске. Подрска др Станицу!

Name

Татар

30.11.2021 10:26

Господине Станићу имате ли модус да натерате садашњу власт да почне решавати стварне проблеме а не да прича шупље приче.Ако немате ту формулу онда се добро запитајте кпмплет опозиција имате ли право на паушале иплате које уредно добивате сваки месец.Свако од нас види катастрофу али дај да нешто коначно урадимо

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорцанин М.

01.12.2021 10:14

Татар гдје ти зивис Др Станиц није у власти нема полуге и моц да лопове похапси власт интересује проценат и лоповлук да ниси и ти уз неки проценат...

Name

XXЛ Реално

30.11.2021 11:18

Ти да водис рачуна о здрављу грађана не би се натурао и 5 година млатио празну сламу у Агенцији за високо образовање БиХ као замјеник директора, већ би лијечио људе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Уважени

30.11.2021 11:31

Стварно сте претјерали и Богу и народу. Бивши да вам је да се вратите у власт, не бирате срества. Али само са једном причон критиком. Мање више сте у грам исти, само оркестрирано критика. Имате ли ишта паметније од паметовања о власти, ако немате, никада нећете доћи на власт. Народу је пуно шупљих прича. Утркујете се ко ће више шта рећи од Додику. Пројекат и борба за гласове, за боље сутра. Био си, није нам било боље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

30.11.2021 17:14

Колико год да се критикује, није довољно због катастрофалних потеза ове власти која нас је довела у овакав полизај. Ни најбогатије земље не би издрзале дуго са кадровском политиком која се у Српској проводи вец годинама.

Name

ВЛАХ

30.11.2021 11:49

Је ли твој докторат из хирургије. Е мој докторе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Не допустиво

30.11.2021 13:29

Зашто се ћути о том зашто пацијенти бјеже и скачу са клиничког центра Бања Лука јер им.насилу дају кисеоник и копчају на респиратор удју у собу и покажу прстом ти ти ти и људи за дан два су мртви постоје сведочи о том то је страсно ста се ради..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

30.11.2021 14:54

Знамо ми какво је стање,најбоље кад одес у болницу,коверте докторима и сестрама а новцаник за скакат по апотеци,без тога ниста.

ОДГОВОРИТЕ