Loša situacija u zdravstvu, vlast ne mari za probleme

Najava smanjenja sredstava Fonda zdravstvenog osiguranja za 54 miliona je veliki razlog za brigu, pogotovo kada se zna da je i bez toga finansijska situacija u zdravstvu očajna, poručio je predsjednik Odbora za zdravstvo SDS doc. dr sci med Slobodan Stanić.

Republika Srpska 30.11.2021 | 09:11
Loša situacija u zdravstvu, vlast ne mari za probleme

On kaže da je nejasno kako će se zdravstvo u Republici Srpskoj, čije potrebe sada rastu, nositi sa gubitkom sredstava do kojih će u narednoj godini doći zbog smanjenja stope doprinosa za zdravstveno osiguranje. 

„Privreda se mora rasteretiti, ali zdravstvo je sad najosjetljivija karika koja prijeti pucanjem. Korona bjesni, epidemiji se i ne nazire kraj, stanovništvo stari pa su i zbog toga potrebe za lječenjem sve veće“, napominje Stanić.

On kaže da je sadašnja situacija u zdravstvu Republike Srpske posljedica dugogodišnjeg nemara i odsustva volje za suočavanjem sa problemima.

Navodi da je mnogo puta do sada  vlast ostala gluha i slijepa na prijedloge koji su išli u pravcu rješavanja ključnih problema u zdravstvu Srpske.

Stanić podsjeća da je SDS 2019. ponudio prijedlog kojim bi se, prema njegovim riječima, jednim udarcem mogla riješiti tri problema: rasteretiti privreda, konsolidovati fondovi i povećati primanja zaposlenih u zdravstvu RS. 

„Predložili smo da se sredstava iz tadašnjeg rebalans budžeta u iznosu od 60 miliona KM uplate javnim zdravstvenim ustanovama u Srpskoj za izmirenje nagomilanih obaveza fondovima, čime bi se riješili mnogi problemi ovih ustanova, a sredstva putem doprinosa ponovo vratila u budžet. Da  je to urađeno u četiri navrata za koji su postojale prilike u proteklom periodu, danas ne bi imali razloga za brigu“, poručuje Stanić. 

Pored toga bi se, dodaje on, poslala  poruku da niko nije izuzet od plaćanja poreza, a finansijski bi bili ojačani fondovi zdravstva i penzionog osiguranja. 

„Izbjegla bi se i krivična odgovornost direktora ustanova, jer je donesen zakon da pet neuplaćenih doprinosa snosi krivičnu odgovornost. Zaposleni iz zdravstvenih ustanova bi bili izvučeni iz sive zone, jer im se ne uplaćuje obavezno zdravstveno osiguranje. Izbjeglo bi se plaćanje kamata jer u ukupnom dugu ovih ustanova ogroman dio čine nagomilane kamate“, pojašnjava Stanić.

Jedan od pozitivnih efekata ove mjere, prema Stanićevim riječima, bilo bi i stvaranje preduslove za bolje poslovanje ustanova i rast plata zdravstvenih radnika koji je, ističe on, neminovan i potrebno ga je trenutno usaglasiti između socijalnih partnera.

Stanić poručuje da bi, pošto su ranije prilike propuštene, sada u budžetu za 2022. bilo potrebno planirati 200 miliona KM kojim bi se zdravstvenim ustanovama zatvorile nagomilane poreske obaveze. 

„Najveći dio od tih sredstava bi završio u Fondu PIO, nešto malo manje od dvije trećine, dok bi jedna trećina išla u FZO. Novac bi samo prošao preko računa zdravstvenih ustanova i vratio bi se FZO i Fondu PIO, Fondu dječije zaštite, a pošto je Vlada odgovorna za njih, sredstva bi se sustinski njoj i vratila.  FZO bi na ovaj način u 2022. dobio negdje oko 65 miliona KM što bi bila dobra osnova za povećanje plata u zdravstvu“, pojašnjava Stanić.

Ističe da bi se na ovaj način omogućilo rasterećenje privrede, a da se pri tome ne sruši zdravstveni sistem.

(BN)

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

Fenix

30.11.2021 08:58

Sve je taku u svim državnim preduzećima.Evo ja od Boske 2 kilometra a struja nestaje svaki treći dan .Jutros u 6 nestala,sad dodje.Nestručni uhljebi,loše ili nikakvo održavanje ,istekao rok svemu i svačemu.Kao i Vodovod.Na mnogo mjesta potok po asfaltu,pucaju stare dotrajale cjevi.A grijanje po Banjaluci,cjevi stare po 50 godina.Do sutra bi mogao nabrajati.Sve ima rok trajanja.

ODGOVORITE
Name

Re

30.11.2021 08:58

Ovi burlini tako su naučeni koji ne vide probleme , ako ima zagrabiti tu su svi burlini sa njim u RS.

ODGOVORITE
Name

Eeehe

30.11.2021 09:09

Ali zato Grkbari Zdravstvaa puni prljavog kapitalaa!! Milioneri i milijardeti novopeceni zaradili na propalim firmamaa ovo nema ni u Tunguziji ili ti Osetiji!! Skrbic cuveni ogdanic kusturic skrobic stevandic itd itd do dna!!! Iznad zakona pokriveni partijama oglodali zdravstvo sa svojim podobnim savkupljenim diplomama bez znsnja i morala

ODGOVORITE
Name

Re

30.11.2021 16:07

Tacno, sve milioneri, a u zdravstvu sve gore. Treba i njima i njihovoj djeci ispitati porijeklo imovine. Plate u zdravstvu su bile vece 2007 godine, nego sada. A koliko je sve poskupilo od tada.

Name

E

30.11.2021 09:10

Eto te na zamjerke nestaje koliko se ti sikiraš za zdravstvo.

ODGOVORITE
Name

Focanska bolnica

30.11.2021 09:14

Do nove godine ostaje samo jedan radiolog da radi u bolnici!!!I ko ce da odgovara sto direktor Maric sve rastjera zbog Branislave!!

ODGOVORITE
Name

gogson

30.11.2021 09:25

Boze kako si vise dosadan sa tim tvojim stalnim kritikama.

ODGOVORITE
Name

Re

30.11.2021 16:09

Nisu to kritike, to je strucna argumentacija jednog od sposobnijih kadrova u zdravstvu Srpske. Podrska dr Stanicu!

Name

Tatar

30.11.2021 09:26

Gospodine Staniću imate li modus da naterate sadašnju vlast da počne rešavati stvarne probleme a ne da priča šuplje priče.Ako nemate tu formulu onda se dobro zapitajte kpmplet opozicija imate li pravo na paušale iplate koje uredno dobivate svaki mesec.Svako od nas vidi katastrofu ali daj da nešto konačno uradimo

ODGOVORITE
Name

Prijedorcanin M.

01.12.2021 09:14

Tatar gdje ti zivis Dr Stanic nije u vlasti nema poluge i moc da lopove pohapsi vlast interesuje procenat i lopovluk da nisi i ti uz neki procenat...

Name

XXL Realno

30.11.2021 10:18

Ti da vodis računa o zdravlju građana ne bi se naturao i 5 godina mlatio praznu slamu u Agenciji za visoko obrazovanje BiH kao zamjenik direktora, već bi liječio ljude

ODGOVORITE
Name

Uvaženi

30.11.2021 10:31

Stvarno ste pretjerali i Bogu i narodu. Bivši da vam je da se vratite u vlast, ne birate srestva. Ali samo sa jednom pričon kritikom. Manje više ste u gram isti, samo orkestrirano kritika. Imate li išta pametnije od pametovanja o vlasti, ako nemate, nikada nećete doći na vlast. Narodu je puno šupljih priča. Utrkujete se ko će više šta reći od Dodiku. Projekat i borba za glasove, za bolje sutra. Bio si, nije nam bilo bolje.

ODGOVORITE
Name

Re

30.11.2021 16:14

Koliko god da se kritikuje, nije dovoljno zbog katastrofalnih poteza ove vlasti koja nas je dovela u ovakav polizaj. Ni najbogatije zemlje ne bi izdrzale dugo sa kadrovskom politikom koja se u Srpskoj provodi vec godinama.

Name

VLAH

30.11.2021 10:49

Je li tvoj doktorat iz hirurgije. E moj doktore.

ODGOVORITE
Name

Ne dopustivo

30.11.2021 12:29

Zašto se ćuti o tom zašto pacijenti bježe i skaču sa kliničkog centra Banja Luka jer im.nasilu daju kiseonik i kopčaju na respirator udju u sobu i pokažu prstom ti ti ti i ljudi za dan dva su mrtvi postoje svedoči o tom to je strasno sta se radi..

ODGOVORITE
Name

Istina

30.11.2021 13:54

Znamo mi kakvo je stanje,najbolje kad odes u bolnicu,koverte doktorima i sestrama a novcanik za skakat po apoteci,bez toga nista.

ODGOVORITE