УКЦ РС исправком "признао" да намјешта тендер за некога

Универзитетски клинички центар (УКЦ) Републике Српске измијенио је тендер за избор фирме или конзорцијума који ће пројектовати, изградити и опремити зграду онкологије, по систему кључ у руке, сазнаје портал ЦАПИТАЛ. Тиме је УКЦ признао да је претходно ограничавао конкуренцију захтијевајући да извођач има искуство у градњи болница, клиника, института или других објеката за пружање медицинске његе.

Република Српска 30.11.2021 | 08:38
УКЦ РС исправком "признао" да намјешта тендер за некога

Портал ЦАПИТАЛ је у више наврата објавио да се намјешта 56 милиона марака вриједан тендер за онкологију и да су услови у тендерској документацији дискриминаторски.

Након неколико поступака пред Канцеларијом за разматрање жалби (КРЖ) БиХ и обустављања поступка додјеле уговора по међународном тендеру ради пројектовања, изградње и опремања намјенског објекта за пружање здравствене заштите обољелим од малигних болести, УКЦ је измијенио тендер и данас објавио нови рок за предају документације, а то је 11. јануар идуће године.

Подсјећамо, УКЦ је, између осталог, тражио да извођач мора да има искуство у градњи болница, клиника, института или других објеката за пружање медицинске његе, што су у фирми „Арагоста инвест“ сматрали ограничавајућим за активну конкуренцију.

Из УКЦ су се, између осталог, правдали да је искуство на изградњи објеката за медицинску његу неопходно како би се испоштовали строги захтјеви у погледу хигијене и инсталацијски захтјеви.

Сада су, међутим, измјеном тендера признали да неведено искуство није неопходно и да онкологију могу да граде и они који имају искуства у градњи других објеката високоградње.

Адвокат који се жалио на претходне тендере УКЦ-а Бранислав Цвијановић каже за ЦАПИТАЛ да је жалба, коју је поднио у име „Арагоста инвеста“, дјелимично усвојена.

„Усвојили су жалбу и сада омогућавају да понуђач може да има искуство у градњи не само болница, него може и искуство у градњи других објеката. Усвојили су и да не мора сваки члан конзорцијума да испуњава све услове, већ да свако у својој дјелатности испуњава услове, тако да у том дијелу то прихватљиво. Показало се да нису имали право да ограничавају конкуренцију“, рекао је Цвијановић и додао да ће детаљно опет све прегледати и видјети да ли има шта спорно и да ли је УКЦ поступио у потпуности по налогу Канцеларије за разматрање жалби.

(Цапитал)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

099

30.11.2021 08:02

треба само дјају добро испитат и правац фоца да сади бели озимац лук

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxx

30.11.2021 08:03

треба кум да намери кајак терасу пуноје изгубијо русењем

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

30.11.2021 08:10

УВЕЗАН И ГОДИНАМА РАЗРАЂЕН СИСТЕМ ПО КОНЦЕПТУ ЈА ТЕБИ ТИ МЕНИ. НИКО НИКОГ НЕ КОНТРОЛИШЕ.САМО КОНСТАТАЦИЈЕ И ТУМАЧЕЊА КАКО КОМЕ ОДГОВАРА.ФОРМА ЗАДОВОЉЕНА А НАРОДА ИЛИ ГРАЂАНА ПУНА УСТА.ТО ЈЕ ОНО ПАЦИЈЕНТ УМРО А ОПЕРАЦИЈА УСПЈЕЛА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

30.11.2021 08:17

Исправка је само појашњење појединих дијелова тендерске докуменције и објављује се да би била доступна свима. Исправка није измјена. А ако је измјена у питању онда треба навести о каквој измјени је ријеч да би се могло видјети да ли се неком штима посао. Значи треба бити прецизнији кад се говори о томе а не млатити празну сламу и говорити уопштено.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

30.11.2021 08:21

Не може бити ограничавање конкуренције ако се тражи да неко има искуство у изградњи болница јер се ради о објектима са посебним грађевинским условима. То би било исто као кад би се расписао тендер за одржавање пуничких моторних возила а пријавио се неко ко одржава пољопривредну механизацију и још се жали да је ограничена конкуренција. Просто ко пасуљ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

30.11.2021 09:29

Нормално Миланче секташу ,искуство има Марковић инвест из Лакташа.

Name

Ре,Милан

30.11.2021 10:05

Је ли то исто,као када медицинске установе користе технички КИСЕОНИК,умјесто медицински?! Је ли бар слично као што је (НЕ)ХИГИЈЕНА КУХИЊЕ И КУПАТИЛА У УКЦ-у?!

Name

Јесте

30.11.2021 10:32

као сто им није проблем да уградњу цијеви за кисеоник ради занатска радња,водоинсталатерска ил електро,а неке свјетски признате потврде мозда немају ниједну,ни за уградњу тих водоводних цијеви ил струјних каблова а камоли медицинских инсталација.

Name

Милан за Ре,Милан

30.11.2021 11:40

Немој да ти буде криво због тога што је референтна лабораторија из Србије утврдила да је кисеоник био одговарајућег састава за лијечење пацијената. Мени је драго што је утврђено да је исправан кисеоник, а требало би и теби бити драго што је све утврђено као исправно.

Name

Ре Милан за Ре Милан

30.11.2021 16:28

А који су разлози за оволику, највецу смртност, имају ли владајуци икакав коментар на то? Гдје су струцњаци, професори, доктори да казу коју паметну о томе???

Name

мрга

30.11.2021 08:38

За почетак, укинути ручно вођење радних сати и увести електронску шихтарицу, да камере биљеже колико су сати радници укц на послу, и да се сваки непун сат одмах софтверски одбије од радног времена. Онда увести плаћање радника према учинку и тако би се пуно брже ријешио проблем нерадника, а укц не би био популарно радно мјесто за такве ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пролетер

01.12.2021 09:37

Није противно закону тражити искуство, то се ради и на западу, чији закон је преписан. Итекако се ради. Зашто би инвеститор повјерио толике милионе пројектанту који ништа слично није пројектовао? Зато тамо референце живот значе, а оне се не стичу лако.

ОДГОВОРИТЕ