За три седмице угашено 135 фирми у БиХ, 41 из Српске

Према званичним подацима из судског регистра, од 20. октобра до 11. новембра ове године, у стечај су отишла 94 предузећа са сједиштем у ФБиХ и 41 из Републике Српске.

Босна и Херцеговина 29.11.2021 | 20:12
За три седмице угашено 135 фирми у БиХ, 41 из Српске

У БиХ су у посљедње три седмице затворене 135 фирме од којих је дефинитивно правно угашено 66, а у њих 69 је покренут стечајни или ликвидациони поступак. Поставља се питање да ли су надлежни требали раније реаговати и да ли би се затварање фирми избјегло.

Према званичним подацима из судског регистра, од 20. октобра до 11. новембра ове године, у стечај су отишла 94 предузећа са сједиштем у ФБиХ и 41 из Републике Српске.

- Власти оба ентитета се хвале како све иде узлазном путањом али их свакодневно демантује статистика која говори супротно. Праве се вјештачке кризе и друштво хаоса кроз наметање посебних сједница Парламента Српске, а нико се не бави начином како олакшати пословање, сматра Јелена Тривић.

 „Оваква ситуација одговара само политичарима они се не баве стварним проблемима којима би требало да се баве извршни органи а то су Владе тако да у овим условима политичког хаоса не видим да ова политичка структура може донијети ишта добро било којем народу у БиХ“, каже Јелена Тривић, економиста.

Разлог овакве ситуације је изостанак мјера у привреди, бар оних суштинских, док је с друге стране јавни сектор остао неокрзнут односно нису се смањивали трошкови, нити се одустајало од куповине скупих аутомобила што је довело до тога да се надлежни нису довољно потрудили да се сачувају фирме у БиХ, сматра економиста Зоран Павловић.

 „Чињеница је да имамо озбиљне проблеме у привреди БиХ првенствено због пандемије и због небриге за привреду  имамо исту ситуацију у РС ако није чак и гора. Ситуација је таква да ми немамо никаве подстицајне мјере за инвеститоре било финансијске да имамо у буџету паре као подршку инвеститорима као што то раде у Србији“, истиче Павловић.

- Да би се нешто конкретно урадило, морају се стварни проблеми ставити у фокус.  Зато је нејасна недавна најава Премијера Српске Радована Вишковића о оснивању дирекције за стране и домаће инвестиције с циљем да се, како је речено, помогне привреди, с обзиром да тако нешто већ постоји само под другим именом, истиче Јелена Тривић. 

 „Постоји на нивоу БиХ агенција за привлачење страних инвестиција на чијем челу је кадар СНСД колико знам то је Милица Марковић коју је именовао предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија такође из СНСД-а сва та прича Вишковића да у тој новој агенцији на нивоу РС радити стручни људи што значи да људи кој сада раде у Влади нису стручни или их он не сматра стручнима“, сматра економиста Јелена Тривић.

Стручњаци сматрају да би један од првих корака за ублажавање кризе требало бити одустајање, бар у кризној ситуацији, од беспотребних инвестиција, јер поново је сав терет кризе пребачен на привреду и грађане, а за посљедицу имамо масовни одлазак комплетних породица и одустајање људи да улаже у било какав посао у Републици Српској. 

(БН) 

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Миланка

29.11.2021 19:57

Бице погасено јос не само у РС-у

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мијо

29.11.2021 21:27

Ста је цудно за стецај фирми у РС и Федерацији. У Њемацкој је просле године 29 хиљада фирми затворено које су отисле у конкурс.

Name

Ре Мијо

30.11.2021 07:29

Њемацка има 60 милиона становника и једну од најјацих економија свијета. А БиХ једва 3 милиона и лопвску власт у оба ентитета.

Name

Папа Мајк

30.11.2021 08:18

А колико запослених има свака фирма?

Name

Ре: Ре Мијо

30.11.2021 18:47

Њемацка има и висе од 60 милиона становника, а десет пута висе него РС становника...но Њемацка има и стампарију новца, Брисел станца Евре без покрица вец десетак година, милијарде це измедју себе подијелити и око ове НГ, тако да је бесмислено поредити то двоје...Њемацка има трзисте, као и Француска, Пољска, Украјина, Италија, Спанија...а ми, нема ко купити ни оно мало сто се произведе, ко би купио нема одакле, а они сто имају износе их или тросе код страних компанија...ми смо велико зло, за себе нароцито...

Name

Ваљуга

29.11.2021 19:59

Овдје код нас само фирме иду у стецај и ти исти радици бјезе из дрзаве једног дана овоце да буде дрзава без становника Само Додик Бакир Цовиц и Комсиц бице становници вукојебине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ,ВАКЈУГА

29.11.2021 22:31

Сложит ћете се самном да ми као народ ништа нисмо предузели,да се стане на пут пљачкашима и уништитељима свих грађана који живе од свог рада.Што је најружније,пљачка не траје од јуче,него двије деценије.Па сад ћутимо као и до сада.

Name

Лесинар

29.11.2021 21:48

Наравно ово је за нас споредна вјест. Стварно боље не заслузујемо. Овдје це бити војни полигон и сви це иселити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxx

30.11.2021 09:15

Ово није још ништа како ће да буде...Пара понестаје И кад навале инспекције на јаднике' душу ће И'м извадити....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалука

30.11.2021 09:23

Била сам принудјена затворити д.о.о фирму, намети огромни плус лоцкдоwн X 2 ! Поцели смо пуцати по савовима и сваким даном упадати у јос веци минус. Стрес огроман ,новцани издаци и вријеме...кроз цијели процес затварања фирме ! Ма страсно......!

ОДГОВОРИТЕ