СУД БиХ ослободио српске полицајце за Сребреницу

У недостатку доказа Суд БиХ ослободио је Миодрага Јосиповића, Бранимира Тешића, Драгомира Васића, Данила Зољића и Радомира Пантића оптужби за учешће у дјелимичном истребљењу бошњачког становништва источне Босне.

Босна и Херцеговина 29.11.2021 | 15:13
СУД БиХ ослободио српске полицајце за Сребреницу

Суд Босне и Херцеговине ослободио је петорицу бивших полицијских руководилаца оптужби за геноцид у Сребреници.

У недостатку доказа Суд БиХ ослободио је Миодрага Јосиповића, Бранимира Тешића, Драгомира Васића, Данила Зољића и Радомира Пантића оптужби за учешће у дјелимичном истребљењу бошњачког становништва Источне Босне.

“Тужилаштво није доказало присуство намјере оптужених за истребљење”, казала је предсједавајућа Вијећа Минка Крехо, додајући да присуство полиције на одређеним локацијама није било довољно за осуђујућу пресуду.

Јосиповић је био начелник Станице јавне безбједности (СЈБ) у Братунцу, Тешић замјеник командира Полицијске станице у Братунцу, Васић начелник зворничког Центра јавне безбједности (ЦЈБ), Зољић командант Посебних јединица полиције (ПЈП), а Пантић као бивши командир Прве чете ПЈП-а.

Васић је ослобођен оптужбе за извршење геноцида, а остала четворица за помагање у геноциду.

Предсједавајућа Вијећа је рекла да није спорно да је у Сребреници почињен геноцид, али да је након окончања поступка Суд остао у сумњи у вези са одговорношћу оптужених.

Према ријечима Крехо, Тужилаштво није извело ниједан доказ који би Васића везао за удружени злочиначки подухват.

“Само навођење његових контаката са високопозиционираним званичницима цивилне, војне и полицијске власти није довољна чињеница за ово Вијеће”, казала је Крехо.

Она је додала да није изведен ни доказ да је Васић знао за намјеру главних извршилаца, плана за присилно пресељење 40.000 цивила из Поточара, као и погубљење 8.000 мушкараца.

Крехо је рекла да је Тужилаштво покушавало да докаже свијест оптуженог кроз присуство састанцима, али да су изостали докази о закључцима са тих састанака.

Јосиповић је ослобођен оптужби да је издао наређење, а Тешић непосредно извршавао наредбу о ангажовању припадника СЈБ-а из Братунца на одвајању мушкараца у Поточарима, као на њиховом прихвату и смјештају у Братунцу.

Крехо је казала да Тужилаштво није доказало да је Јосиповић издао наредбу и одредио који полицајци иду у обављање задатака. Она је додала да само присуство одређеног броја полицајаца није довољан доказ.

Према закључцима Вијећа, Тужилаштво није доказало да су Васић, Зољић и Пантић паралелно вршили команду и надзор на припадницима полиције, укључујући и ПЈП.

Припадници полиције, како је утврдило Вијеће, били су ангажовани на неким мјестима, углавном на обезбјеђењу путне комуникације. Крехо је навела да је Прва чета ПЈП-а била претпочињена Војсци Републике Српске и то под командом Љубише Боровчанина. Боровчанин је у Хашком трибуналу осуђен на 17 година затвора.

Трошкови поступка, који је трајао дуже од шест година, падају на терет буџета. У овом предмету 2014. подигнуте су двије оптужнице, а поступци су спојени и суђење је почело у априлу 2015. године. Тужилаштво је током суђења саслушало 97 свједока и четири вјештака, а одбране 23 свједока.

На данас изречену првостепену пресуду дозвољена је жалба.

(Детектор.ба Фото. Суд БиХ)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Дзоо

29.11.2021 14:30

Сад це наси да нападајју Суд да мало Србујемо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Храбри

29.11.2021 14:40

Свака цаст насим цеститим полицијским слузбеницима, неправедно намуценим дуготрајним процесом. Стета сто насој власти у РС њихова борба ниста није знацила.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Инцко

29.11.2021 14:44

Просто невероватно да неког од срба ослободе али има залба то им је само цака неце они пропустити прилику да се освете

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

29.11.2021 14:52

Мир Мир нико није крив!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор

29.11.2021 14:55

Поздрав за Великог цовека.ВАСИЦА

ОДГОВОРИТЕ
Name

12

29.11.2021 15:06

Свака цаст добром цовјеку.

Name

Др

29.11.2021 15:02

Све честитке судском вијећу на принципијелности.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Жера

29.11.2021 15:52

Ово је устаљена процедура. На поновљеном суђењу ће им изрећи високе казне на које неће имати право жалбе. Овај сценарио се десио више пута до сада. Дај Боже да гријешим али...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Идеално

29.11.2021 20:36

Можда и неће! Можда је прошло вријеме договорених пресуда против Срба, можда ће се од сад радити по закону...

Name

СРБ ин

29.11.2021 16:53

Не могу чудом да се начудим. Да у Антисрпском суду у Сарајеву, гдје је главни судија муслиманка, прогласи Србе невинима... Нешто не штима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре СРБ ин

29.11.2021 22:07

Коби вам угодио ако нису криви цему цудјење

Name

БЛ

29.11.2021 17:13

Дали је сад Додик и ини против суда БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милија

30.11.2021 07:17

Додик их је и стављао на списак за смјену и судјење. На срамоту свих који су подрзавали таквог Додика.