SUD BiH oslobodio srpske policajce za Srebrenicu

U nedostatku dokaza Sud BiH oslobodio je Miodraga Josipovića, Branimira Tešića, Dragomira Vasića, Danila Zoljića i Radomira Pantića optužbi za učešće u djelimičnom istrebljenju bošnjačkog stanovništva istočne Bosne.

Bosna i Hercegovina 29.11.2021 | 15:13
SUD BiH oslobodio srpske policajce za Srebrenicu

Sud Bosne i Hercegovine oslobodio je petoricu bivših policijskih rukovodilaca optužbi za genocid u Srebrenici.

U nedostatku dokaza Sud BiH oslobodio je Miodraga Josipovića, Branimira Tešića, Dragomira Vasića, Danila Zoljića i Radomira Pantića optužbi za učešće u djelimičnom istrebljenju bošnjačkog stanovništva Istočne Bosne.

“Tužilaštvo nije dokazalo prisustvo namjere optuženih za istrebljenje”, kazala je predsjedavajuća Vijeća Minka Kreho, dodajući da prisustvo policije na određenim lokacijama nije bilo dovoljno za osuđujuću presudu.

Josipović je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Bratuncu, Tešić zamjenik komandira Policijske stanice u Bratuncu, Vasić načelnik zvorničkog Centra javne bezbjednosti (CJB), Zoljić komandant Posebnih jedinica policije (PJP), a Pantić kao bivši komandir Prve čete PJP-a.

Vasić je oslobođen optužbe za izvršenje genocida, a ostala četvorica za pomaganje u genocidu.

Predsjedavajuća Vijeća je rekla da nije sporno da je u Srebrenici počinjen genocid, ali da je nakon okončanja postupka Sud ostao u sumnji u vezi sa odgovornošću optuženih.

Prema riječima Kreho, Tužilaštvo nije izvelo nijedan dokaz koji bi Vasića vezao za udruženi zločinački poduhvat.

“Samo navođenje njegovih kontakata sa visokopozicioniranim zvaničnicima civilne, vojne i policijske vlasti nije dovoljna činjenica za ovo Vijeće”, kazala je Kreho.

Ona je dodala da nije izveden ni dokaz da je Vasić znao za namjeru glavnih izvršilaca, plana za prisilno preseljenje 40.000 civila iz Potočara, kao i pogubljenje 8.000 muškaraca.

Kreho je rekla da je Tužilaštvo pokušavalo da dokaže svijest optuženog kroz prisustvo sastancima, ali da su izostali dokazi o zaključcima sa tih sastanaka.

Josipović je oslobođen optužbi da je izdao naređenje, a Tešić neposredno izvršavao naredbu o angažovanju pripadnika SJB-a iz Bratunca na odvajanju muškaraca u Potočarima, kao na njihovom prihvatu i smještaju u Bratuncu.

Kreho je kazala da Tužilaštvo nije dokazalo da je Josipović izdao naredbu i odredio koji policajci idu u obavljanje zadataka. Ona je dodala da samo prisustvo određenog broja policajaca nije dovoljan dokaz.

Prema zaključcima Vijeća, Tužilaštvo nije dokazalo da su Vasić, Zoljić i Pantić paralelno vršili komandu i nadzor na pripadnicima policije, uključujući i PJP.

Pripadnici policije, kako je utvrdilo Vijeće, bili su angažovani na nekim mjestima, uglavnom na obezbjeđenju putne komunikacije. Kreho je navela da je Prva četa PJP-a bila pretpočinjena Vojsci Republike Srpske i to pod komandom Ljubiše Borovčanina. Borovčanin je u Haškom tribunalu osuđen na 17 godina zatvora.

Troškovi postupka, koji je trajao duže od šest godina, padaju na teret budžeta. U ovom predmetu 2014. podignute su dvije optužnice, a postupci su spojeni i suđenje je počelo u aprilu 2015. godine. Tužilaštvo je tokom suđenja saslušalo 97 svjedoka i četiri vještaka, a odbrane 23 svjedoka.

Na danas izrečenu prvostepenu presudu dozvoljena je žalba.

(Detektor.ba Foto. Sud BiH)

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Dzoo

29.11.2021 14:30

Sad ce nasi da napadajju Sud da malo Srbujemo.

ODGOVORITE
Name

Hrabri

29.11.2021 14:40

Svaka cast nasim cestitim policijskim sluzbenicima, nepravedno namucenim dugotrajnim procesom. Steta sto nasoj vlasti u RS njihova borba nista nije znacila.

ODGOVORITE
Name

Incko

29.11.2021 14:44

Prosto neverovatno da nekog od srba oslobode ali ima zalba to im je samo caka nece oni propustiti priliku da se osvete

ODGOVORITE
Name

Realno

29.11.2021 14:52

Mir Mir niko nije kriv!

ODGOVORITE
Name

Igor

29.11.2021 14:55

Pozdrav za Velikog coveka.VASICA

ODGOVORITE
Name

12

29.11.2021 15:06

Svaka cast dobrom covjeku.

Name

Dr

29.11.2021 15:02

Sve čestitke sudskom vijeću na principijelnosti.

ODGOVORITE
Name

Žera

29.11.2021 15:52

Ovo je ustaljena procedura. Na ponovljenom suđenju će im izreći visoke kazne na koje neće imati pravo žalbe. Ovaj scenario se desio više puta do sada. Daj Bože da griješim ali...

ODGOVORITE
Name

Idealno

29.11.2021 20:36

Možda i neće! Možda je prošlo vrijeme dogovorenih presuda protiv Srba, možda će se od sad raditi po zakonu...

Name

SRB in

29.11.2021 16:53

Ne mogu čudom da se načudim. Da u Antisrpskom sudu u Sarajevu, gdje je glavni sudija muslimanka, proglasi Srbe nevinima... Nešto ne štima.

ODGOVORITE
Name

re SRB in

29.11.2021 22:07

Kobi vam ugodio ako nisu krivi cemu cudjenje

Name

BL

29.11.2021 17:13

Dali je sad Dodik i ini protiv suda BiH.

ODGOVORITE
Name

Milija

30.11.2021 07:17

Dodik ih je i stavljao na spisak za smjenu i sudjenje. Na sramotu svih koji su podrzavali takvog Dodika.