Страни инвеститори избјегавају пословање у БиХ

Прилив од страних инвестиција у првих шест мјесеци ове године већи је 66,2% него у истом периоду прошле године. Али, већина тих средстава није од нових инвестиција, већ углавном од постојећих. Није тајна, кажу наши саговорници, да инвеститори све чешће избјегавају пословање у БИХ. 

Босна и Херцеговина 28.11.2021 | 16:08
Страни инвеститори избјегавају пословање у БиХ

Закључно са 30. јуном ове године, у БИХ је регистрован прилив од страних инвестиција у износу од 766,2 милиона конвертибилних марака. У односу на прошлу годину, то је повећање од 66%. Међутим, раст инвестиција у великој мјери односи се на реинвестирање постојећих улагања, а не на нове пројекте, саопштили су из Агенције за унапређење страних инвестиција у БиХ (ФИПА) за Глас Српске. Они наводе да су поред реинвестирања, средства прикупљена и због повећаног пословања одређених дјелатности током пандемије. 

Највише страних инвестиција у 2021. години у БиХ, реализовано је у финансијским услужним дјелатностима, те трговини на велико. 

Ипак, из државне агенције за страна улагања појашњавају да се од неких пројеката, попут „Баухауса“, одустало. 

„Од те инвестиције се одустало због ниског животног стандарда грађана и слабе куповне моћи. Такође, раније су неки инвеститори због политичке нестабилности одустали од улагања у електроенергетске пројекте у БиХ.“, казали су из Агенције за унапређење страних инвестиција у БиХ (ФИПА) за Глас Српске.

Низак животни стандард и слаба куповна моћ доказ су да су и страни улагачи и те како свјесни ситуације у којој се БиХ налази, сматрају стручњаци. Није случајно, кажу, ни што се као један од највећих проблема помиње политичка нестабилост. Ова држава, истиче економиста Зоран Павловић, одавно је роб политичких неистомишљеника. Поред тога, све је више уплитања свјетских сила који покушавају ријешити несугласице у БИХ. Све то, тјера инвеститоре.

„Када представник америчке администрација изађе и његова прва реченица „Овдје неће бити рата!“, то је толико апсурдно у 21. вијеку тако да ниједан паметан инвеститор, домаћи ни страни неће размишљати о покретању неког пројекта, бизниса у земљи у којој је потребно да нам дође неко из иностранства да нам то саопшти“, каже Павловић.

Да је све мање нових улагања у БиХ, доказују и подаци за 2020. годину. Од око 650 милиона марака колики је био приход по основу нових инвестиција, чак 550 милиона било је реинвестирање у већ постојеће. Истовремено, у Србији прилив од ових средстава био је већи од 3 милијарде долара. 

Када је у питању РС, актуелна власт проблеме жели да ријеши оснивањем дирекције за инвестиције. 

„Они мисле да ће са овом дирекцијом одједном сви почети да долазе у Републику Српску. Нажалост, није тако. Главни проблем је једна општа несигурност овдје, правна несигурност. И на броју један корупција. Ми имамо ситуацију у којој високи функционери МУП-а РС чувају међународне нарко босове. Ми имамо ситуацију у којој је комплетан систем институција РС под контролом СНСД-а.“, наводи посланик ПДП-а у Народној скупштини Републике Српске Игор Црнадак. 

Управо водећи политичари праве себи прихватљиву сценографију, која не допушта онима који желе и који би могли помоћи БИХ, да овдје нешто направе. Нажалост, по угледу на њих, раде и они који би требали доводити инвеститоре. А како се то ради у Републици Српској, појаснио је премијер Радован Вишковић.

„Ја немам проблем да кажем да одређени појединци у одређеним установама чак те људе у неком моменту, народски речено, рекетирају, и траже неку услугу да би завршили посао који је у нечијој надлежности“, рекао је током сједнице Народне скупштине Републике Српске која је одржана 24. новембра предсједник Владе РС Радован Вишковић.

Све наведено не утиче само на стране, већ и на домаће инвеститоре. Све више њих, наглашавају наши саговорници, тражи прилику да свој посао пренесе ван граница БиХ. Ако се то настави, поред привредног и економског краха, БиХ пријети већи проблем – губитак становништва.

(БН)

Коментари / 26

Оставите коментар
Name

А сто неце

28.11.2021 15:23

да послују са насим картелима, питам се?

ОДГОВОРИТЕ
Name

А АРАПИ

28.11.2021 15:56

ПА НИЈЕ ВАЉДА ДА СУ И ОНИ ОДУСТАЛИ. ОД ДРУГЕ ИМ ДОМОВИНЕ. АУУУ СТЕТЕЕЕЕ....

Name

Ре

28.11.2021 19:13

Па коме је у интересу да нас инвестотори заобилазе?

Name

Ингуш

28.11.2021 15:47

Ово је као у Кавказу, нису странци тако наивни. Сваки дан се прича о рату, о одцјепљивању итд. Радије ће инвестирати у неко сигурније и стабилније подручју. Ово је нешто слично као у Јужној Осетији или Ингушетији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драго Бл

28.11.2021 16:00

"Ниједна наша република не би била нико и ништа, да нисмо сви заједно " Јосип Броз Тито П.С. Ова његова визионарска за све оне који се сјецају 29 новембра

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

28.11.2021 16:54

У Старој Југославији није било Република, чак су Србија и Ц. Гора, зарад заједничке Државе уложиле своју Државност. Настанком Република, распад је био неминован. Није Тито био баш тако паметан, прије ће бити да је то намјерно урадио у договору са Ватиканом. Све што се догодило, упућује на то.

Name

Бл

29.11.2021 08:15

Добро је било за Тита!

Name

Крајишник

28.11.2021 16:27

Да Бог да пропали,па сви завршили у Њемачкој!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

29.11.2021 08:16

Сами пропадајте, ја давно отисла у Њемацку. И не врацам се.

Name

Милиционар

28.11.2021 16:47

Какви инвеститори, па и Србија је све фирме пребацила у федерацију. Која ће будала доћи у РС и давати рекет бандитима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Свашта

28.11.2021 16:48

Логично, сваки Страни инвеститор је конкуренција нашим тајкунима, а наши тајкуни су углавном припадници хунте, логично да ће они наилазити на разне препреке и смицалице, да одустану од бизниса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

28.11.2021 17:04

Рјесимо се корумпираних политицара,избацимо национализам из насих глава,лад то направимо ето дијqспоре назад са парама,искуством и онразовање. То је нама једини спас а ово све друго су само представе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Катастрофа

28.11.2021 20:53

Ја, моје дипломе, и моје паре остајемо у иностранству. Остајем овдје и када одем у пензију. Толико ми се згадио зивот у Републици Српској, да се не бих вратио ни за ста на свијету. Да немам родитеље доле не бих ни просао кроз БиХ, а камоли се задрзао. Нема тих промјена које би ме потакле на повратак, али би ми било драго због породице и пријатеља који су остали да се све промијени на боље. Овдје гдје зивим нема много насих људи, али у тој малој заједници нико ни не помисља на повратак. Имам колегу који није био у Српској 10 година, кад су празници и одмор родитељи долазе код њега овдје. Мислим да висе нико не одлази да се врати, као сто су то радили прије.

Name

Директ

28.11.2021 17:10

Баухаус одустао због ниског стандарда, а ушли у Хрватску још у доба када је тадашњи стандард био нижи него садашњи у БиХ, тако да, због нечег другог су они одустали, сви знамо због чега. Све у свему, доћиће они послије, кад ова земља постане нормална земља, без ОХР-а и без лудих политичара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

28.11.2021 17:47

Двије ствари се овдје добро виде прво ко ће нормалан доћи овдје и уложити новац а стално се з ецка оружјем иако се неко усуди онда га дочека рекет СНСД

Name

Дусан

28.11.2021 17:46

Ста даље, безимо због своје деце, угŕозен сам

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нићифор

28.11.2021 17:49

Привреда кантона Сарајево дупло јача пд привреде РС. Све речено.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јм

28.11.2021 18:49

сад пензонери морате се претрпит до идуце године до гласања бице 50 км погледајте стасте урадили сами себи

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалност

28.11.2021 19:02

Ма напросто не могу да вјерујем иједан инвеститор не жели да послује у држави чију владу воде особе таквих професионалних и људских квалитета као што су Зоран Тегелтија и Радован Висковић.?

ОДГОВОРИТЕ
Name

израелац

28.11.2021 19:31

улажу корпорације у балкан ал кроз корупцију и мито странкама на власти... само народ нема од тога ништа... јер улажу у узимање сировина не у прераду и запошљавање људи у производњи и извозу

ОДГОВОРИТЕ
Name

ста реци

28.11.2021 20:12

Како да додју кад се стално прица о неком рату . Људи немају ста да једу а некима се рат врти у глави. Ито трце од ЕУ до америке како би и они уцествовали у тим лудим играма, Ко це ту доци ??? Нормално оде тамо дје је све сигурније .

ОДГОВОРИТЕ
Name

мрга

28.11.2021 21:03

Неће нико да послује са сировинама које све договоре постижу у кафани и на јањетини. Свијет познаје само посао, без муљања и уживања. Поштено школовање је услов да будеш газда и бавиш се бизнисом. А наши се још увијек потписују ногом, и као, неће нико да улаже.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Едо

28.11.2021 21:39

Гдје год у свијету загазе Руси, директно или преко својих сателита, одатле бјези нормалан свијет

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нектарије Фрукталов

29.11.2021 06:35

Ајде болан, бит цемо робови. Радити за мизерију. Навикли смо на то већ вековима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јааааа

29.11.2021 07:13

Није нико луд инвестират овде,ово је приватна држава три тајкуна који перу паре све ове године а народ блентав само гласа,три вола воде тајкунску државу и док се не шутну из фотеља нема нам бољег живота ни за једну генерацију која долази,Бакир Човић и Додик морају на политичко смеће од идуће године на свеукупном нивоу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТЕШКО НАМА

29.11.2021 08:37

И онда на робију.