Европа у страху: Нови сој вируса корона се шири

Борба са вирусом корона траје скоро две године, а према прогнозама домаћих и страних стручњака од инфекције ковид 19 свет се неће ослободити у скорије време.

Свијет 28.11.2021 | 10:33
Европа у страху: Нови сој вируса корона се шири

Иако се на први поглед чини као да се крај не назире, с обзиром на мутацију вируса и распрострањеност, заправо, земље које имају доступну вакцину имају и решење, те ток епидемије на територији земље зависи од стопе вакцинације.

У овом моменту Србија има негде око 54 одсто вакцинисаних пунолетних грађана, али нам је за добар заштитни бедем потребно неких 75 до 80 одсто обухвата. Давање бустер дозе одвија се добро, али још увек остаје онај постотак који није примио ни прву дозу, те су они циљна група за вакцинацију, и такорећи кључ да достигнемо неопходан обухват.

Наша земља има три главна оружја у борби против короне - вакцину, Фајзеров лек, који би, према најавама, требало да стигне у јануару или фебруару, а од јуна почела је производња вакцине против инфекције Ковид-19 на "Торлаку".

Имамо вакцине пет различитих произвођача

Грађани наше земље имају могућност да се против инфекције Ковид-19 заштите вакцинама пет различита произвођача – Фајзер, Спутњик В, Синофарм, Астра Зенека и Модерна.

Србија је међу првим земљама која је набавила вакцине, још крајем децембра прошле године стигле су прве дозе Фајзер вакцина, али и Спутњика В, у јануару је стигао и Синофарм, у фебруару Астра Зенека, а од почетка новембра доступна нам је и Модерна.

Све вакцине спречавају развој болести Ковд-19, након примене две дозе које се дају у размаку од три недеље или више. Прва доза вакцине код многих вакцинисаних неће обезбедити довољну заштиту, тек једну до две недеље након друге дозе може се очекивати да ће већина вакцинисаних бити заштићена. у завиности од произвошача, бустер доза прима се након шест месеци, или краће.

У Србији Агенција за лекове и медицинска средства (АЛИМС) спроводи контролу вакцина, њихове ефективности и безбедности, обавља регистрацију вакцина и у сарадњи са Министарством здравља издаје дозволе за стављање вакцина у промет, чиме гарантује њихову поузданост, безбедност и ефикасност.

Дакле, све вакцине су безбедне за употребу, и осим ако не постоји одређени медицински разлог због алергије на неку супстанцу, не постоји ни препрека да се вакцинишете.

На седам милиона доза примењених вакцина против ковида 19 у Србији, забележено је 1.169 нежељених реакција. Од тог броја није није забележен ниједан анафилактички шок.

Генерално, најчешће реакције на вакцину су бол у руци, блага температура, главобоља, поспаност...

Фајзеров лек против короне

Лек против инфекције Ковид-19, компаније Фајзер за 89 одсто умањује потребе болничког лечења или смртни исход код одраслих који се суочавају са ризиком од развоја тежек облика болести, показала је клиничка студија.

Србија је прва земља у свету која ће добити лек за лечење корона вируса, који је развила америчка компанија "Фајзер". Наиме, овај лек добићемо међу првима у свету, заједно са САД, В. Британијом и Аустралијом.

Медицински третман, под називом Пакловид, чиниће две компоненте - Фајзерова пилула против ковида и антивирусни медикамент ритонавира, а састојаће се од три пилуле које ће се узимати два пута дневно. Како је навео произвођач, у клиничкој студији учествовало је 1.219 пацијената којима је дијагностикован благи или умерени вирус корона, са најмање једним фактором ризика за развој тешке болести, попут гојазности или старије животне доби.

Министар здравља Златибор Лончар разговарао је недавно са регионалним директором ове компаније, Мохамедом Хамамом који је боравио у нашој земљи. Том приликом разговарано је о детаљима потписаног уговора о куповини лека компаније "Фајзер" против корона вируса, динамици испоруке истог као и о будућим модалитетима сарадње.

- Уговор о набавци овог лека компаније Фајзер до сада су потписале САД, Аустралија, Велика Британија и још једна велика и важна земља - Србија. То најбоље говори о томе колико је данас Србија и све оно што смо током пандемије урадили поштовано и цењено у свету – рекао је министар Лончар.

Како је истакао, вакцина је ипак, и даље примарно оружје у борби са вирусом.

- Ми се не боримо за то да дођемо у фазу да се неко разболи па да би се лечио, већ се боримо за то да не дође уопште до тога, већ да се људи вакцинишу и да не дођу уопште у фазу да морају да користе било који лек. А ово је наша одговорност као државе и успех државе који смо обећали и који испуњавамо - рекао је Лончар.

"Торлак" производи Спутњик В

Почетком јуна почела је производња Спутњика В на Институту "Торлак", што је добра вест како за нас, тако и за регион. Директорка Института "Торлак" др Вера Стоиљковић изјавила је за "Блиц" да је у сарадњи са руским партнерима до данас произведено 1.5 милиона доза вакцине Гам-ЦОВИД-Вац (Спутник В), компоненте И и компоненте ИИ, које су стављене на располагање Републици Србији за потребе имунизације становништва против заразне болести Ковид-19.

- До краја текуће године у плану је да се произведе још 2.5 милиона доза компоненте И и компоненте ИИ предметне вакцине. Надамо се наставку досадашње сарадње са руским партнерима, као и проширењу исте у наредном периоду - рекла је др Стоиљковић за "Блиц".

Како је нагласила, даљи ток епидемије одвијаће се у зависности од повећања броја вакцинисаних јер за сада, а и убудуће, вакцинација ће представљати једино решење у борби против ове болести, уз истовремену примену епидемиолошких мера.

- Основа медицине је превенција, а једина могућност да се превентивно утиче на ширење ове заразне болести и њено свођење на најмању могућу меру - јесте вакцинација. Свако противљење борби против ове заразне болести, па и путем пропагирања невацинисања против исте само ће отежавати пут до победе над њеном пандемијом, која траје, ево скоро две пуне године. Вакцинација је једино решење, и с тим у вези ја се најискреније надам у победу струке - закључује директорка „Торлака“.

(Блиц/ фото: Еуронеwс/ Реутерс/Профимедиа)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

петра

28.11.2021 10:29

Јуце је Њемацка изасла са вијесцу да вакцине прве две имају дејство 4 мјесеца а питање је јел и толико,неком мозда и мозе мјесец два а мозда и један дан... То све говоре ови силни заразени у последњих неколико дана,од јуце па до данас је пријављено близу цифре од 100 хиљада заразених и на то све 68 милиона вакцинисаних са две дозе,мало јаце од 68 мил. Мислим да ко не разуме о цему се ради онда стварно.. На све то се појављује омикрон који се сири брзином свјетлости... Ко овде петља,ко кога стити и од цега то висе ни драги Бог не зна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

28.11.2021 10:30

Како ће вакцинација бити решење кад није гаранција од заразе.Шта вакцина уопште значи осим комерцијале која је и једино битна

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗЕНИЦАН

28.11.2021 10:44

србија је јака и савремена дрзава и има постеног и јаког политицара и преседника александра вуцица

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДОКТОР

28.11.2021 10:48

Цирцус Цолорадо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

@

28.11.2021 11:01

ОКАНИ ТЕ СЕ НАРОДА СВАКО ИМА ПРАВО НА СЛОНОДАН ИЗБОР И СВИ ИМАЈУ ЈЕДНАКА ПРАВА ЗНА ТО ДОБРО ЕВРОПА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кико

28.11.2021 11:11

Ми нећемо боцку и чекамо да видимо шта ће те урадити против нас на правди Бога?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Владо Бања Лука

28.11.2021 11:16

Будаластине. Нова завјера и фарса не би ли се оправдали нови локдауни и нови круг вакцинације. Игнорисати прице о новом соју...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИГЛА

28.11.2021 11:31

ЗАСТО ЈЕ ЕВРОПА САМО У СТРАХУ ЈЕЛИ ВИРУС МОЗЕ САМО ДАСЕ ПРЕНЕСЕ У ЕВРОПУ НИГДЈЕ ВИСЕ ЊОЈ ЦЕ ПОМОЦИ ОНИ НА КОЈЕ ДЕ НЕ МОЗЕ ПРЕНИЈЕТИ НЕМА СТА БИТИ У СТРАХУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ноле

28.11.2021 12:11

С обзиром да је ово вирус из редово вируса грипе, превенција не знаци ниста.Ја их знам бар 20-ак који се сваке јесени превентивно вакцинису против грипе,и пола их опет добије грипу.Тако и са короном,превенција не знаци ниста,а лијек знаци много.Паре које дајете за вакцине,дајте за набавку лијекова,јер лијек је тај који спасава зивоте,с обзиром да смо свједоци да и вакцинисани умиру...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

28.11.2021 12:42

Омикрон је превара ко и све остало

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДW

28.11.2021 13:13

Ово је чиста глупост,,један од туриста који је био у посјети Африци позетиван и одма је стигао нови Афрички Сој у Њемачку тако 8у ЕУ глупост највећа али шта се ту може?ништа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ј за петру

28.11.2021 14:57

Ја знам само то да ти ненас појма о зивоту а спомињес термин "брзина свјетлости" нецете нас ни устрасити ни натјерати на вакцине.поготово сад кад смисљате нове вирусе да оправдате неуспијех вакцина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ма

28.11.2021 18:57

европа нити је икада нити це имати икада људска права судова висе нема ИМАМО ЕВО СЛИКУ ПРАВА

ОДГОВОРИТЕ