Државе ЕУ сложне: Путовања у Јужну Африку обуставити

Државе Европске уније сложиле су данас да привремено обуставе путовања у регион јужне Африке након откривања нове варијанте ковида 19, саопштило је словенчко председништво Саветом ЕУ.

Свијет 26.11.2021 | 20:53
Државе ЕУ сложне: Путовања у Јужну Африку обуставити

Комитет здравствених стручњака из свих 27 држава ЕУ „сагласио се са потребом да се активира “кочница у случају опасности” и наметну привремене рестрикције на сва путовања у ЕУ из јужне Африке – саопштило је словеначко предсједништво ЕУ на Твитеру, преноси Ројтерс.

Извор из ЕУ потврдио је да ће се ограничења односити на Јужноафричку Републику (ЈАР), Боцвану, Есватини, Лесото, Мозамбик, Намибију и Зимбабве, након што је у Белгији данас откривен први европски случај нове варијанте корона вируса.

Предсједница Европске комисије Урсула фон дер Лајен позвала је данас ЕУ да реагује ”брзо, одлучно и уједињено” када је ријеч о спечавању ширења забрињавајуће јужноафричке варијате вируса, а грађане Европе да се вакцинишу и додатно заштите бустером.

– Европска комисија је данас предложила државама чланицама да активирају “кочницу у случају нужде” за путовања из земаља јужне Африке и других погођених земаља како би се ограничило ширење нове варијанте. Сва ваздушна путовања у ове земље би требало да буду обустављена док не будемо имали јасно разумијевање о опасности коју представља ова нова варијанта. И путници који се враћају из овог региона треба да поштују строга правила карантина – поручила је Фон дер Лајен у видео поруци.

Јужноафрички министар здравља Џо Фала рекао је данас да прелиминарне студије сугеришу да би нова варијанта Цовид-19 откривена у овој земљи могла бити преносивија, али да је одлука других држава да уведу ограничења путовања “неоправдана”.

Фала је на конференцији за новинаре рекао да ЈАР делује транспарентно и да су забране путовања у супротности са нормама и стандардима Свјетске здравствене организације (СЗО), наводи Ројтерс.

Власти широм свијета алармирано су реаговале данас на нову варијанту корона вируса, први пут откривену у Јужној Африци.

Велика Британија, Сингапур,Русија и Јапан су међу оним државама које уводе строге мјере карантина и забрањују летове из Јужне Африке и њој суседних земаља, а неколико сати након што је Британија увела ова ограничења, СЗО је упозорила да државе не доносе исхитрене одлуке о забрани путовања.

Јужноафрицки институт за заразне болести НИЦД објавио је у четвртак да су у Јужној Африци откривена прва 22 случаја заразе новом верзијом вируса Б.1.1.529, а иста варијанта је потврдена и у Боцвани и Хонгконгу.

Према првим оцјенама, ова верзија, која већ има 32 мутације, може се ширити брже од претходних.

Свјетска здравствена организација саопштила је да још проучава колико је ова варијанта вируса опасна и да ли је треба уврстити на листу нових варијанти корона вируса које изазивају забринутост.

(Тањуг  Фото: ГЕТТY ИМАГЕС)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Најбоље

27.11.2021 07:36

Не обрацати висе пазњу на ово.колко видим ово је слудјивање народа.није задатак у потпунисти успио.и ста сад....нови сој ,до испуњења циља

ОДГОВОРИТЕ
Name

Обуставити

27.11.2021 08:17

Док на смислите ста даље? Ил вец знате.....?

ОДГОВОРИТЕ