Države EU složne: Putovanja u Južnu Afriku obustaviti

Države Evropske unije složile su danas da privremeno obustave putovanja u region južne Afrike nakon otkrivanja nove varijante kovida 19, saopštilo je slovenčko predsedništvo Savetom EU.

Svijet 26.11.2021 | 20:53
Države EU složne: Putovanja u Južnu Afriku obustaviti

Komitet zdravstvenih stručnjaka iz svih 27 država EU „saglasio se sa potrebom da se aktivira “kočnica u slučaju opasnosti” i nametnu privremene restrikcije na sva putovanja u EU iz južne Afrike – saopštilo je slovenačko predsjedništvo EU na Tviteru, prenosi Rojters.

Izvor iz EU potvrdio je da će se ograničenja odnositi na Južnoafričku Republiku (JAR), Bocvanu, Esvatini, Lesoto, Mozambik, Namibiju i Zimbabve, nakon što je u Belgiji danas otkriven prvi evropski slučaj nove varijante korona virusa.

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen pozvala je danas EU da reaguje ”brzo, odlučno i ujedinjeno” kada je riječ o spečavanju širenja zabrinjavajuće južnoafričke varijate virusa, a građane Evrope da se vakcinišu i dodatno zaštite busterom.

– Evropska komisija je danas predložila državama članicama da aktiviraju “kočnicu u slučaju nužde” za putovanja iz zemalja južne Afrike i drugih pogođenih zemalja kako bi se ograničilo širenje nove varijante. Sva vazdušna putovanja u ove zemlje bi trebalo da budu obustavljena dok ne budemo imali jasno razumijevanje o opasnosti koju predstavlja ova nova varijanta. I putnici koji se vraćaju iz ovog regiona treba da poštuju stroga pravila karantina – poručila je Fon der Lajen u video poruci.

Južnoafrički ministar zdravlja Džo Fala rekao je danas da preliminarne studije sugerišu da bi nova varijanta Covid-19 otkrivena u ovoj zemlji mogla biti prenosivija, ali da je odluka drugih država da uvedu ograničenja putovanja “neopravdana”.

Fala je na konferenciji za novinare rekao da JAR deluje transparentno i da su zabrane putovanja u suprotnosti sa normama i standardima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), navodi Rojters.

Vlasti širom svijeta alarmirano su reagovale danas na novu varijantu korona virusa, prvi put otkrivenu u Južnoj Africi.

Velika Britanija, Singapur,Rusija i Japan su među onim državama koje uvode stroge mjere karantina i zabranjuju letove iz Južne Afrike i njoj susednih zemalja, a nekoliko sati nakon što je Britanija uvela ova ograničenja, SZO je upozorila da države ne donose ishitrene odluke o zabrani putovanja.

Južnoafricki institut za zarazne bolesti NICD objavio je u četvrtak da su u Južnoj Africi otkrivena prva 22 slučaja zaraze novom verzijom virusa B.1.1.529, a ista varijanta je potvrdena i u Bocvani i Hongkongu.

Prema prvim ocjenama, ova verzija, koja već ima 32 mutacije, može se širiti brže od prethodnih.

Svjetska zdravstvena organizacija saopštila je da još proučava koliko je ova varijanta virusa opasna i da li je treba uvrstiti na listu novih varijanti korona virusa koje izazivaju zabrinutost.

(Tanjug  Foto: GETTY IMAGES)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Najbolje

27.11.2021 07:36

Ne obracati vise paznju na ovo.kolko vidim ovo je sludjivanje naroda.nije zadatak u potpunisti uspio.i sta sad....novi soj ,do ispunjenja cilja

ODGOVORITE
Name

Obustaviti

27.11.2021 08:17

Dok na smislite sta dalje? Il vec znate.....?

ODGOVORITE