Србац: Индиректни порези пуне буџет, развоја нема без привреде

Одборници Скупштине општине Србац данас су по други пут донијели одлуку о ребалансу Буџета  општине за текућу годину, који ће, према одлуци о његовом извршењу, износити 10 милиона и 170 хиљада марака.  

Република Српска 26.11.2021 | 20:35
Србац: Индиректни порези пуне буџет, развоја нема без привреде

Усвојен је и приједлог Нацрта буџета за 2022. годину који, према ријечима начелнице финансија ове општине Зорице Поповић има социјалну компоненту.

Од наредне године и Дом здравља Србац прелази на трезорско пословање, штоутиче да ће буџет износити  12,5 милиона марака или 24 одсто више у односу на процјену остварења у овој години, нагласила је Поповићева.  

Она је додала да је процјена прихода за 2022. годину већа за 46, а без Дома здравља за 17 одсто. До раста буџетских средстава дошло  и због већег  прилива  средстава од индиректних пореза – што значи да би у идућој години могли бити чак  5,7 милиона марака. 

Мада о нацрту буџета предстоји јавна расправа, одборници из опозиционих редова су већ данас упозорили да повећање буџетских средстава, нажалост, није резултат привредне активности у општини, већ повећане потрошње и цијена. Када су у питању капиталне инвестиције, општинска власт се ослања на помоћ виших нивоа власти. 

О привређивању, стварања услова за иностране и домаће инвеститоре и веће запошљавање, доста се расправљало и код доношења одлуке о Основама Економске политике за наредну годину.

Опозициони одборници Саша Јовичић, Мара Цвијановић, Данко Драгојевић, Мићо Малбашић  и Данијела Божић Новковић замјерили су општинској власти, коју предводи СНСД-а, што овај документ нема конкретне приједлоге за привлачење капитала за развој привреде и запошљавање. 

„Ни најављене мјере наталитетне политике, изградња станова за младе брачне парове и додјела подстицаја за индивидуалну изградњу кућа младим паровима, неће зауставити младе да одлазе из општине,  јер се кредити, па били они и најповољнији, не могу отплаћивати без запослења  или са малим и несигурним платама“, тврде опозиционари у србачком парламенту.  

Недостају квалитетне иницијативе за искориштавање природних ресурса у општини, као што је пољопривреда, јер је, по ријечима одборнице ДНС-а Данијела Божић-Новаковић несхватљиво да се у једној изразито пољопривредној општини не може отворити неки погон за финализацију пољопривредних производа, а  постоје и претпоставке за  развој туристичке дјелатност и чему се не поклања  потребна пажња. 

Разматрајући информацију о упису ученика у прве разреде основне и средње школе, одборници су изразили велику забринутост због смањења проја ученика.

У три подручне школе није уписан ни један првачић, а у пет школа у клупу је сјео по један уписани ученик првог разреда. 

Поред осталог, пред одборницима су се нашли и захтјеви за продужење, одбносно додијелу  пословних просторија у закуп.  

Тако је Српској демократској странци, која се у истом простору налази 18 година и редовно измирује своје обавезе, закуп продужен за  само три мјесеца, што је изазвало велико незадовољство  ове партије, али и збуњеност осталих одборника.

Да би колико толико оправдао ову одлуку, начелник општине Млађан Драгосављевић је чврсто обећао да ће ова странка догодине добити закуп на четири године, али се није изјаснио у којим просторијама. 

(БН/С.К.) 

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Т39781489

27.11.2021 07:21

Из србца треба избцити СНСД и његове лопове, и све везено за њих, онда почети изнова

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михајло

27.11.2021 07:35

На сваком цоску нова фабрика, али дјеца бјезе главом без обзира, Словенија, Аустрија Њемацка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НР

27.11.2021 11:06

Србац је пуст. Има бар 5-6.000 становника мање у кратком периоду.

ОДГОВОРИТЕ