Srbac: Indirektni porezi pune budžet, razvoja nema bez privrede

Odbornici Skupštine opštine Srbac danas su po drugi put donijeli odluku o rebalansu Budžeta  opštine za tekuću godinu, koji će, prema odluci o njegovom izvršenju, iznositi 10 miliona i 170 hiljada maraka.  

Republika Srpska 26.11.2021 | 20:35
Srbac: Indirektni porezi pune budžet, razvoja nema bez privrede

Usvojen je i prijedlog Nacrta budžeta za 2022. godinu koji, prema riječima načelnice finansija ove opštine Zorice Popović ima socijalnu komponentu.

Od naredne godine i Dom zdravlja Srbac prelazi na trezorsko poslovanje, štoutiče da će budžet iznositi  12,5 miliona maraka ili 24 odsto više u odnosu na procjenu ostvarenja u ovoj godini, naglasila je Popovićeva.  

Ona je dodala da je procjena prihoda za 2022. godinu veća za 46, a bez Doma zdravlja za 17 odsto. Do rasta budžetskih sredstava došlo  i zbog većeg  priliva  sredstava od indirektnih poreza – što znači da bi u idućoj godini mogli biti čak  5,7 miliona maraka. 

Mada o nacrtu budžeta predstoji javna rasprava, odbornici iz opozicionih redova su već danas upozorili da povećanje budžetskih sredstava, nažalost, nije rezultat privredne aktivnosti u opštini, već povećane potrošnje i cijena. Kada su u pitanju kapitalne investicije, opštinska vlast se oslanja na pomoć viših nivoa vlasti. 

O privređivanju, stvaranja uslova za inostrane i domaće investitore i veće zapošljavanje, dosta se raspravljalo i kod donošenja odluke o Osnovama Ekonomske politike za narednu godinu.

Opozicioni odbornici Saša Jovičić, Mara Cvijanović, Danko Dragojević, Mićo Malbašić  i Danijela Božić Novković zamjerili su opštinskoj vlasti, koju predvodi SNSD-a, što ovaj dokument nema konkretne prijedloge za privlačenje kapitala za razvoj privrede i zapošljavanje. 

„Ni najavljene mjere natalitetne politike, izgradnja stanova za mlade bračne parove i dodjela podsticaja za individualnu izgradnju kuća mladim parovima, neće zaustaviti mlade da odlaze iz opštine,  jer se krediti, pa bili oni i najpovoljniji, ne mogu otplaćivati bez zaposlenja  ili sa malim i nesigurnim platama“, tvrde opozicionari u srbačkom parlamentu.  

Nedostaju kvalitetne inicijative za iskorištavanje prirodnih resursa u opštini, kao što je poljoprivreda, jer je, po riječima odbornice DNS-a Danijela Božić-Novaković neshvatljivo da se u jednoj izrazito poljoprivrednoj opštini ne može otvoriti neki pogon za finalizaciju poljoprivrednih proizvoda, a  postoje i pretpostavke za  razvoj turističke djelatnost i čemu se ne poklanja  potrebna pažnja. 

Razmatrajući informaciju o upisu učenika u prve razrede osnovne i srednje škole, odbornici su izrazili veliku zabrinutost zbog smanjenja proja učenika.

U tri područne škole nije upisan ni jedan prvačić, a u pet škola u klupu je sjeo po jedan upisani učenik prvog razreda. 

Pored ostalog, pred odbornicima su se našli i zahtjevi za produženje, odbnosno dodijelu  poslovnih prostorija u zakup.  

Tako je Srpskoj demokratskoj stranci, koja se u istom prostoru nalazi 18 godina i redovno izmiruje svoje obaveze, zakup produžen za  samo tri mjeseca, što je izazvalo veliko nezadovoljstvo  ove partije, ali i zbunjenost ostalih odbornika.

Da bi koliko toliko opravdao ovu odluku, načelnik opštine Mlađan Dragosavljević je čvrsto obećao da će ova stranka dogodine dobiti zakup na četiri godine, ali se nije izjasnio u kojim prostorijama. 

(BN/S.K.) 

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

T39781489

27.11.2021 07:21

Iz srbca treba izbciti SNSD i njegove lopove, i sve vezeno za njih, onda početi iznova

ODGOVORITE
Name

Mihajlo

27.11.2021 07:35

Na svakom cosku nova fabrika, ali djeca bjeze glavom bez obzira, Slovenija, Austrija Njemacka.

ODGOVORITE
Name

NR

27.11.2021 11:06

Srbac je pust. Ima bar 5-6.000 stanovnika manje u kratkom periodu.

ODGOVORITE