Влада Српске није предузела ниједну мјеру, не мари за неправилности

Влада Републике Српске није предузимала системске мјере за исправљање неправилности у процесима јавних набавки, а на које су указали ревизори, закључено је у Накнадном прегледу спровођења препорука из ревизије учинка управљања јавним набавкама у Републици Српксој које је провела Главна служба за ревизију.

Република Српска 26.11.2021 | 19:42
Влада Српске није предузела ниједну мјеру, не мари за неправилности

Институције Републике Српске се не обазиру на ревизорске препоруке када су у питању јавне набавке. У извјештају ревизора је установљено да ниједна од пет препорука из 2017. године није у потпуности проведена.

Ревизија учинка из 2017. године је показала да се из буџета Владе Републике Српске и јавних установа годишње на јавне набавке потроши око 400 милиона марака у које нису урачунате инвестиције које се финансирају од међународних кредитора.  

Из организација које прате поштовање законских процедура упозоравају да институције на веома селективан начин одређују о томе које ће препоруке и у којој мјери бити проведене.

Управо некажњавање за које је одговорно правосуђе, је направило зачарани круг непоштовања законских процедура и непостојања одговорности функционера који то раде, сматрају у опозицији.

Економисти упозоравају да је у ревизијама годинама указивано на честе измјене и непоштовање плана јавних набавки и недостатак механизама прикупљања података, међутим да се то не поштује ни у институцијама ни у јавним предузећима.

Представници невладиних организација годинама упозоравају да су јавне набавке код нас толико нетранспарентне да смо по многим показатељима најгори у Европи. Стање се међутим због непостојања политичке воље не поправља нити има назнака да ће се то ускоро догодити. 

(БН)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

?

26.11.2021 20:07

Овде нико није нормалан !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

26.11.2021 21:26

Зар није лаксе радити по закону него исправљати греске.Али онда нема пилава

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сагитариус

27.11.2021 09:45

Још један конкретан доказ зашто власт избјегава могућност придруживања ЕУ, јер би у том слућају морала стриктно поштовати Европске законе и остале прописе и у сфери економије и јавних набавки, а то наравно не жели, јер је јавна "тајна" да се огроман новац извлаћи баш кроз јавне набавке, и преусмјерава у приватне ђепове!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан цирилицом

28.11.2021 06:40

Јел'? А шта мислиш ко је измислио тендере, бирократију и корупцију, и зашто? ...нарочито за "кандидате" за ЕУ