Vlada Srpske nije preduzela nijednu mjeru, ne mari za nepravilnosti

Vlada Republike Srpske nije preduzimala sistemske mjere za ispravljanje nepravilnosti u procesima javnih nabavki, a na koje su ukazali revizori, zaključeno je u Naknadnom pregledu sprovođenja preporuka iz revizije učinka upravljanja javnim nabavkama u Republici Srpksoj koje je provela Glavna služba za reviziju.

Republika Srpska 26.11.2021 | 19:42
Vlada Srpske nije preduzela nijednu mjeru, ne mari za nepravilnosti

Institucije Republike Srpske se ne obaziru na revizorske preporuke kada su u pitanju javne nabavke. U izvještaju revizora je ustanovljeno da nijedna od pet preporuka iz 2017. godine nije u potpunosti provedena.

Revizija učinka iz 2017. godine je pokazala da se iz budžeta Vlade Republike Srpske i javnih ustanova godišnje na javne nabavke potroši oko 400 miliona maraka u koje nisu uračunate investicije koje se finansiraju od međunarodnih kreditora.  

Iz organizacija koje prate poštovanje zakonskih procedura upozoravaju da institucije na veoma selektivan način određuju o tome koje će preporuke i u kojoj mjeri biti provedene.

Upravo nekažnjavanje za koje je odgovorno pravosuđe, je napravilo začarani krug nepoštovanja zakonskih procedura i nepostojanja odgovornosti funkcionera koji to rade, smatraju u opoziciji.

Ekonomisti upozoravaju da je u revizijama godinama ukazivano na česte izmjene i nepoštovanje plana javnih nabavki i nedostatak mehanizama prikupljanja podataka, međutim da se to ne poštuje ni u institucijama ni u javnim preduzećima.

Predstavnici nevladinih organizacija godinama upozoravaju da su javne nabavke kod nas toliko netransparentne da smo po mnogim pokazateljima najgori u Evropi. Stanje se međutim zbog nepostojanja političke volje ne popravlja niti ima naznaka da će se to uskoro dogoditi. 

(BN)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

?

26.11.2021 20:07

Ovde niko nije normalan !!!

ODGOVORITE
Name

Tatar

26.11.2021 21:26

Zar nije lakse raditi po zakonu nego ispravljati greske.Ali onda nema pilava

ODGOVORITE
Name

Sagitarius

27.11.2021 09:45

Još jedan konkretan dokaz zašto vlast izbjegava mogućnost pridruživanja EU, jer bi u tom slućaju morala striktno poštovati Evropske zakone i ostale propise i u sferi ekonomije i javnih nabavki, a to naravno ne želi, jer je javna "tajna" da se ogroman novac izvlaći baš kroz javne nabavke, i preusmjerava u privatne đepove!!

ODGOVORITE
Name

Goran cirilicom

28.11.2021 06:40

Јел'? А шта мислиш ко је измислио тендере, бирократију и корупцију, и зашто? ...нарочито за "кандидате" за ЕУ