Кина: Позив Азији и Европи да подрже и јачају сарадњу

Кинески премијер Ли Кеqијанг позвао је јуче азијске и европске земље да подржавају мултилатерализам, јачају глобалну здравствену сарадњу и поспешују размјену у образовању, култури и спорту.

Свијет 26.11.2021 | 12:43
Кина: Позив Азији и Европи да подрже и јачају сарадњу

На 13. самиту Азијско-европског састанка (АСЕМ) путем видео-везе, премијер Ли је позвао на заједничке напоре како би се отворили нови изгледи за сарадњу Азије и Европе.

АСЕМ, основан 1996. године, представља неформалну платформу за дијалог и сарадњу између Азије и Европе.

„Партнери у оквиру АСЕМ-а су унапредили међусобно политичко повјерење и продубили размјену и сарадњу током протеклих 25 година“, рекао је Ли.

„Утицај пандемије је и даље далекосежан, а свјетска економија се опоравља уз преокрете, који се одржава у таквом контексту, је од великог практичног значаја“.

Премијер је казао да је инсистирање на мултилатерализму прави избор за одржавање мира и стабилности у свијету, а партнери из АСЕМ-а треба да подржавају међународни систем са Уједињеним нацијама у његовој сржи и да сносе своје међународне одговорности. Што се тиче унапређења опоравка након пандемије,

Ли је нагласио зелену трансформацију и нискоугљенични пут при тежњи ка економском развоју.

Кина ће наставити да подржава фондацију Азија-Европа и спремна је да одржи камп омладинских лидера Азије и Европе, рекао је он.

Остали представници који су присуствовали самиту сложили су се да АСЕМ партнери треба да продубе изградњу азијско-европског партнерства, да заједнички одговоре на међународне и регионалне изазове, да чувају свјетски мир и промовишу заједнички развој. Они су такође обећали да ће проширити сарадњу у области иновација, дигиталне економије и повезивања како би се унаприједио опоравак свјетске привреде.

Самитом је предсједавао камбоџански премијер Хун Сен уз учешће шефова држава и влада и високих представника 51 земље АСЕМ из Азије и Европе, као и предсједника Европског савјета, предсједника Европске комисије и генерални секретар АСЕАН-а.

Тема самита је „Јачање мултилатерализма за заједнички раст“

(БН) 

Коментари / 0

Оставите коментар