Kina: Poziv Aziji i Evropi da podrže i jačaju saradnju

Kineski premijer Li Keqijang pozvao je juče azijske i evropske zemlje da podržavaju multilateralizam, jačaju globalnu zdravstvenu saradnju i pospešuju razmjenu u obrazovanju, kulturi i sportu.

Svijet 26.11.2021 | 12:43
Kina: Poziv Aziji i Evropi da podrže i jačaju saradnju

Na 13. samitu Azijsko-evropskog sastanka (ASEM) putem video-veze, premijer Li je pozvao na zajedničke napore kako bi se otvorili novi izgledi za saradnju Azije i Evrope.

ASEM, osnovan 1996. godine, predstavlja neformalnu platformu za dijalog i saradnju između Azije i Evrope.

„Partneri u okviru ASEM-a su unapredili međusobno političko povjerenje i produbili razmjenu i saradnju tokom proteklih 25 godina“, rekao je Li.

„Uticaj pandemije je i dalje dalekosežan, a svjetska ekonomija se oporavlja uz preokrete, koji se održava u takvom kontekstu, je od velikog praktičnog značaja“.

Premijer je kazao da je insistiranje na multilateralizmu pravi izbor za održavanje mira i stabilnosti u svijetu, a partneri iz ASEM-a treba da podržavaju međunarodni sistem sa Ujedinjenim nacijama u njegovoj srži i da snose svoje međunarodne odgovornosti. Što se tiče unapređenja oporavka nakon pandemije,

Li je naglasio zelenu transformaciju i niskougljenični put pri težnji ka ekonomskom razvoju.

Kina će nastaviti da podržava fondaciju Azija-Evropa i spremna je da održi kamp omladinskih lidera Azije i Evrope, rekao je on.

Ostali predstavnici koji su prisustvovali samitu složili su se da ASEM partneri treba da prodube izgradnju azijsko-evropskog partnerstva, da zajednički odgovore na međunarodne i regionalne izazove, da čuvaju svjetski mir i promovišu zajednički razvoj. Oni su takođe obećali da će proširiti saradnju u oblasti inovacija, digitalne ekonomije i povezivanja kako bi se unaprijedio oporavak svjetske privrede.

Samitom je predsjedavao kambodžanski premijer Hun Sen uz učešće šefova država i vlada i visokih predstavnika 51 zemlje ASEM iz Azije i Evrope, kao i predsjednika Evropskog savjeta, predsjednika Evropske komisije i generalni sekretar ASEAN-a.

Tema samita je „Jačanje multilateralizma za zajednički rast“

(BN) 

Komentari / 0

Ostavite komentar