Стручњаци апелују на опрез: Кредити темпирана бомба

- Још је нејасна позадина кредита односно улагања које Кина најављује за наш регион, укључујући и БиХ, тако да је по том питању неопходан опрез, сматрају стручњаци.

Република Српска 26.11.2021 | 09:51
Стручњаци апелују на опрез: Кредити темпирана бомба

Према њиховим ријечима, како преносе Независне, поставља се питање кинеских мотива за овакве активности. Најсвјежији примјер сарадње с Кином забиљежен је јуче, када је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик у Бањалуци разговарао с делегацијом предузећа "Цхина Схандонг Интернатионал Ецономиц & Тецхницал", огранак Београд, о проширењу сарадње с Републиком Српском.

На састанку је оцијењено да је досадашња сарадња кинеских компанија с Републиком Српском била на изузетном нивоу те је изражена нада да ће тако бити и убудуће и да постоје потенцијали за њено проширење и јачање.

"Додик је рекао да је Република Српска отворена за сарадњу с овом компанијом с циљем развоја инфраструктуре и подсјетио на досадашњу успјешну сарадњу с кинеским фирмама", саопштено је из Кабинета српског члана Предсједништва БиХ.

Чланови делегације ове кинеске компаније посебно су указали на значај изградње ауто-пута Бањалука - Приједор, наводећи да ће његов квалитет бити на завидном нивоу, као што је и у пројектима које ово предузеће реализује на територији Србије.

Делегацију је предводио извршни директор компаније "Схандонг Хи-Спеед Гроуп" Менг Јан, који је истакао да је ово предузеће заинтересовано да улаже у Републику Српску, те да постоје веома добри услови за јачање сарадње.

"Схандонг Хи-Спеед Гроуп" је, иначе, компанија у државном власништву Кине, која има међународни кредитни рејтинг А, а чија вриједност се процјењује на око 150 милијарди америчких долара.

С друге стране, Марко Ђого, професор Економског факултета Универзитета у Источном Сарајеву, истиче да се питањима која се односе на кинеске кредите баве и најразвијеније земље свијета, односно најреферентнији аутори из области међународних финансија. Према његовим ријечима, поставља се питање кинеских мотива за давање тих кредита.

Професор Ђого каже да неки сматрају да су кинеске власти односно кинеске банке максимално добронамјерне, док други сматрају да то ипак има неке везе с геополитичким процесима.

"Дефинитивно је то битно питање о којем треба да се озбиљно размишља у овој земљи. Ја вам не бих могао дати коначан одговор. Мислим да и референтни аутори још немају коначан одговор - да ли су ти кредити нека врста субвенције коју треба искористити, или су нека темпирана бомба, начин на који ће кинески капитал да преузме власништво над домаћим прије свега компанијама, а затим и над јавним политикама у оном тренутку када не будете могли сервисирати своје обавезе", рекао је Ђого за "Независне новине".

Он истиче да треба бити опрезан при узимању било којег кредита. Истакао је да се и стране директне инвестиције могу у неким околностима искористити као политичко оружје уцјене.

"Не постоји ниједан ток капитала који долази из иностранства у нашу земљу, а да у себи не носи бар неко сјеме ризика да се то с економске прелије и на политичку позорницу", рекао је Ђого за Независне новине.

(БН Фото:Илустрација) 

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

НР

26.11.2021 09:05

Кинези су мудар народ са којима се не могу носити ни УСА ни Русија. А камоли наши месари. Једино што је ту интересантно је корупција.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дијагноза

26.11.2021 11:48

Не вјерујем да ће Милорад насјести на кинеске подвале. Наш Миле није подмитљив. Ако добије и следеће изборе продаће и ваздух изнад РС јер ће нам само Он и остати.

Name

Татар

26.11.2021 09:16

Сваки кредит је ризицан за клијента поготово у насој дрзави где целни људи дрзаве зарад властите користи буквално варају народ.Сто се тице Кине и њених улагања најбоље биљке било да ње уопсте нема на насем трзисту јер њихова су улагања сумњовог карактера и само цемо бити ти на зијану

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пијацар

26.11.2021 09:20

Највисе це то осјетит Србија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маре

26.11.2021 09:29

Па ваљда није реално да сам Додик одлуцује у име РС поставља се питање да ли це то бити рентабилно наводно да це Кинези узимати 30 г путарину а уколико непокрију мјесецну рату да це ици из будзета јос један вид могуце крадје

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марцоне

26.11.2021 09:36

Ово им је идеално мјесто за улагање јер је пола посла одрадјено,вец је све урусено и не морају се патити да несто прво оборе како би послије присвојили.Сад само дају паре и вец следеце године це поцети компензације,довесце на десетине радника из Кине од којих це се.пола настатити ту послије,и ста им падне на памет...добице !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Умрезена мафија "рекет"

26.11.2021 11:55

Испарцелисали и монтирани " свако своје" (на залост нигдје се не помиње НАСЕ) дила да извуце највецу лицну корист .....

Name

Никола

26.11.2021 09:37

По овоме само западни кредити ваљају и добри су. Кинески и руски су отровни. Дајте молим вас. Па запад преко ММФа и Свјетске банке контролисе цијели свијет. Сад кад су се на трзисту појавили и нови играци смета им.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ко су ти стручњаци

26.11.2021 10:00

И кад су они нешто уложили, осим у изградњу пете колоне и феудално уграђивање банака?

ОДГОВОРИТЕ
Name

%

26.11.2021 11:19

ТРАЗЕ КИНЕЗИ ПРОСТОР ЗА СВОЈ НАРОД АИМА ЦЕ ГА И ОВДЈЕ НАСИ ОДОСЕ ЗАХВАЉУЈИУЦИ НАСИМ ВОДЈАМА

Name

Заре

26.11.2021 10:55

,,Ауто пут, Бања Лука-Приједор ће бити изграђен на завидном нивоу"????? Па 40 километара за 900 милиона марака треба да буде позлаћено, мајку вам је*ем хохштаплерску.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко

26.11.2021 11:09

Што се каже, дуг је зао друг.

ОДГОВОРИТЕ
Name

анна

26.11.2021 13:12

Зато европа дрзи њих на дистанци по питању кредита! Видјецете ста це бити са Србијом, проци це горе него Црна Гора! А и РС тренутно је у тој групи!

ОДГОВОРИТЕ
Name

АЛЕКСАНДАР ЛАЈИЋ - СРБАЦ

26.11.2021 13:54

Продаше нам земљу Кини. Исто тако и ови у Црној Гори и Србији.

ОДГОВОРИТЕ