Stručnjaci apeluju na oprez: Krediti tempirana bomba

- Još je nejasna pozadina kredita odnosno ulaganja koje Kina najavljuje za naš region, uključujući i BiH, tako da je po tom pitanju neophodan oprez, smatraju stručnjaci.

Republika Srpska 26.11.2021 | 09:51
Stručnjaci apeluju na oprez: Krediti tempirana bomba

Prema njihovim riječima, kako prenose Nezavisne, postavlja se pitanje kineskih motiva za ovakve aktivnosti. Najsvježiji primjer saradnje s Kinom zabilježen je juče, kada je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik u Banjaluci razgovarao s delegacijom preduzeća "China Shandong International Economic & Technical", ogranak Beograd, o proširenju saradnje s Republikom Srpskom.

Na sastanku je ocijenjeno da je dosadašnja saradnja kineskih kompanija s Republikom Srpskom bila na izuzetnom nivou te je izražena nada da će tako biti i ubuduće i da postoje potencijali za njeno proširenje i jačanje.

"Dodik je rekao da je Republika Srpska otvorena za saradnju s ovom kompanijom s ciljem razvoja infrastrukture i podsjetio na dosadašnju uspješnu saradnju s kineskim firmama", saopšteno je iz Kabineta srpskog člana Predsjedništva BiH.

Članovi delegacije ove kineske kompanije posebno su ukazali na značaj izgradnje auto-puta Banjaluka - Prijedor, navodeći da će njegov kvalitet biti na zavidnom nivou, kao što je i u projektima koje ovo preduzeće realizuje na teritoriji Srbije.

Delegaciju je predvodio izvršni direktor kompanije "Shandong Hi-Speed Group" Meng Jan, koji je istakao da je ovo preduzeće zainteresovano da ulaže u Republiku Srpsku, te da postoje veoma dobri uslovi za jačanje saradnje.

"Shandong Hi-Speed Group" je, inače, kompanija u državnom vlasništvu Kine, koja ima međunarodni kreditni rejting A, a čija vrijednost se procjenjuje na oko 150 milijardi američkih dolara.

S druge strane, Marko Đogo, profesor Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, ističe da se pitanjima koja se odnose na kineske kredite bave i najrazvijenije zemlje svijeta, odnosno najreferentniji autori iz oblasti međunarodnih finansija. Prema njegovim riječima, postavlja se pitanje kineskih motiva za davanje tih kredita.

Profesor Đogo kaže da neki smatraju da su kineske vlasti odnosno kineske banke maksimalno dobronamjerne, dok drugi smatraju da to ipak ima neke veze s geopolitičkim procesima.

"Definitivno je to bitno pitanje o kojem treba da se ozbiljno razmišlja u ovoj zemlji. Ja vam ne bih mogao dati konačan odgovor. Mislim da i referentni autori još nemaju konačan odgovor - da li su ti krediti neka vrsta subvencije koju treba iskoristiti, ili su neka tempirana bomba, način na koji će kineski kapital da preuzme vlasništvo nad domaćim prije svega kompanijama, a zatim i nad javnim politikama u onom trenutku kada ne budete mogli servisirati svoje obaveze", rekao je Đogo za "Nezavisne novine".

On ističe da treba biti oprezan pri uzimanju bilo kojeg kredita. Istakao je da se i strane direktne investicije mogu u nekim okolnostima iskoristiti kao političko oružje ucjene.

"Ne postoji nijedan tok kapitala koji dolazi iz inostranstva u našu zemlju, a da u sebi ne nosi bar neko sjeme rizika da se to s ekonomske prelije i na političku pozornicu", rekao je Đogo za Nezavisne novine.

(BN Foto:Ilustracija) 

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

NR

26.11.2021 09:05

Kinezi su mudar narod sa kojima se ne mogu nositi ni USA ni Rusija. A kamoli naši mesari. Jedino što je tu interesantno je korupcija.

ODGOVORITE
Name

Dijagnoza

26.11.2021 11:48

Ne vjerujem da će Milorad nasjesti na kineske podvale. Naš Mile nije podmitljiv. Ako dobije i sledeće izbore prodaće i vazduh iznad RS jer će nam samo On i ostati.

Name

Tatar

26.11.2021 09:16

Svaki kredit je rizican za klijenta pogotovo u nasoj drzavi gde celni ljudi drzave zarad vlastite koristi bukvalno varaju narod.Sto se tice Kine i njenih ulaganja najbolje biljke bilo da nje uopste nema na nasem trzistu jer njihova su ulaganja sumnjovog karaktera i samo cemo biti ti na zijanu

ODGOVORITE
Name

Pijacar

26.11.2021 09:20

Najvise ce to osjetit Srbija.

ODGOVORITE
Name

Mare

26.11.2021 09:29

Pa valjda nije realno da sam Dodik odlucuje u ime RS postavlja se pitanje da li ce to biti rentabilno navodno da ce Kinezi uzimati 30 g putarinu a ukoliko nepokriju mjesecnu ratu da ce ici iz budzeta jos jedan vid moguce kradje

ODGOVORITE
Name

Marcone

26.11.2021 09:36

Ovo im je idealno mjesto za ulaganje jer je pola posla odradjeno,vec je sve uruseno i ne moraju se patiti da nesto prvo obore kako bi poslije prisvojili.Sad samo daju pare i vec sledece godine ce poceti kompenzacije,dovesce na desetine radnika iz Kine od kojih ce se.pola nastatiti tu poslije,i sta im padne na pamet...dobice !

ODGOVORITE
Name

Umrezena mafija "reket"

26.11.2021 11:55

Isparcelisali i montirani " svako svoje" (na zalost nigdje se ne pominje NASE) dila da izvuce najvecu licnu korist .....

Name

Nikola

26.11.2021 09:37

Po ovome samo zapadni krediti valjaju i dobri su. Kineski i ruski su otrovni. Dajte molim vas. Pa zapad preko MMFa i Svjetske banke kontrolise cijeli svijet. Sad kad su se na trzistu pojavili i novi igraci smeta im.

ODGOVORITE
Name

Ko su ti stručnjaci

26.11.2021 10:00

I kad su oni nešto uložili, osim u izgradnju pete kolone i feudalno ugrađivanje banaka?

ODGOVORITE
Name

%

26.11.2021 11:19

TRAZE KINEZI PROSTOR ZA SVOJ NAROD AIMA CE GA I OVDJE NASI ODOSE ZAHVALJUJIUCI NASIM VODJAMA

Name

Zare

26.11.2021 10:55

,,Auto put, Banja Luka-Prijedor će biti izgrađen na zavidnom nivou"????? Pa 40 kilometara za 900 miliona maraka treba da bude pozlaćeno, majku vam je*em hohštaplersku.

ODGOVORITE
Name

Mirko

26.11.2021 11:09

Što se kaže, dug je zao drug.

ODGOVORITE
Name

anna

26.11.2021 13:12

Zato evropa drzi njih na distanci po pitanju kredita! Vidjecete sta ce biti sa Srbijom, proci ce gore nego Crna Gora! A i RS trenutno je u toj grupi!

ODGOVORITE
Name

ALEKSANDAR LAJIĆ - SRBAC

26.11.2021 13:54

Prodaše nam zemlju Kini. Isto tako i ovi u Crnoj Gori i Srbiji.

ODGOVORITE