Грађани траже од Голићеве да заустави градњу мХЕ, која је довела до поплава

Неформална група грађана „Стоп изградњи мини хидроелектране на Касиндолској ријеци“ упутили су министру за просторно уређење, грађевинарство и екологију Сребренки Голић отворено писмо у коме је поручено да се заустави градња мини хидроелектрана, која је довела до девастирајућих поплава општине Источна Илиџа.

Република Српска 25.11.2021 | 19:54
Грађани траже од Голићеве да заустави градњу мХЕ, која је довела до поплава

Упркос одуци Окружног суда у Бањалуци да се заустави градња мини хидроелектрана на Касиндолској ријеци, градња и даље траје. То је проузроковало девастирајуће  поплаве у општини Источна Илиџа, тврде из неформалне групе  „Стоп изградњи мини хидроелектране на Касиндолској ријеци“.

Због тога су упутили ресорном министру Сребренки Голић писмо у којем траже да Министарство заустави градњу док коначну одлуку не донесе Врховни суд.

„Окружни суд у Бањалуци је усвојио све три тужбе, затим смо уложили тужбу против грађевинске дозволе за мини хидроелектрану Самар, а пресуду још увијек чекамо. Спровели смо и грађанску иницијативу током које је прикупљено скоро 2500 потписа против изградње мини хидроелектране Самар и Слапи“, истиче Сара Тушевљак из неформалне група грађана „Стоп изградњи мини хидроелектране на Касиндолској ријеци“.

„Надлежне институције дозволиле су странцу, инвеститору из Белгије да ради и гради без важећих еколошких дозвола, дозволиле су му да иде мимо правоснажних пресуда суда, дозволили су му да иде мимоправних мишљења које је суд утврдио, а који је у својхим пресуда утврдио незаконитости и неправилности у овом случају“, тврди Сунчица Ковачевић из ове групе. 

Ресорни министар Сребренка Голић тврди да су све радње на изградњи ових мини хидроелектрана обустављене и да ће Министарство чекати одлуку Врховног суда. Међутим Голићева се правда да су концесионари права на изградњу ових хидроелектрана стекли прије 15 година. 

„Неки инвеститори јер смо ми обуставили закључком одређене поступке, тужују наше Министарство и Владу, одакле нама право да обустављамо одређене радње и нека права која су стечена у неком ранијем периоду и да имају право на то. Ето ми смо као ресорно министарство чекајући сада одлуку суда закључком обуставили све радње и поступке, суд како одлучи, ми ћемо поступити“, каже Сребренка Голић министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију.

Ова неформална група још у августу, обраћала се и Јавној установи Воде Српске, упозоравајући на могуће поплаве, међутим из ове установе кажу да нису надлежни за овај проблем. 

„Ми нисмо ти који заустављају градњу, ми смо правна установа која спроводи политику коју утврђују виши органи власти, у том смислу не могу ја коментарисати, осим да све оно што Влада преко ресорних министарстава уведе као правило кроз подзаконске и законске акте, ми ћемо спроводити“, наводи Мирослав Миловановић директор ЈУ „Воде Српске“.

И док се одговорност пребацује са једних на друге, највише испаштају грађани, који штету од овогодишњих поплава још нису санирали. 

(БН)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Мирко

25.11.2021 19:05

Хоће, хоће, она ја јако фина жена! Ма спремите паре среброљупки, она је провалија која се тешко попуњава!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Жугић Војкан

25.11.2021 22:39

Да ли Оголићка дала еколошку и грађевинску дозволу за оно ругло од централе на Дрињачи крај магистралног пута Зв-Са. Тоне асфалт, обрушава се брдо...

Name

Ре

25.11.2021 23:01

Наравно да неце зауставити.Она стити криминалце из владајуцих партија који се бахате и граде нелегално а ово је јос и легално,тако да од заустављања градње нема ниста.

Name

Татар

25.11.2021 19:16

ГосподјГолиц ако сте за изградњу централа исто тако морате бити спремни помоци остеценим становницима,јер вас пеојекат је проузроковао стету.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Тартар

26.11.2021 03:26

Сребра це те свакако послусати.

Name

Искрено

25.11.2021 19:17

Е то вам је голићкин закон. Надам се да ће једном платити за све зло што је својим нелегалним дозволама урадила народу. Та жена је зло за становништво, природу заједно са инспекторима. Злоооо

ОДГОВОРИТЕ
Name

модрицанин

25.11.2021 22:48

Каква је логика да неко добије концесију прије 15 година а да ове или у пар протеклих година поцне радове ?

Name

Запитах се

25.11.2021 21:45

Колико (да ли) зависи било ста од домацих политицара?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ајме

26.11.2021 07:52

Какви ретарди плаћеници,цијели свијет иде према обновљивим изворима енергије а ми треба да забранимо градњу ,због два човјека који тргују ел.енергијом праве сав овај циркус..јер њима наравно не одговара производња наса него треба да увозимо енергију а њима проценте да плацамо..

Name

Она да спријеци

26.11.2021 04:37

Па она је у том плану за изградњу и уцествовала.јој кад би цијелу би х претворили у један велики затвор бит це им тјесан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фениx

26.11.2021 05:59

Ја стварно незнам ко то може радити СВОМ народу.То је пуно и за окупатора.Заувјек уништити рјеке а соларним панелима Аустралија у неким моментима имала чак већу производњу од укупне потрошње а у нас да је 10%, већа је добит него све мини електране.Страшно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миро

26.11.2021 08:20

Ова жена је највеће зло у влади рс

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ристо

26.11.2021 09:26

Жељезница је поплавила. Ови "стручњаци" из спонзорисаних удружења су неуки, тврде нешто без доказа и сад могу бити тужени за клевету.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Предатор

26.11.2021 09:53

И она је у талу, сто да зауставља радове?

ОДГОВОРИТЕ