Građani traže od Golićeve da zaustavi gradnju mHE, koja je dovela do poplava

Neformalna grupa građana „Stop izgradnji mini hidroelektrane na Kasindolskoj rijeci“ uputili su ministru za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenki Golić otvoreno pismo u kome je poručeno da se zaustavi gradnja mini hidroelektrana, koja je dovela do devastirajućih poplava opštine Istočna Ilidža.

Republika Srpska 25.11.2021 | 19:54
Građani traže od Golićeve da zaustavi gradnju mHE, koja je dovela do poplava

Uprkos oduci Okružnog suda u Banjaluci da se zaustavi gradnja mini hidroelektrana na Kasindolskoj rijeci, gradnja i dalje traje. To je prouzrokovalo devastirajuće  poplave u opštini Istočna Ilidža, tvrde iz neformalne grupe  „Stop izgradnji mini hidroelektrane na Kasindolskoj rijeci“.

Zbog toga su uputili resornom ministru Srebrenki Golić pismo u kojem traže da Ministarstvo zaustavi gradnju dok konačnu odluku ne donese Vrhovni sud.

„Okružni sud u Banjaluci je usvojio sve tri tužbe, zatim smo uložili tužbu protiv građevinske dozvole za mini hidroelektranu Samar, a presudu još uvijek čekamo. Sproveli smo i građansku inicijativu tokom koje je prikupljeno skoro 2500 potpisa protiv izgradnje mini hidroelektrane Samar i Slapi“, ističe Sara Tuševljak iz neformalne grupa građana „Stop izgradnji mini hidroelektrane na Kasindolskoj rijeci“.

„Nadležne institucije dozvolile su strancu, investitoru iz Belgije da radi i gradi bez važećih ekoloških dozvola, dozvolile su mu da ide mimo pravosnažnih presuda suda, dozvolili su mu da ide mimopravnih mišljenja koje je sud utvrdio, a koji je u svojhim presuda utvrdio nezakonitosti i nepravilnosti u ovom slučaju“, tvrdi Sunčica Kovačević iz ove grupe. 

Resorni ministar Srebrenka Golić tvrdi da su sve radnje na izgradnji ovih mini hidroelektrana obustavljene i da će Ministarstvo čekati odluku Vrhovnog suda. Međutim Golićeva se pravda da su koncesionari prava na izgradnju ovih hidroelektrana stekli prije 15 godina. 

„Neki investitori jer smo mi obustavili zaključkom određene postupke, tužuju naše Ministarstvo i Vladu, odakle nama pravo da obustavljamo određene radnje i neka prava koja su stečena u nekom ranijem periodu i da imaju pravo na to. Eto mi smo kao resorno ministarstvo čekajući sada odluku suda zaključkom obustavili sve radnje i postupke, sud kako odluči, mi ćemo postupiti“, kaže Srebrenka Golić ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju.

Ova neformalna grupa još u avgustu, obraćala se i Javnoj ustanovi Vode Srpske, upozoravajući na moguće poplave, međutim iz ove ustanove kažu da nisu nadležni za ovaj problem. 

„Mi nismo ti koji zaustavljaju gradnju, mi smo pravna ustanova koja sprovodi politiku koju utvrđuju viši organi vlasti, u tom smislu ne mogu ja komentarisati, osim da sve ono što Vlada preko resornih ministarstava uvede kao pravilo kroz podzakonske i zakonske akte, mi ćemo sprovoditi“, navodi Miroslav Milovanović direktor JU „Vode Srpske“.

I dok se odgovornost prebacuje sa jednih na druge, najviše ispaštaju građani, koji štetu od ovogodišnjih poplava još nisu sanirali. 

(BN)

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

Mirko

25.11.2021 19:05

Hoće, hoće, ona ja jako fina žena! Ma spremite pare srebroljupki, ona je provalija koja se teško popunjava!

ODGOVORITE
Name

Žugić Vojkan

25.11.2021 22:39

Da li Ogolićka dala ekološku i građevinsku dozvolu za ono ruglo od centrale na Drinjači kraj magistralnog puta Zv-Sa. Tone asfalt, obrušava se brdo...

Name

Re

25.11.2021 23:01

Naravno da nece zaustaviti.Ona stiti kriminalce iz vladajucih partija koji se bahate i grade nelegalno a ovo je jos i legalno,tako da od zaustavljanja gradnje nema nista.

Name

Tatar

25.11.2021 19:16

GospodjGolic ako ste za izgradnju centrala isto tako morate biti spremni pomoci ostecenim stanovnicima,jer vas peojekat je prouzrokovao stetu.

ODGOVORITE
Name

Re Tartar

26.11.2021 03:26

Srebra ce te svakako poslusati.

Name

Iskreno

25.11.2021 19:17

E to vam je golićkin zakon. Nadam se da će jednom platiti za sve zlo što je svojim nelegalnim dozvolama uradila narodu. Ta žena je zlo za stanovništvo, prirodu zajedno sa inspektorima. Zloooo

ODGOVORITE
Name

modricanin

25.11.2021 22:48

Kakva je logika da neko dobije koncesiju prije 15 godina a da ove ili u par proteklih godina pocne radove ?

Name

Zapitah se

25.11.2021 21:45

Koliko (da li) zavisi bilo sta od domacih politicara?

ODGOVORITE
Name

Ajme

26.11.2021 07:52

Kakvi retardi plaćenici,cijeli svijet ide prema obnovljivim izvorima energije a mi treba da zabranimo gradnju ,zbog dva čovjeka koji trguju el.energijom prave sav ovaj cirkus..jer njima naravno ne odgovara proizvodnja nasa nego treba da uvozimo energiju a njima procente da placamo..

Name

Ona da sprijeci

26.11.2021 04:37

Pa ona je u tom planu za izgradnju i ucestvovala.joj kad bi cijelu bi h pretvorili u jedan veliki zatvor bit ce im tjesan.

ODGOVORITE
Name

Fenix

26.11.2021 05:59

Ja stvarno neznam ko to može raditi SVOM narodu.To je puno i za okupatora.Zauvjek uništiti rjeke a solarnim panelima Australija u nekim momentima imala čak veću proizvodnju od ukupne potrošnje a u nas da je 10%, veća je dobit nego sve mini elektrane.Strašno.

ODGOVORITE
Name

Miro

26.11.2021 08:20

Ova žena je najveće zlo u vladi rs

ODGOVORITE
Name

Risto

26.11.2021 09:26

Željeznica je poplavila. Ovi "stručnjaci" iz sponzorisanih udruženja su neuki, tvrde nešto bez dokaza i sad mogu biti tuženi za klevetu.

ODGOVORITE
Name

Predator

26.11.2021 09:53

I ona je u talu, sto da zaustavlja radove?

ODGOVORITE