Европска комисија саопштила: Нема напретка у БиХ

БиХ у посљедњих годину дана није остварила напредак у пољопривреди и руралном развоју, сигурности хране, ветеринарској и фитосанитарној политици и рибарству, наводи се у извјештају Европске комисије који је објавио портал Фоод Сафетy Неwс.

Босна и Херцеговина 23.11.2021 | 17:11
Европска комисија саопштила: Нема напретка у БиХ

У извјештају се наводи да су припреме за развој у поменутим пољима углавном у раној фази.

Комисија је нагласила да БиХ мора да убрза планове за "националне референтне лабораторије", обезбиједи ажурирани "Национални план контроле салмонеле" и одржава вакцинацију против бруцелозе.

Поред тога, БиХ треба да испуни критеријуме за извоз конзумних јаја у ЕУ и да осигура да је програм за салмонелу ажуриран, уједначен са Унијом и у потпуности спроведен, наводи се у извјештају.

У извјештају је наглашена потреба да се унаприједи акредитација лабораторијских метода које се користе у хигијенским, ветеринарским и фитосанитарним контролама, као и у систему за контролу хране за људе и сточне хране.

Према тексту извјештаја, званични систем контроле хране у БиХ тек треба да буде у потпуности усаглашен са оним у ЕУ, потребно је ојачати административне капацитете на свим нивоима власти, што укључује инспекцију услуга и лабораторија, за које је потребно увести међулабораторијске компаративне тестове.

Осим БиХ, извјештај покрива стање и у Србији, Црној Гори, Сјеверној Македонији, Албанији, Турској и на Косову и Метохији.

У извјештају је истакнут напредак Србије, Сјеверне Македоније и Турске када се ради о сигурности хране, док је Црна Гора, како се наводи, остварила напредак у пољопривреди, храни и рибарству, те сада треба да се усредсреди на унапређивање система за контролу хране.

(Срна)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Дијагноза

23.11.2021 16:24

Сунце моје како су пристали једно другом. Ко се воли тај се свађа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Омар

24.11.2021 07:44

Нема напретка ни у ЕУ. Само стрпајте у затвор Бакира, Орића, Дудаковића и остале и ето мира у БиХ земљи Срба, Хрвата и Бошњака

Name

Ха Ха

23.11.2021 16:34

Занимљиво, да нико други не види никакав успјех, осим наших политичара, који се преко својих медија хвале успјесима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

23.11.2021 16:55

Не бих се ја мијењао са ЕУ у храни. Нема тамо младе јагњетине, прасетине. Нема тамо ћевапа са Башчсршије, Из Бањалуке или Травника. Нема тамо Влашићкиг сира.Нема тамо домаће шљиве, кајмака, поточне пастрмке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

23.11.2021 20:05

У заблуди си, кад изадјес мало из БиХ видјет цес да сам у праву, био у УСА или Аустралији

Name

На З. Балкану најбоља храна

23.11.2021 21:32

Убједљиво најбоља, Турска такодје бар Европски дио. Свака цаст другима, али за невољу мозе проци.....

Name

Праведник

23.11.2021 17:27

Оног момента када су отворене приватне лабораторије салмонела је у БиХ нестала. Паметном доста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аууу

23.11.2021 20:43

Мудро, премудро, али, каква корист, када те 90% Људи не разумије ! Још има да те нападну због паметовања и филозофирања !

Name

Ескобар

24.11.2021 08:04

Како направити било какве помаке у нечему кад власт Републике Српске Неда пренос на државу,а ЕУ тражи искључиво уд БиХ,Додик неда пренос заједничког кода на нивоу државе за корону и како БиХ може испуњавати услове из било чега

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ Ескобар

24.11.2021 08:51

Види се, да си европски бот. Само на Додика, како то? Народ је рекао своје и од свог изабраног представника тражи, да ради тако, како народу одговара. Очигледно, народу одговара изабрани. Он заступа интересе народа. Када народ буде осјетио, да има бољи, наравно да ће га изабрати. Али начекаће се Ескобар, такви као ти.