Evropska komisija saopštila: Nema napretka u BiH

BiH u posljednjih godinu dana nije ostvarila napredak u poljoprivredi i ruralnom razvoju, sigurnosti hrane, veterinarskoj i fitosanitarnoj politici i ribarstvu, navodi se u izvještaju Evropske komisije koji je objavio portal Food Safety News.

Bosna i Hercegovina 23.11.2021 | 17:11
Evropska komisija saopštila: Nema napretka u BiH

U izvještaju se navodi da su pripreme za razvoj u pomenutim poljima uglavnom u ranoj fazi.

Komisija je naglasila da BiH mora da ubrza planove za "nacionalne referentne laboratorije", obezbijedi ažurirani "Nacionalni plan kontrole salmonele" i održava vakcinaciju protiv bruceloze.

Pored toga, BiH treba da ispuni kriterijume za izvoz konzumnih jaja u EU i da osigura da je program za salmonelu ažuriran, ujednačen sa Unijom i u potpunosti sproveden, navodi se u izvještaju.

U izvještaju je naglašena potreba da se unaprijedi akreditacija laboratorijskih metoda koje se koriste u higijenskim, veterinarskim i fitosanitarnim kontrolama, kao i u sistemu za kontrolu hrane za ljude i stočne hrane.

Prema tekstu izvještaja, zvanični sistem kontrole hrane u BiH tek treba da bude u potpunosti usaglašen sa onim u EU, potrebno je ojačati administrativne kapacitete na svim nivoima vlasti, što uključuje inspekciju usluga i laboratorija, za koje je potrebno uvesti međulaboratorijske komparativne testove.

Osim BiH, izvještaj pokriva stanje i u Srbiji, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji, Albaniji, Turskoj i na Kosovu i Metohiji.

U izvještaju je istaknut napredak Srbije, Sjeverne Makedonije i Turske kada se radi o sigurnosti hrane, dok je Crna Gora, kako se navodi, ostvarila napredak u poljoprivredi, hrani i ribarstvu, te sada treba da se usredsredi na unapređivanje sistema za kontrolu hrane.

(Srna)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Dijagnoza

23.11.2021 16:24

Sunce moje kako su pristali jedno drugom. Ko se voli taj se svađa.

ODGOVORITE
Name

Omar

24.11.2021 07:44

Nema napretka ni u EU. Samo strpajte u zatvor Bakira, Orića, Dudakovića i ostale i eto mira u BiH zemlji Srba, Hrvata i Bošnjaka

Name

Ha Ha

23.11.2021 16:34

Zanimljivo, da niko drugi ne vidi nikakav uspjeh, osim naših političara, koji se preko svojih medija hvale uspjesima.

ODGOVORITE
Name

Miroslav

23.11.2021 16:55

Ne bih se ja mijenjao sa EU u hrani. Nema tamo mlade jagnjetine, prasetine. Nema tamo ćevapa sa Baščsršije, Iz Banjaluke ili Travnika. Nema tamo Vlašićkig sira.Nema tamo domaće šljive, kajmaka, potočne pastrmke.

ODGOVORITE
Name

Re

23.11.2021 20:05

U zabludi si, kad izadjes malo iz BiH vidjet ces da sam u pravu, bio u USA ili Australiji

Name

Na Z. Balkanu najbolja hrana

23.11.2021 21:32

Ubjedljivo najbolja, Turska takodje bar Evropski dio. Svaka cast drugima, ali za nevolju moze proci.....

Name

Pravednik

23.11.2021 17:27

Onog momenta kada su otvorene privatne laboratorije salmonela je u BiH nestala. Pametnom dosta.

ODGOVORITE
Name

Auuu

23.11.2021 20:43

Mudro, premudro, ali, kakva korist, kada te 90% Ljudi ne razumije ! Još ima da te napadnu zbog pametovanja i filozofiranja !

Name

Eskobar

24.11.2021 08:04

Kako napraviti bilo kakve pomake u nečemu kad vlast Republike Srpske Neda prenos na državu,a EU traži isključivo ud BiH,Dodik neda prenos zajedničkog koda na nivou države za koronu i kako BiH može ispunjavati uslove iz bilo čega

ODGOVORITE
Name

RE Eskobar

24.11.2021 08:51

Vidi se, da si evropski bot. Samo na Dodika, kako to? Narod je rekao svoje i od svog izabranog predstavnika traži, da radi tako, kako narodu odgovara. Očigledno, narodu odgovara izabrani. On zastupa interese naroda. Kada narod bude osjetio, da ima bolji, naravno da će ga izabrati. Ali načekaće se Eskobar, takvi kao ti.